SpäťÚvod / Články / Aktuality / z domova... / Napísali o nás...
V Ružomberku bojujú za pravdivé médiá a zdravú rodinuSlovensko povedalo po rokoch "áno" životu

Napísali o nás...

21. február 2014 / admin

Vytlačiť Vytlačiť

Nedávno nás oslovila pani Dana Žilinčíková z projektu Banská Bystrica mesto rodiny a spýtala sa či by sme boli ochotní odpovedať na otázky v emailovom interview. Interview ponúkame nižšie.

1.Prezentujete sa ako spoločenstvo. Prečo? Ako to celé vzniklo?

Dominika: Spoločenstvo jednoducho preto, lebo sme v tom namočení spolu. Vzniklo to tak, že sme si uvedomili, že nielen človeku nie je dobre samotnému, ale ani rodine. Chceli sme pre seba to najlepšie :-). oslovili sme ďalšie rodinky, s ktorými sme sa už tak povrchne poznali, či nemajú chuť sa spoločne stretávať a posúvať sa niekde ďalej v spoločnom i rodinnom živote. Tak aj my sme cítili, že sa potrebujeme zdieľať (rozumej spolu prežívať), potrebujeme sa otvoriť pre druhých, chceme sa od nich učiť, chceme ich my učiť, spoločne s druhými chceme pohnúť našimi malými svetmi.

Juraj: Po prisťahovaní do B.Bystrice v 2002 sme cítili s manželkou potrebu sa stretávať s rodinami (rovesníkmi) s rovnakou hodnotovou orientáciou na pravidelnej báze, rozoberať spoločne spoločné problémy, navzájom sa povzbudzovať a podporovať apod. Táto potreba vyplývala zo skúsenosti, keďže v minulosti sme v Trnave zažili podobnú komunitu. Pri vytváraní spoločenstva rodín - my tomu hovoríme stretko - nám pomohli saleziáni, ktorí vytvorili akýsi oporný bod, okolo ktorého sme sa dali dokopy.

Začínali sme v r2004 ako 3 rodiny so 7 deťmi. Neskôr k nám pribudla 4. rodinka a dnes nás je dokopy 8 dospelých a 14 detí. Postupom času sme vyvíjali aktivity nielen smerom dovnútra v rámci stretka, ale aj aktivity smerom von - v rámci farnosti Sásová. Tu vidím druhý veľký rozmer spoločenstva rodín. Nepomáhajú si len navzájom, ale môžu byť zaujímavým prínosom aj pre okolie.
Vďaka talentom niektorých z nás sa podarilo rozbehnúť stavbu detského ihriska, urobiť detskú herňu, robíme pravidelné Minikarnevaly, opekačky, s podporou ďalších rodín a saleziánov duchovné obnovy apod. Tento rok sme pomohli zorganizovať 1. rodinný tábor. A v neposlednom rade sme zaktivizovali mnohých mladých - animátorov, dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú pri rôznych akciách s deťmi a pri tom sa sami trochu pripravujú na život vo vlastnej rodine. Musím vyzdvihnúť prácu animátorov, lebo bez nich by sme sa mohli stretávať len veľmi ťažko! Aj vďaka spoločenstvu a v ňom vznikla myšlienka založiť web stránku Zaostri na rodinu www.zaostri.sk , ktorá sa venuje rodinám a jej potrebám.

2. Aké hodnoty ako komunita rodín nesiete?

Dominika: Spájajú nás tradičné hodnoty: viera v Boha, manželstvo ako doživotný sľub, ľudský život ako dar no a samozrejme priateľstvo, dôvera, úcta, otvorenosť, zodpovednosť… ale to už sa snáď dá považovať za samozrejmosť.

Juraj: Sme kresťanské spoločenstvo rodín rímsko-katolíckeho vierovyznania. Medzi hodnoty, v ktoré veríme a o ktorých sa toho dnes veľa hovorí patrí na 1. mieste úplná rodina, manželstvo ako aj právo na život nenarodeného dieťaťa od počatia. Veľkú nádej vkladáme do budovania spoločenstiev (komunít, spolkov) rodín a radi by sme pomohli rodinám, ktoré by sa chceli dať dokopy a nevedia “ako na to”.
Som presvedčený, že spoločenstvo rodín môže dlhodobo fungovať iba ak sú rodiny v základných postojoch, svetonázore, hodnotách zladený na rovnakej vlnovej dĺžke. Tento predpoklad potom umožňuje rodinám navzájom sa viac poznávať, ísť viac do hĺbky v rôznych rovinách (vzťahy, hodnoty, postoje, problémy…).

3. Kedy a ako sa stretávate? A čo okrem stretnutí spolu robíte?
Všimla som si na web stránke veľa zaujímavých akcií.

Dominika: Oficiálne sa stretávame každý druhý týždeň a neoficiálne kedykoľvek a kdekoľvek (od ihriska, cez kino, futbal až po kofolu či pivo :-), proste všetko to, čo robíte s priateľmi. Tie oficiálne stretnutia sú pre nás stretká. Väčšinou pri nich preberáme nejakú tému, väčšinou sa týka rodiny, manželstva, výchovy deti a pod. Nepredstavujte si to ale ako nejakú prednášku.
Rodina, ktorá ma konkrétne stretko na starosti v podstate vedie diskusiu, ma pripravene nejaké podnetne otázky čí body týkajúce sa nimi vybranej témy no a už to ide. Rozprávame sa, nahlas premýšľame, diskutujeme, súhlasíme aj nesúhlasíme, zverujeme si navzájom vlastne skúsenosti i pochybnosti. Občas si zahráme naše Manželské človeče nehnevaj sa (návod pre neznalých zašleme na požiadanie :-) alebo nejakú inú „aktivitku“. Samozrejme, spolu sa modlime, sem tam spievame a tak. Deti (tie samostatnejšie) sú zatiaľ vedľa v „detskej izbe“ spolu so staršími animátormi,
ktorí sa im venujú (hrajú sa, kreslia, modelujú apod.) Sranda je, že aj oni už svoje vzťahy prezívajú ako stretko. Napriek tomu, že väčšina z nich je ešte v predškolskom veku, už cítia nejakú tu hlbšiu väzbu a spätosť k ostatným deťom a ja verím, že prežívajú svojim detským spôsobom spoločenstvo.
Chcela by som sa aj takto poďakovať našim animátorom, ktorí sa obetavo starajú o naše detváky, kým si my užívame stretka. Bez nich si to viem len ťažko predstaviť, keďže deti už mame spolu 14.

Juraj: Pravidelné sa snažíme stretávať 2x za mesiac. Stretávame sa v stredisku u saleziánov, kde sme rodičia v jednej miestnosti a deti v herni. Niekedy sa stretávame v byte niektorej rodiny. Pri deťoch sú animátori. Vždy má jedna rodina na starosti program stretnutia (o ktorom ostatných vopred informuje). Zväčša si vyberie tému, ktorá je aktuálna, alebo je danej rodine blízka. Súčasťou stretnutia je teda modlitba, téma, diskusia a zväčša aj nejaké plánovanie ďalších najbližších aktivít. “Ak sa zadarí”, tak stihneme aj nejakú hru a podobne. Podľa možnosti sa stretnutia zúčastňuje aj kňaz - salezián.

4. Môže sa ku vám pridať ktokoľvek? Ako sa s vami spojí?

Dominika: Našim želaním je, aby čo najviac ľudí skúsilo, aké je to super, keď v živote nie sú sami, aká je to sila… a aký dobrý pocit je, keď sa konečne ako rodina „odkuklíme“ a vyjdeme medzi ľudí – či už sa len tak jednoducho s nimi stretnúť, alebo aj niečo pre nich urobiť. Stojí to niečo, ale stojí to za to. Aj keď si veľa ľudí myslí, že ničím neoplývajú a sú celkom všedný priemer – majú čo ponúknuť, ale aj môžu si niečo zobrať od ostatných, inšpirovať sa. Aj nám naši „stretkáči“ dávajú chuť, energiu a inšpiráciu do bežných dni, už len preto, že sú a že sa snažia žiť svoje životy čo najlepšie.

Takže ak by niekto mal chuť, nech sa nakontaktuje na nás cez www.zaostri.sk a radi spolu s nim niečo poriešime, alebo aspoň ukážeme, ako to robíme my. A čo si z toho vezme, už necháme na ňo.

Juraj: Ak sa pýtate či sa môže pridať ktokoľvek tak odpoveď je v otázke č.2. Naše spoločenstvo je postavené na hodnotách, ktoré vyznávame. Rodiny ktoré vyznávajú rovnaké hodnoty sú pozvané a radi sa s nimi stretneme. Ak by sa rodiny chceli pridať, snažili by sme sa im pomôcť založiť a rozbehnúť vlastné spoločenstvo. Okrem toho pre spoločenstvá rodín alebo aj jednotlivé rodiny ponúkame priestor na stránkach www.zaostri.sk. Môžu tam publikovať vlastné akcie, vytvoriť si vlastný rodinný blog, pridávať tipy na výlety, odporúčania na knihy, hry či aktivity.

Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Manželstvo ako dar

6. marec 2014 / z domova...

Manželstvo ako dar

Čo hovoria účastníci posledného realizovaného víkendu pre bezdetných manželov? Ahojte priatelia, spolu s manželom sme sa zúčastnili víkendu na...

Ako zaujať?

4. február 2013 / z domova...

Ako zaujať?

"Neviem ako, ale podarilo sa mu zaujať moju pozornosť." Hovorí chlapec, ktorý sa v roku 1858 stretol s Jánom Boscom, a ktorého život sa odvtedy úplne zmenil. Don...

Tehlička pre deti v Južnom Sudáne (2017)

28. február 2017 / z domova...

Tehlička pre deti v Južnom Sudáne (2017)

Dvanásty ročník zbierky TEHLIČKA, organizuje SAVIO, 28. 2. - 31. 7. 2017 Južný Sudán ... ozbrojené strety, ktoré začali v roku 2013 doposiaľ zanechali...

Vynálezy

25. september 2013 / z domova...

Vynálezy

Festival vedy – Noc výskumníkov sa uskutočnil 27. septembra 2013 a už po siedmykrát priblížil slovenskej verejnosti tie najzaujímavejšie výsledky slovenskej vedy...

N