SpäťÚvod / Články / Aktuality / z domova... / Rozhovor s autorom
Púť s Televíziou LUX do Rajeckej Lesnej s relikviou svätého Jána Pavla II.Iniciatíva Mama Otec a Deti

Rozhovor s autorom

22. september 2016 / Anastázia Strečková

Vytlačiť Vytlačiť
Rozhovor s autorom

Nie je to veľká drzosť a odvaha, napísať knihu pre tínedžerov ... ? Myslíš že si "trafili" ich záujmy a ich svet? Prečo by po knihe mali siahnuť práve oni?

Hovorí sa, že muži nestarnú. Preto si myslím, že vo mne stále bije kúsok srdca tínedžera :); pracujem na strednej škole ako ekonóm a učiteľ. Som denne v kontakte s mladými.

Chalani a dievčatá od 12 rokov, pre ktorých je kniha určená, riešia seba a vzťahy k rovesníkom, objavujú opačné pohlavie, vyhraňujú sa voči rodičom, dospelým. Práve tieto vzťahy tvoria jadro Odvážneho srdca.

 

 

A ty si aké knihy rád čítal v puberte?

Naše klasické nedeľné poobedie doma vyzeralo takto: všetci sme sedeli v obývačke a každý si čítal inú knižku :)

Vyrastal som na knihách od Karla Maya (Winnetou) a Jaroslava Foglara (Hoši od bobří řeky). Okrem toho ešte na všetkom, čo vyšlo vo vydavateľstve STOPY (Tarzan, pán Tragáčik, Traja pátrači ...)

Oco nám na lyžovačkách po večeroch čítaval Tajomný hrad v Karpatoch, Dunajského lodivodaU babičky som našiel Tajomstvo kríža o prenasledovaní kresťanov v Ríme. Saleziáni ma nadchli životopismi Don Bosca a Dominika Sávia.

Doma sme mali zas životopisy svätých od Hunermana: Aj diabol pred ním kapituloval o Jánovi Vianneyovi.

 

Ako k tomu prišlo že si začal písať?

Písať ma bavilo odjakživa. Už na základnej škole som napísal prvú poviedku. Potom som zachytával svoje myšlienky formou básni, neskôr som sa vrátil k písaniu poviedok. Nakoniec som dostal chuť, podať jeden z mojich nápadov obšírnejšie. A tak vznikol dobrodružný román pre mladých Odvážne srdce.

 

 

Kde berieš inšpiráciu?

Oslovujú ma životy druhých: mojej manželky, našich dvoch synov, životné príbehy ľudí na sídlisku, chalanov v škole kde pracujem, kamarátov, ľudí zo stretka, kolegov. Okrem toho sú to prechádzky v prírode, kde mi napadá množstvo nápadov.


Ktoré kľúčové posolstvá kniha prináša?

Ak otec dôveruje synovi a syn otcovi, majú polovicu bitky vyhratú.

Ak rodina drží spolu, prekoná všetky prekážky.

Láska dokáže namotivovať k obrovskej odvahe a zahojiť aj tie najväčšie zranenia.

Aj ten najmenší život má obrovský potenciál.

 

V úvode píšeš poďakovanie rodičom a súrodencom - čo ťa robilo v tvojej rodine šťastným keď si bol dieťaťom?

V spomienkach sa vraciam k našim spoločným rozhovorom pri stole po večeri. Spoločné výlety, hry doma. Starostlivosť mamy a prítomnosť oca.
Rodičia sa pred nami neporovnávali ani nezávideli iným rodinám. Tak nám vštepili vďačnosť k životu a spokojnosť s tým, čo máme.

 

Toto je tvoja prvá kniha - aké prekvapenia si si odžil na ceste jej zrodu? S čím si nerátal - čo ťa prekvapilo príjemne a čo ťa sklamalo?

Nikdy som si nemyslel, že ju budem toľko krát prerábať! Asi päť krát som ju prepisoval.
Prekvapilo ma, koľko mravenčej práce je potrebné, aby človek vycibril text.
Najťažšie bolo vytrvať, napriek iným nápadom, záľubám ... a stále sa vracať k tomu istému deju.

Povzbudilo ma nadšenie a podpora mojich najbližších, ale aj neznámych ľudí.

Rukopis som poslal do 15-tich vydavateľstiev, všetky ho zamietli. Napokon kniha Odvážne srdce oslovila ľudí z občianskeho združenia Zaostri na rodinu. Na tvorbe knihy sa podielal tím 5-tich ľudí. Bolo úžasné sledovať, s akým nasadením na nej pracujú.

 

Plánuješ aj pokračovanie?

Odvážne srdce je samostatne ucelený román.
Postavy, ktoré som popísal, však vo mne žijú a so svojim životom sa chcú podeliť s ostatnými. Takže nápadov na pokračovanie je hneď niekoľko :)

 

Vieme že krst knihy bude v utorok 13. septembra 2016 v Martinuse Žilina o 17.00 hod. Na čo sa môžu návštevníci krstu knihy tešiť?

Všetkých srdečne pozývam!

Okrem príjemnej atmosféry budeme diskutovať o tvorbe Odvážneho srdca, o nápadoch a inšpiráciach. Čitatelia si vypočujú úryvok z knihy a podpíšem knihy čitateľom.

 

Čo by si chcel odkázať čitateľom tvojej knihy?

Žite naplno, milujte, odpúšťajte a nedajte sa znechutiť. Život je oveľa krajší ako si dokážeme predsatviť! 

Autor: Anastázia Strečková
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Manželstvo ako dar

6. marec 2014 / z domova...

Manželstvo ako dar

Čo hovoria účastníci posledného realizovaného víkendu pre bezdetných manželov? Ahojte priatelia, spolu s manželom sme sa zúčastnili víkendu na...

Ako zaujať?

4. február 2013 / z domova...

Ako zaujať?

"Neviem ako, ale podarilo sa mu zaujať moju pozornosť." Hovorí chlapec, ktorý sa v roku 1858 stretol s Jánom Boscom, a ktorého život sa odvtedy úplne zmenil. Don...

Tehlička pre deti v Južnom Sudáne (2017)

28. február 2017 / z domova...

Tehlička pre deti v Južnom Sudáne (2017)

Dvanásty ročník zbierky TEHLIČKA, organizuje SAVIO, 28. 2. - 31. 7. 2017 Južný Sudán ... ozbrojené strety, ktoré začali v roku 2013 doposiaľ zanechali...

Vynálezy

25. september 2013 / z domova...

Vynálezy

Festival vedy – Noc výskumníkov sa uskutočnil 27. septembra 2013 a už po siedmykrát priblížil slovenskej verejnosti tie najzaujímavejšie výsledky slovenskej vedy...

N