SpäťÚvod / Články / Aktuality / z domova... / SKCH upozorňuje na neľahké postavenie matiek
Prinášajú humor, ktorý v nemocniciach deti nečakajúNa Slovensku je viac ako 24-tisíc Dobrých anjelov

SKCH upozorňuje na neľahké postavenie matiek

20. február 2014 / admin

Vytlačiť Vytlačiť

Slovenská katolícka charita (SKCH) odštartovala kampaň Matka nie je robot, ktorou chce upozorniť na neľahké postavenie matiek v našej spoločnosti, najmä tých, ktoré sú týrané, zneužívané či denne bojujú so zlými hmotnými a sociálnymi podmienkami. Cieľom kampane je poskytnúť širokej verejnosti, najmä však matkám v núdzi, informácie o miestach, kde sa môžu obrátiť so svojím problémom. Ako agentúru SITA informovala manažérka pre komunikáciu a PR SKCH Katarína Lovásová, kampaň potrvá do konca novembra. Má formu letákov, plagátov a audio spotov. Organizátori sa snažia predstavovať centrá, ktoré pomáhajú týmto matkám. Každý mesiac sa snažia bližšie a podrobnejšie predstaviť jedno z troch centier. Aj ďalšie číslo časopisu Charita sa venuje tejto téme.

SKCH už dlhodobo pomáha matkám v núdzi prostredníctvom svojich poradenských centier a zároveň aj špecializovanými zariadeniami pre matky, ktoré potrebujú osobitnú pomoc. V poradenských centrách nájdu tí, čo to potrebujú, zoznam voľných pracovných miest v obci, pomoc pri hľadaní práce, písaní životopisu a motivačného listu. Pracovníci im pomôžu pri vybavovaní osobných a iných dokladov aj pri vybavovaní sociálnych dávok od štátu. Sprostredkujú zdravotnícku starostlivosť, psychologické poradenstvo, v prípade závislosti aj resocializáciu. Centrá poskytujú oblečenie a obuv z charitných šatníkov a poukážky na výdaj charitnej stravy.

SKCH prevádzkuje aj viacero centier špecializovaných na pomoc matkám v núdzi. Tie svojím klientkam poskytujú sociálne poradenstvo, kontakt so sociálnym odborom a úradom práce, ubytovanie alebo jeho sprostredkovanie, pomoc pri starostlivosti o deti či pracovné dielne. Organizujú spoločné kultúrne akcie, sviatočné oslavy, komunitné sedenia, výlety a zábavné programy rozširujúce kreativitu detských obyvateľov zariadenia.

Matky, ktoré potrebujú pomoc, sa môžu obrátiť na poradenské centrum, ktoré sa nachádza najbližšie k ich bydlisku. Na území celého Slovenska má SKCH spolu 85 poradenských centier. Zoznam centier je možné nájsť na www.charita.sk, prípadne oň požiadať na info@charita.sk.

Ženy, ktoré čakajú prvé dieťa sa môžu obrátiť na Dom Charitas Sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi. Osamelým rodičom s deťmi pomáhajú v Krízovom centre Košice a viacpočetným rodinám vo Farskej charite Lučenec.

Každý, kto chce pomôcť matkám v núdzi, o ktoré sa SKCH stará, môže prispieť do zbierky a zaslať príspevok na číslo účtu 0176875345/0900 variabilný symbol 153. Názov účtu je Slovenská katolícka charita. Príspevky je možné posielať aj zaslaním ľubovoľnej SMS správy v hodnote 30 korún na krátke číslo 830 v sieti Orange Slovensko.

zdroj: WEBNOVINY, SITA

Autor: admin
Zdroj: www.webnoviny.sk
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Manželstvo ako dar

6. marec 2014 / z domova...

Manželstvo ako dar

Čo hovoria účastníci posledného realizovaného víkendu pre bezdetných manželov? Ahojte priatelia, spolu s manželom sme sa zúčastnili víkendu na...

Ako zaujať?

4. február 2013 / z domova...

Ako zaujať?

"Neviem ako, ale podarilo sa mu zaujať moju pozornosť." Hovorí chlapec, ktorý sa v roku 1858 stretol s Jánom Boscom, a ktorého život sa odvtedy úplne zmenil. Don...

Tehlička pre deti v Južnom Sudáne (2017)

28. február 2017 / z domova...

Tehlička pre deti v Južnom Sudáne (2017)

Dvanásty ročník zbierky TEHLIČKA, organizuje SAVIO, 28. 2. - 31. 7. 2017 Južný Sudán ... ozbrojené strety, ktoré začali v roku 2013 doposiaľ zanechali...

Vynálezy

25. september 2013 / z domova...

Vynálezy

Festival vedy – Noc výskumníkov sa uskutočnil 27. septembra 2013 a už po siedmykrát priblížil slovenskej verejnosti tie najzaujímavejšie výsledky slovenskej vedy...

N