SpäťÚvod / Články / Aktuality / zo sveta... / Srdečná a veľkorysá duša
Ples otcov a dcérTaliansko: 70% gynekológov nerobí potraty

Srdečná a veľkorysá duša

28. január 2014

Vytlačiť Vytlačiť
Srdečná a veľkorysá duša

Pápež Benedikt XVI. si počas návštevy USA celkom očividne získal srdce Georga W. Busha. Bush sa v piatok 18. apríla 2008 v krátkom príhovore počas „National Catholic Prayer Breakfast“ (Národných katolíckych modlitbových raňajok) vyjadril o návšteve pápeža veľmi oduševnene: „Nestáva sa každý deň, že je človek 'úvodným zahrievacím aktom' pre Svätého Otca. Americký prezident tým nahrával na to, že bezprostredne po jeho slovách pri týchto raňajkách prehovoril pápež v OSN.

„Bol to radostný týždeň. Bol to čas radosti pre katolíkov a nebol to ani taký zlý čas pre metodistov. Nadšenie ľudí bolo očividné. Ulice boli plné ľudí, ktorí sa tešili z prítomnosti Svätého Otca. A pre mňa to bolo privilégium, že som mohol tohto dobrého človeka privítať v USA.“

Prijatie pápeža v Bielom dome označil Bush ako „mimoriadnu chvíľu“. „On je taký skromný Boží služobník a brilantný profesor. Je to srdečná a veľkorysá duša.“ Pre Busha je pápež okrem toho osobou, ktorá je odvážna v „obhajobe základných právd“.

„Ostatných sedem a pol rokov sme spolupracovali, aby sme udržali dôstojnosť ľudského života. Ostatné roky moja vláda zastavila financovanie zahraničných skupín, ktoré podporujú alebo vykonávajú potraty. Spolupracovali sme, aby sme nenarodené deti ochránili pred násilím a ukončili barbarskú prax čiastkových potratov,“ povedal Bush

Už niekoľko dní pred príchodom Benedikta XVI. do USA vysielala najväčšia katolícka televízia sveta EWTN obsiahle

 

interview s Georgom Bushom o pápežovi

Interview viedol Raymond Arroyo, šéfredaktor spravodajstva EWTN:

EWTN: Pán prezident, pápež Benedikt XVI. je prvou hlavou štátu, ktorú privítate na letisku. To ma veľmi prekvapilo. Prečo ho idete privítať na letisko? Normálne prichádzajú hlavy štátov k vám.
BUSH: Pretože je to dôležitá osobnosť z mnohých hľadísk. Po prvé hovorí za milióny ľudí. Po druhé neprichádza ako politik. Prichádza ako muž viery. A po tretie takto prejavujem, že sa pridávam k jeho názorom, že v živote existuje správne a nesprávne a morálny relativizmus skrýva nebezpečenstvo, že sa podkope možnosť, aby sme mali nádejnejšie a slobodné spoločnosti.

EWTN:  Ako som počul, čítali ste jeho knihu o Európe.
BUSH:   Nuž áno, čítal som niektoré odseky.

EWTN: Čo si beriete z jeho posudzovania Európy a sveta? Prečo je vzťah medzi USA a Svätou stolicou pre vás taký dôležitý?
BUSH: Tak predovšetkým je mi tento vzťah dôležitý, lebo Svätý Otec predstavuje hodnoty, ktoré považujem za dôležité pre blaho našej krajiny. Keď príde do Ameriky, tak mu budú milióny mojich krajanov visieť na perách. Preto je pre mňa tento vzťah dôležitý.
Naozaj by som nechcel tráviť čas tým, že budem kritizovať Európu. Mojím hlavným cieľom je postarať sa o to, aby naša krajina zostala silná a solídna a naďalej si udržala vedúcu pozíciu. Jednou zo zásad mojej zahraničnej politiky je, že existuje Všemohúci. A darom tohto Všemohúceho každému mužovi, žene a dieťaťu je sloboda. A viete, Svätý Otec hovorí s takou zreteľnosťou. Ako iste viete, verím aj v hodnotu ľudského života, najmä pre tých najzraniteľnejších z nás. A o tom on tiež hovorí jasne a zreteľne.

EWTN: Áno, o tom neskôr, pretože pápež vás pochválil, ako možno viete, za váš odvážny postoj k témam ochrany života. Chcel by som sa dotknúť ešte niektorých vecí, ktoré iste osloví – napríklad Afrika. Sledoval som vašu cestu do Afriky s veľkým záujmom. Keď ste tam prišli, vyzerali ste ako pápež Tanzánie. (Smiech.) Myslím, že celé mesto bolo na nohách. Domnievam sa, že ľudia dostatočne nespoznali, čo ste tam urobili. Vy ste zoštvornásobili pomoc pre Afriku. Váš „Núdzový plán prezidenta na pomoc proti Aidsu“ pomáha v súčasnosti asi 1,4 miliónu ľudí. A teraz sa pomôže aj 50 miliónom ľudí chorým na maláriu. Skupina ľudí, ktorá vás navštívila v Bielom dome, mi rozprávala, že ste povedali: „Komu sa veľa dáva, od toho sa bude veľa žiadať.“ Vás osobne poháňa aj viera ...
BUSH:  Rozhodne.

EWTN: ... k tejto pomoci?
BUSH:  Nuž je to kombinácia viery a vecnej potreby. Z praktického hľadiska je beznádej jedinou cestou pre ideológov, ktorí zabíjajú nevinných, aby si zregrutovali prívržencov. Nikto, kto má takú temnú a zakalenú víziu ako al-Kaída, nemôže niekomu povedať: „Nasleduj ma! Moja vízia je nádejeplná a pozitívna.“ Keď však ľudia upadnú do beznádeje, môže sa im to javiť ako jediné východisko. A preto pomáha boj proti chorobám a hladu aj zvíťaziť nad touto skupinou ideológov.
A po druhé, myslím si, že je v našom vlastnom a kolektívnom záujme využiť naše veľké bohatstvo na pomoc druhým, či už je to doma alebo inde. A preto platí: „Komu sa veľa dáva, od toho sa bude veľa žiadať.“ To je súčasť mojej viery. Stále znova opakujem ľuďom, že je to v našom národnom a morálnom záujme. Posilňuje to naše duše, keď vieme, že sme zachránili dieťatko, ktoré by inak zomrelo na uštipnutie moskytov.
Teším sa na to, že budem hovoriť so Svätým Otcom, a pripomeniem mu, že nejde o Georga W. Busha, ale o Ameriku. To je Amerika v jej najlepšej forme. Ale áno, je to neuveriteľné, vidieť tú veľkú úctu, ktorú k nám občania majú.

EWTN: Povedzme si niečo o Iraku. Pápež bude iste o tejto téme hovoriť.
BUSH: Iste.

EWTN: Myslím si, že jeho postoj sa bude veľmi líšiť od toho, čo sme tento týždeň čítali v novinách. Domnievam sa, ak je môj zdroj z Vatikánu spoľahlivý, že bude hovoriť hlavne o 40 kostoloch, ktoré boli zbombardované..
BUSH: Áno.

EWTN: ... A o tom, že 40 percent utečencov sú kresťania.
BUSH: Áno.

EWTN: Robí si veľké starosti o kresťanské menšiny v Iraku.
BUSH: Rozhodne.

EWTN: Keď sa pápež v roku 2007 s vami rozprával, hovoril o tom. Čo je vláda ochotná urobiť pre tento „zvyšok“ kresťanstva – veď tam ide o spoločenstvo s koreňmi až v antike?.
BUSH: Áno, rozhodne. Viete, už dlho sa pokúšame vládu priviesť k tomu, aby pochopila, že práva menšín sú základným prvkom každej demokratickej spoločnosti. A mimochodom, moja pozornosť neplatí iba menšinám v Iraku, ale menšinám na celom Strednom Východe.
So Svätý Otcom som hovoril nielen o problémoch v Iraku, ale aj o problémoch katolíkov, kresťanov vo Svätej zemi. Dobre si spomínam, že na začiatku môjho úradovania – myslím, že to bol kardinál Egan – alebo možno kardinál McCarrick – prišiel ku mne, aby hovoril o tom, že mešita preniká do Cirkvi, do veľkej Katolíckej cirkvi. Pýtali sa ma aj to, či môžem uplatniť svoj vplyv u Izraelčanov, aby som ich presvedčil, že by zaobchádzali ohľaduplne s nevyhnutnými právami menšín. A ja som odpovedal: ,Samozrejme“. Počas mojej krátkej návštevy vo Svätej zemi som konštatoval, že sú tu veľké obavy vzhľadom na – povedal by som – chýbajúce akceptovanie. Stretol som sestry, ktoré žijú v oblasti Galijeje a slúžia ľudstvu takým nádherným spôsobom. No ich vedenie sa veľmi obávalo situácie v právach menšín.
Myslím si, že Irak je dôležitý. Svoj vplyv som však využil pre celý región. A svoj vplyv využívam na celom svete, aby som napomáhal práva všetkých náboženských menšín vrátane Číny.

EWTN: Museli sme prežiť to, že arcibiskup Raho v Iraku bol zavraždený. Minulý víkend ...
BUSH: Áno, viem.

EWTN: ... zavraždili pravoslávneho kňaza na schodoch jeho domu. Myslí si vláda, myslíte si vy, že toto násilie bolo motivované nábožensky?
BUSH: Áno, to si myslím. Myslím, že títo zabijaci chcú vyslať posolstvo. Chcú nám povedať: nemárnite svoj čas, zanechajte svoje úsilie napomáhať rozvoj slobodnej spoločnosti. Nemyslím si, že to vláda podporuje. Domnievam sa, že je to skupina zločincov a vrahov, ktorí majú temný a zakalený pohľad na svet a sú pripravení zabiť všetkých, ktorí sa im postavia do cesty. Nezasahuje to iba veriacich ľudí. Je veľa nevinných mužov, žien a detí, ktorí sú takisto zabíjaní. To je ich metóda, ich taktika. Je to rovnaká mentalita, ktorá vedie ľudí k tomu vraziť s lietadlami do budov, aby zabili 3000 občanov.

EWTN: Čo možno konkrétne urobiť? O čo môže vláda Iraku konkrétne prosiť, aby tieto menšiny boli chránené? Je niečo, čo môžeme urobiť?
BUSH: Jedna vec, ktorú môžeme urobiť, je držať tam naše oddiely tak dlho, kým sa nevytvorí občianska spoločnosť, aby dokázala týchto vrahov prenasledovať a postaviť ich pred súd, aby prestali zabíjať ľudí vrátane našich vlastných vojakov. Pretože toto je vojna.

EWTN: Prikázali by ste tým oddielom, aby chránili spoločenstvá, ktoré sú ohrozené?
BUSH:  Prikazujem našim oddielom, aby pomáhali Iračanom, aby všetkým nevinným Iračanom zaistili bezpečnosť. Inými slovami – musí nám byť jasné, že prežívame nielen útoky na nevinných kresťanov, ale útoky na nevinných ľudí všetkých regiónov, útoky chladnokrvných vrahov, ktorých chcú USA vyhnať zo Stredného Východu, pretože nenávidia naše slobodné spoločnosti.

EWTN: Dokonca aj v Kapitole hovoria niektorí o stiahnutí vojsk. Generál Petraeus hovorí, že by sme to nemali urobiť. Mali by sme si dať pauzu. Čo si myslíte vy? Dokonca aj členovia vašej vlastnej vlády na ministerstve obrany hovoria, že možno preto nie ste schopní reagovať na iné udalosti, lebo je tak málo oddielov vo svete.
BUSH: Nesúhlasím s nimi. Pravá hrozba 21. storočia spočíva v tom, aby sme sa vyporiadali s týmito zločincami a vrahmi. Oni sú to, kto na nás útočí. Musíme ich poraziť v zahraničí, aby sme im nemuseli čeliť vo vlastnej krajine. A naši muži sú vycvičení na to, aby si poradili s týmto nebezpečenstvom.
Preto moja odpoveď je, že musíme urobiť všetko, čo vedie k úspechu. A na vašu otázku odpovedám: to najlepšie, čo môžeme urobiť pre menšiny najmä kresťanské v Iraku je, pomáhať im premeniť ich spoločnosť na pokojamilovnú, v ktorej sa menšiny rešpektujú.

EWTN: Dokonca aj vaši kritici hovoria, že sú vami prekvapení a užasnutí, že zostávate taký pozitívny a optimistický. (Smiech). Koľko z toho je vplyv vašej viery?
BUSH: Nuž, to je dobrá otázka. Viete, ja si myslím, že vieru nemožno oddeliť od každodenného života. Chcem povedať, že to všetko je hlboko v človeku. Som optimistický, pretože verím v isté univerzálne princípy. A verím, že sloboda je univerzálna a že ľudia, keď len dostanú svoju šancu, sa riadia sami a chceli by žiť v pokojnej a slobodnej spoločnosti.
História je mojím svedkom. Jedným z mojich najlepších priateľov v medzinárodnom spoločenstve je premiér Koizumi. Môj otec sa s Japoncami sporil. Premiér Koizumi a ja spolupracujeme na udržiavaní mieru. Je to neuveriteľné ... je to jedna z veľkých irónií.
Viete, moja viera ma v tomto hektickom živote, ktorý je plný lichotenia a kritiky, vždy držala. Viera drží človeka pevne na zemi. Viera človeku pripomína, že v živote existuje niečo dôležitejšie ako my sami. Modlitby jednoduchých ľudí ma inšpirovali. Znovu raz som si uvedomil, aký dôležitý je pokoj práve v týchto drsných časoch.

EWTN: Hovorme o niečom inom. Kardinála Zena, ktorý je v Hongkongu bojovníkom za slobodu ...
BUSH: Áno.

EWTN: ... ste pozvali na súkromné stretnutie do Bieleho domu, čo bolo úplne nečakané. Teraz plánujete ísť na olympijské hry, ...
Bush: Áno.

EWTN: ... aby ste sa zúčastnili ich otvorenia. Povedali ste, že sloboda je darom Všemohúceho. Keď sa pozrieme na situáciu ľudských práv pod týmto režimom, ...
BUSH: Áno.

EWTN: ... ako môžete s dobrým svedomím cestovať na otvorenie OH, pán prezident?
BUSH: Pretože tam cestujem predovšetkým kvôli olympijským hrám. Moje plány sa nezmenili. Dôvod, prečo tam idem? O náboženskej slobode môžem hovoriť pred, po aj počas olympijských hier, čo som aj vždy robil. Nepotrebujem olympijské hry, aby som to čínskej vláde predostrel. Ako prezident som to už vždy robil. Inými slovami – keď mi ľudia hovoria – musíte sa k náboženskej slobode jasne vyjadriť, tak moja odpoveď znie: Čo si myslíte, že som doteraz robil?

EWTN: Angela Merkelová bojkotuje olympijské hry. 
BUSH: Nemyslím si, že nevyhnutne bojkotuje hry.

EWTN: Vyzerá to tak, že sa nezúčastní ich otvorenia.
BUSH: Ona nenavštívi hry. To je všetko. Nemá to v úmysle ... Myslím si, že vôbec nepríde do Pekingu. Aspoň mi to povedala. Ale pozrite, počúvam všetku túto rétoriku. Chcem byť účinným prezidentom. Ja do Pekingu pocestujem. Budeme hovoriť aj o čínskom ľude. Otázka však je: Urobí americký prezident rozhodnutia, ktoré jeho nástupcovi umožnia niečo dosiahnuť, alebo nie. Ja som svoje požiadavky vždy vyjadroval. Čínski vodcovia poznajú môj postoj celkom presne. Pri každej návšteve som hovoril o náboženskej slobode. Hovoril som o Darfure, o Barme, o dalajlámovi. Je fakt, že som jediný prezident, ktorý tu v USA verejne vystúpil s dalajlámom. Čínski vodcovia teda môj postoj poznajú.
Premýšľam o nasledovnej otázke: Urobí to moje rokovania s Číňanmi účinnejšími či menej účinnými, ak spolitizujem olympijské hry. Nikto nemusí „starému“ Bushovi rozprávať, že musí náboženskú slobodu priniesť Číňanom až na prah dverí. Pretože ja som to za osem rokov v úrade stále robil.

EWTN: Vytrvalá odhodlanosť, ktorú som práve zazrel vo vašich očiach, poznačila aj vašu diskusiu o kmeňových bunkách, za ktorú ste sa modlili a o ktorej ste dlho s odborníkmi zo všetkých oblastí premýšľali. V roku 2001 ste sa stretli s pápežom Jánom Pavlom II. On vás povzbudil, aby ste na to neposkytli verejné prostriedky. A vy ste to ani neurobili. Tieto prostriedky ste obmedzili.
BUSH: Správne.

EWTN: Váš krok viedol k tomu, že sa analyzovali alternatívne technológie. Kmeňové bunky dospelých ľudí priniesli možnosti liečby 80 chorôb. Cítite zadosťučinenie?
BUSH: Zaujímavá otázka. Tieto veci neberiem osobne, ani si nerobím priveľké starosti o mojej sláve v tejto veci. V prvom rade som pocítil, že je to správne rozhodnutie. Nech história usúdi, či je zadosťučinenie ten priliehavý výraz.

EWTN: Ale cítite sa iste potvrdený v tomto rozhodnutí?
BUSH: Áno, prirodzene. Mám pocit, že to bolo správne rozhodnutie. A dokazujú to teraz aj fakty. Dúfam, že si  ľudia uvedomia, že to bolo správne. Ale viete, myslím si, že to bude začiatok zaujímavej debaty, do ktorej sa budú musieť zapojiť budúci prezidenti. Bude to diskusia o hodnote života a o hodnote spásy. Domnievam sa, že som načrtol líniu, že úcta k životu vo všetkých formách je skúšobným kameňom dobrej vedy.

EWTN: Myslíte si, že ešte za vášho života zažijete nomináciu republikána do úradu prezidenta, ktorý bude za právo na potrat ?
BUSH: Neviem. Nemôžem povedať, čo uvidíte v americkej politike ešte za môjho života – a to z oboch strán.

EWTN: Myslíte si, že je napriek tomu dôležité mať prezidenta, ktorý je za život na strane republikánov? Aké by boli dôsledky?
BUSH: Myslím si, že je dôležité, aby ľudia chápali, že kultúra života je v našom vlastnom národnom záujme. A je tiež dôležité pochopiť, že politika potratov sa nezmení, ak sa nezmenia srdcia ľudí. Je dôležité úplne pochopiť význam života, a aj to, čo znamená pre spoločnosť, ak si bude vážiť život vo všetkých jeho formách – nenarodených, starých, chudobných, či bohatých. Myslím si, že to je dlhodobo morálny skúšobný kameň zdravej spoločnosti. Neviem, čo sa v americkej politike stane. Naozaj to neviem. Viem iba, že pre prácu prezidenta je dôležité, ak má rad princípov, od ktorých sa neodkloní, a že tieto princípy bude čo možno najjasnejšie artikulovať. Pritom by si nemal robiť starosti o svoju momentálnu obľúbenosť. Pretože popularita príde a odíde. Čo sa však nemení, sú solídne princípy. Svätému Otcovi pripomeniem, aký dôležitý je jeho hlas na to, aby politikom ako som ja uľahčil to, aby sme zostali pevní a bránili naše postoje, ktoré považujeme za veľmi dôležité. 

–zg-

 

Foto: http://www.politico.com/story/2013/02/pope-resigns-bush-obama-87454.html

Podobné články

Skôr z Tour de France k rodine

4. február 2013 / zo sveta...

Skôr z Tour de France k rodine

Švajčiarsky časovkársky špecialista Fabian Cancellara odstúpil z cyklistickej Tour de France a odcestoval do vlasti za svojou tehotnou manželkou. Jeho tím RadioShack si musel bez...

Pieseň na želanie - europoslancom

13. január 2014 / zo sveta...

Pieseň na želanie - europoslancom

„Chcela by som touto pesničkou pozdraviť pánov a panie z Európskeho parlamentu. Tiež tých, ktorí za nimi stoja, s obrovskými balíkmi peňazí...

Miss World 2013: "Sex patrí do manželstva"

23. január 2014 / zo sveta...

Miss World 2013: "Sex patrí do manželstva"

"Som proti interrupciám a verím v manželstvo ako nerozlučné spojenie muža a ženy na celý život." Filipínsky senát prijal rezolúciu, ktorou sa...

Can I Live? (Môžem žiť?)

20. marec 2017 / zo sveta...

Can I Live? (Môžem žiť?)

Spevák Nick Cannon dnes žije vďaka rozhodnutiu svojej mamy ujsť z potratovej kliniky. Jeho pieseň má o to väčšiu výpovednú hodnotu... Nech sa páči, vďaka...

N