SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Ako sa nerozviesť (20. 12. 2014)
Tréner (19. 12. 2014)Bez darčekov (21. 12. 2014)

Ako sa nerozviesť (20. 12. 2014)

20. december 2014 / Katka Klenovičová, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Ako sa nerozviesť (20. 12. 2014)

Odkedy bývame v dome, pribudlo nám na dvore zopár zvierat. A po niekoľkých rokoch spolunažívania môžem povedať, že nás veľa učia o živote. A zvlášť naše deti.

 

Starostlivá mama

Napríklad sme zistili, že mačka je veľmi starostlivá mamička. Boli sme aj pri tom, ako jej mačiatka prichádzali na svet. Jedno po druhom olizovala, poriadne ho vyčistila od všetkých zvyškov pôrodu. Priznám sa, prišlo mi miestami aj nevoľno, keď som to videla, ale ona takto chráni svoje mačiatka a „zametie“ všetky stopy pachu, ktoré by mohli prilákať potenciálneho nepriateľa. Najmä mladšia dcérka tým „predstavením“ bola fascinovaná.

Potom sa o ne mamička mačka príkladne stará. Neustále je s nimi a len v nevyhnutných prípadoch (keď sa musí sama nažrať), ich na chvíľu opustí. Prenáša ich, keď sa odplazia ďalej od ich pelechu. Neskôr im nosí myši, oboznamuje ich s ich pachom. Potom ich špecifickým mraučaním volá na lov a učí ich loviť. Sama vyzerá miestami biedne, vychudnuto a unavene, ale mačiatka teraz majú prednosť. Aj v jej očiach badať zmenený pohľad. Už nie taký hravý, ako predtým.

Celý tento proces máme ako na dlani, všetko pozorujeme a obdivujeme. Napriek tomu, že dievčatá majú rady všetky zvieratká, aj myši, berú to ako prirodzený jav, že mačky tie myši žerú. A nepripadá im to nijako nechutné.

 

Naše psy

Ja mám rada psy. Kúpili sme si dvoch Slovenských čuvačov, pretože na naše krásne miesto sa naozaj hodia. A veľmi sme si ich obľúbili. Videli sme ako vyrastali, učili sme ich povelom a užili sme si s nimi veľa zábavných chvíľ, najmä pri tých večných naháňačkách psov a mačiek, ale aj krušné chvíle, keď nám ušli za inými psami a my sme ich všade hľadali.

Našťastie, vždy sa našli. A vďaka týmto chvíľam sme spoznali aj nových ľudí.

 

Pred rozvodom

Raz sa dokonca stalo, že sme boli odcestovaní a strážila nám ich kamarátka s dcérkou, ktorá práve riešila blížiaci sa rozvod. Prišiel za ňou vtedy aj jej manžel, aby to doriešili a podpísali potrebné papiere. A práve v tom čase sa stalo opäť to, že naše psy im utiekli...

Napriek nášmu upozorneniu, aby ich oboch naraz nepúšťali, urobili tak, pretože si verili, že ich zvládnu. No keď sú dva psy pokope a nemajú pri sebe pána, správajú sa ako svorka a vedú ich vlastné pudy. A tak sa vybrali do dediny.

 

Útekom k návratu

Nuž, naši priatelia nemali na výber, a museli ich ísť hľadať. Našťastie, mali pri sebe ešte jednu kamarátku, ktorá postrážila dcérku a oni sa spoločne vybrali po stopách psov. Po dlhom čase to bola pre nich aj príležitosť o mnohých veciach sa porozprávať. Obaja sa v tomto probléme cítili vinní, a tak ich spoločná starosť spojila. A ako sa neskôr ukázalo, práve tento večerný rozhovor začal novú etapu ich vzťahu.

Rozvod sa nekonal a oni sú aj po rokoch od tejto udalosti spolu, do rodiny pribudol synček a ich tretie dieťa je čochvíľa tiež na svete. Žiadalo by sa povedať, a odvtedy žili šťastne, až kým... No vo vzťahoch to nie je neustále ružové. Ale ťahajú to spolu ďalej, a myslím, že môžem povedať, že sú spolu šťastní.

 

Azor odišiel

Jedného čuvača už bohužiaľ nemáme. Len nedávno poslednýkrát vydýchol. Bolo smutné pozerať, ako mu je náhle zle, nechutí mu žrať a ledva sa udrží na nohách. Nebolo to moje prvé stretnutie so smrťou. Ale aj tak to bolí. Keď máte niekoľko rokov psa, stane sa členom rodiny a keď odíde, chýba vám ako človek. Myslím, že chýba aj mnohým našim priateľom, ktorí ho poznali.

Mal svoju osobnosť a napriek tomu, že jeho veľkosť budila rešpekt, mal veľmi priateľskú povahu. Keď sme ho pochovávali, bola pri tom aj naša štvorročná dcéra. Zdalo sa mi, že si ani neuvedomuje, že ho už neskôr nepohladká. Ani neplakala. Brala to akosi prirodzene tak, ako to je. Až mi bolo ľúto, že jej ľúto nie je. No večer to prišlo a niekoľkokrát spomenula, že by chcela byť s Azorom, a že jej chýba. Tak predsa!

 

Učia nás...

Zvieratá sú tu s nami na zemi, ktorá patrí aj im. Aj Ježiš prišiel na svet v maštali, v ktorej ho obklopovali  zvieratá. Chce nám tým Boh niečo naznačiť?

Možno to, že sa nebojí chudobných podmienok, ale možno aj to, že zvieratá k nám patria a máme ich mať radi: nie ich prehnane zbožňovať, no starať sa o ne najlepšie, ako vieme, byť otvorení tomu, čo nás oni môžu o živote naučiť.

A čo ešte napadá vám?

 

 

 

Podnety

Ak vám to podmienky dovoľujú, zaobstarajte si zvieratko. Starajte sa oň ho, pozorujte ho, majte ho radi. Odmení sa vám oddanosťou a láskou. Nerobte to však ak viete, že naň nebudete mať dostatok času. O zvieratá sa treba starať.

Ak nemáte možnosť mať doma zviera, môžete urobiť niečo pre tie vonku, v prírode, v lese, v útulku. Napríklad spraviť v zime búdku pre vtáčiky, nosiť seno do krmelcov pre vysokú zver, chodiť venčiť psíkov z útulku... Určite vymyslíte ďalšie spôsoby, ako sa postarať o zvieratá okolo vás.

Môžete zájsť s deťmi do Zoologickej záhrady. Zvieratá sú tam síce v uzavretom priestore a nám to môže pripadať smutné, ale veľakrát je to jediný spôsob, ako zachrániť niektoré druhy zvierat pred vyhynutím pre ich masívny lov v ich prirodzenom prostredí. Deti zároveň uvidia naživo zvieratá, ktoré by inak v našej prírode nestretli. Môže to byť podnet pre ich zvýšený záujem o ne, môžeme si následne naštudovať viac informácií o tých ktoré nás najviac zaujmú.

 

Božie slovo + biblický komentár

Boh poslal anjela Gabriela do galilejského mesta, ktoré sa volá Nazaret, k panne zasnúbenej mužovi z rodu Dávidovho, menom Jozefovi. A meno panny bolo Mária.

Anjel prišiel k nej a povedal: „Zdravas‘, milosti plná, Pán s tebou.“

Ona sa nad jeho slovami zarazila a rozmýšľala, čo znamená takýto pozdrav.

Anjel jej povedal: „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš. On bude veľký a bude sa volať Synom Najvyššieho. Pán, Boh, mu dá trón jeho otca Dávida, naveky bude kraľovať nad Jakubovým rodom a jeho kráľovstvu nebude konca.“

Mária povedala anjelovi: „Ako sa to stane, veď ja muža nepoznám?“

Anjel jej odpovedal: „Duch Svätý zostúpi na teba a moc Najvyššieho ťa zatieni. A preto aj dieťa bude sa volať svätým, bude to Boží Syn. Aj Alžbeta, tvoja príbuzná, počala syna v starobe. Už je v šiestom mesiaci. A hovorili o nej, že je neplodná! Lebo Bohu nič nie je nemožné.“

Mária povedala: „Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova.“

Anjel potom od nej odišiel. (Lk 1, 26-38)

 

Aké musí byť srdce človeka aby zachytilo hlas Ducha? Také aké bolo srdce Márie. Všimnime si (a staňme sa všímajúcimi pri čítaní evanjelií) aký zmysel má Duch pre iné – ako pre to, čo by človek čakal...

Galilea - ktorej Izaiáš nenachádza lepšie meno než „Ghelil“ – okres, oblasť, v našom prípade „okres pohanov“ (Galilea pohanov)...

Nazaret - Prečo nie Jeruzalem? Ale Nazaret – mesto, ktoré nebolo nikdy pred tým v zákone menované...

dievča - Mária je veľmi pravdepodobne 12 ročné dievča (bežná prax tej doby) a je už po zásnubách, ktoré sa považovali za sobáš (po roku bolo dievča vovedené do domu manžela – išlo o svadbu a po nej začínalo spolužitie) ...

„Počneš syna...“ - Mária je zosobášená žena, pozná zákon, mala by sa aspoň opýtať Jozefa, čo si o tom všetkom myslí a poradiť sa s ním... Mala by si pýtať nejaké znamenie od anjela, alebo by aspoň mala byť nervózna (aspoň z tých očakávaných komplikácií).

Mária žije prítomnosť „tu a teraz“ – verí Bohu, ktorého v anjelovi spoznáva a otvára sa Duchu, ktorý aj keď veje ako chce – je ho možné zachytiť.

(Spracované podľa zdroja)

 

Nápady - vyrobme si Betlehem

Blíži sa vytúžený vianočný čas, a my si môžeme vyrobiť Betlehem s rôznymi zvieratkami ktoré sa vo vianočnom príbehu spomínajú.

Techník je veľa – od vystrihovania, cez papierové rolky ktoré pomaľujeme, alebo požijeme akýkoľvek iný materiál, ktorý doma nájdeme.

Prikladáme Vám pár tipov na vytlačenie papierového Betlehema a tiež inšpirácie na rôzne techniky ako si Betlehem pripraviť – odvahu :) !

 

Vystrihovačka - tip I.

 

 

Vystrihovačka - tip II.

 

Ďalšie inšpirácie tu:

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     





    

Autor: Katka Klenovičová, Martin Slíž
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Boj s medveďom (22. 12. 2014)

22. december 2014 / advent s rodinou

Boj s medveďom (22. 12. 2014)

Vianočný stromček nám nosí samozrejme Ježiško (teda aspoň predškolákom a menším). V praxi to znamená, že jeho zdobenie prebieha 23. neskoro večer...

Tréner (19. 12. 2014)

19. december 2014 / advent s rodinou

Tréner (19. 12. 2014)

Nedávno som stretla trénera jedného z našich chlapcov. Mocný chlap s množstvom aj svetových úspechov sa dnes venuje tým najmenším, ešte...

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

N