SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Anjeli v hlávke (30. 11. 2015)
Plechový hrnček (29.11.2015)Na čom záleží (1. 12. 2015)

Anjeli v hlávke (30. 11. 2015)

30. november 2015 / Dominika Hajkovská, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Anjeli v hlávke (30. 11. 2015)

“Mamka, mňa anjeli v hlávke stále nahovárajú, aby som ti povedala jedno škaredé slovo,”, šepoce mi Hanka pod perinou pri večernom uspávaní. “Ale ja ti ho nechcem povedať, lebo je škaredé, aby si si nemyslela, že chcem škaredo rozprávať, to by si sa na mňa hnevala.”

Horko-ťažko ho z nej vymámim a dávam jej slovo, že sa hnevať určite nebudem.

“H…o,” pošepká mi nesmelo.

Snažím sa tváriť vážne - aj keď kameň mi zo srdca spadol, priznávam - aj sa mi to celkom darí (ľudový názov pre stolicu predsa len nie je to najhoršie, s čím sa mohla stretnúť).

Rozprávame sa o tom, že v srdiečku máme rôzne hlasy a musíme sa naučiť rozlišovať, ktoré počúvneme a ktoré nie. A že je dôležité mať pri sebe niekoho, komu o tom môžeme povedať - takú spriaznenú dušu.

Ešte dlho si šuškáme (aj o anjeloch) a ja som taká vďačná za jagavú čistotu päťročného dievčenského srdca…

 

 

Nápady:

Spôsobov, ako spoločne “stráviť” advent je nekonečne veľa. Nám v rodine sa už viackrát osvedčil (ako deti postupne pribúdali a rástli) vystrihovací Betlehem z vydavateľstva Don Bosco

“A urobíme si Betlehem”

Každý deň adventu na vás čaká postava či symbol súvisiaci s dianím v Betleheme (pastieri, gazdiná, krčmár, ale aj oslík, holubica, ruža…). Každú postavu je však potrebné vystrihnúť a zlepiť do “3D” tvaru (je to veľmi jednoduché). Do života ju vovedie príbeh, ktorý si k nej môžete prečítať.

Keď sme mali len malé deti, vystrihovali i rozprávali príbehy sme my, rodičia. O pár rokov neskôr to už bolo inak - postavy vytváral jeden syn a ich príbeh prerozprával mladším súrodencom zase druhý… Tí menší sa s postupne pribúdajúcimi postavičkami hrávali každý deň, až sa takmer nedožili Božieho narodenia :) Vrele odporúčame…

 

 

 

Božie slovo + biblický komentár

Keď raz Ježiš kráčal popri Galilejskom mori, videl dvoch bratov, Šimona, ktorý sa volá Peter, a jeho brata Ondreja, ako spúšťajú sieť do mora; boli totiž rybármi.

I povedal im: „Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí.“ Oni hneď zanechali siete a išli za ním.

Ako šiel odtiaľ ďalej, videl iných dvoch bratov, Jakuba Zebedejovho a jeho brata Jána, ako na lodi so svojím otcom Zebedejom opravujú siete, aj ich povolal.

Oni hneď zanechali loď i svojho otca a išli za ním.  (Mt 4, 18-22)

 

Božie kráľovstvo Ježiš vytvára ako niečo obyčajné, jednoduché - ako kvas, alebo ako krík horčicovníka - avšak s veľkou, neobyčajnou silou alternatívy oproti všetkým iným kráľovstvám.

Táto alternatíva predstavuje život večný - teda život premáhajúci smrť - Božie kráľovstvo.

Ondrej pri jeho povolaní za učňa netuší, do čoho ide. Ako rybár bol zvyknutý loviť ryby (vieme čo to pre ryby znamená). Ako učeník má loviť ľudí z prostredia "mora" - (biblický symbol moci zla). Vieme, čo to pre človeka znamená?
 

(rozšírený komentár tu...)

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     






















    

Autor: Dominika Hajkovská, Martin Slíž
Fotografia: Kaja Kováčová
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Tajný život v našej skrini (4. 12. 2015)

4. december 2015 / advent s rodinou

Tajný život v našej skrini (4. 12. 2015)

Život v malom, taký akurát pre človeka s výškou do 120 cm sa odohráva v našej vstavanej skrini. Pred pár rokmi v nej mali chlapci svoje auto a dnes to pochytilo...

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

14. december 2014 / advent s rodinou

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

Bol to taký spontánny nápad - oplatky nám každoročne pečú naše obe babky. Vždy nám dodajú plné krabice. Ale atmosféra pečenia oplatok v krabici...

N