SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Čaro spoločného čítania (15. 12. 2016)
Ranná búrka (14.12.2016)Nočná hra (16. 12. 2016)

Čaro spoločného čítania (15. 12. 2016)

15. december 2016 / Dominika Hajkovská, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Čaro spoločného čítania (15. 12. 2016)

Mnoho pre nás už nepotrebných vecí putuje od nás k rôznym ľuďom, ktorí aj keď sami majú málo, dokážu dávať ďalej… tým najchudobnejším z chudobných, v ktorých blízkosti žijú.

Jediné "materiálno", čoho sa mne osobne vzdáva ťažšie, sú knihy, knižky, knižôčky

Každú obrátim v rukách aj 100 krát, naspäť vložím do poličky, aby som ju pri ďalšej čistiacej razii s povzdychom vložila do škatule pre tých, ktorí sa jej určite potešia… a uvoľnila miesto pre nejakú jej sesternicu, ktorú máme už vo wishliste pre Ježiška.

Ako nám deti rastú a pomaly vchádzajú do teenagerského veku, mnoho ich aktivít upadá do zabudnutia a naopak, objavujú sa nové. Naši mladší majú svoje hry a nápady, niečo sa objavuje v menších obmenách, niečo úplne rovnako… Jeden fenomén však odolal aj zhubnému vplyvu puberty a podobných radostí - čítanie

Doma máme čitateľov vášnivých aj lenivších, nadšene slabikujúcich aj rozprávajúcich vlastné príbehy na každej strane, ale aj múkajúcich, havkajúcich a podobne komunikujúcich pri akejkoľvek ilustrácii podobajúcej sa na zviera :)

Avšak ravitačná sila spoločného hlasného čítania funguje aj napriek tomu, že poniektorí naši veľkáči už z toho “vyrástli”. Takmer vždy, keď začínam čítať tým menším, mám istotu, že o pár minút sa nenápadko pritmolia všetci a v tej chvíli niečo “nevyhnutné” v našej blízkosti robia… A keď príbeh dočítam, nehanbia sa vyhádať aj s mladšími súrodencami, lebo veď “ja som ešte nevyberal, teraz vyberám ja!”… Veru, kým si všetci prídu na svoje, dostanú neškolené hlasivky zabrať, ale stojí to za to.

Práve advent sa u nás tak špeciálnejšie spája s pravidelným spoločným čítaním (najmä večer), aj keď je stále ťažšie vybrať jednu knihu, ktorá by nás zaujala všetkých. Napriek tomu, diskusie po čítaní sú čím ďalej, tým zaujímavejšie, tá nádherná zmes detskej naivity a frajerského pohľadu puberty pri zapálenej sviečke tvorí neopakovateľnú atmosféru, ktorú si aspoň ja chcem užívať čo najdlhšie…

 

Podnety:

  • Čítavali ste si spolu s vašimi rodičmi?
  • Aké sú vaše spomienky na knihy vášho detstva?
  • Čo radi čítajú vaše deti?
  • A aké knihy čítate so svojou rodinou najradšej vy?

 

        Ponúkame vám naše top tipy, ideálne pre celú rodinu (nielen) v advente:

 

Božie slovo + biblický komentár

Keď Jánovi poslovia odišli, začal Ježiš hovoriť zástupom o Jánovi: „Čo ste vyšli na púšť vidieť? Trstinu zmietanú vetrom?

Alebo čo ste vyšli vidieť? Človeka oblečeného do jemných šiat? Veď tí, čo sa skvostne obliekajú a žijú v rozkošiach, bývajú v kráľovských domoch.

Teda čo ste vyšli vidieť? Proroka?

Áno, hovorím vám, viac ako proroka. Lebo to o ňom je napísané: ‚Hľa, posielam svojho posla pred tvojou tvárou a on pripraví cestu pred tebou.‘

Hovorím vám: Medzi tými, čo sa narodili zo ženy, nie je nik väčší ako Ján. Ale ten, kto je v Božom kráľovstve menší, je väčší ako on.“

A všetok ľud, čo ho počúval, ba aj mýtnici uznali Božiu spravodlivosť, keď sa dali pokrstiť Jánovým krstom. Ale farizeji a zákonníci zmarili v sebe Boží úmysel, lebo sa mu nedali pokrstiť. ( Lk 7, 24-30 )

 

Ján je prorok – ohlasovateľ Mesiáša, ktorého spravodlivosťou je láska. Láska stávajúca sa pre mnohých pohoršením a predsa „blahoslavený (šťastný v plnosti) je ten, kto sa na mne nepohorší“ – hovorí Ježiš.

Trstina je rastlina ktorá sa vo vetre ohýba v smere vetra – táto jej vlastnosť jej pomáha „prežiť“ i tie najsilnejšie víchrice. Kým v prírode je táto schopnosť rastliny hodná obdivu, v spoločnosti ľudí ju zavrhujeme – „kam vietor tam plášť“. Býva nazývaná aj oportunizmom, pragmatizmom alebo jednoducho „šikovnosťou“ prezliecť tričko podľa vplyvu mocných ktorí sú práve v kurze. Podobne je to i s tými čo žijú v bohatstve kráľovských dvorov... Ján je však prorok, je v službe slova Boha. Prorok si nedáva „servítku“ na ústa ani pred samotnými kráľmi.

Ježiš o Jánovi povie, že je najväčší z tých, ktorých žena porodila. Časy sa naplnili a práve Ján – Prorok má česť poukázať na túto Skutočnosť. Práve jej pripravuje cestu. Jeho hlas zaznieva z púšte ktorá je protikladom k bohatstvu tohto sveta mocných.

Ján sa podobá Mojžišovi v tom, že tak ako Mojžiš nevošiel do zasľúbenej krajiny, ani Ján sa nestal členom Božieho kráľovstva tu na zemi. Napriek tomu, že Ján je veľkým mužom ktorý Mesiáša predstavil, najmenším v nebeskom kráľovstve = alternatívnej spoločnosti k spoločnosti tohto sveta, ktoré Ježiš založil, je väčším ako on. Dôsledné nasledovanie Krista, ktorého charakteristikou je spravodlivosť lásky Otca je dôvodom učeníkovej veľkosti.
 

 

Tip na hru:  ČO SA ZMENILO?

Túto hru môžu hrať s pomocou niekoho staršieho aj tí najmenší.

Celá rodina si pozorne (cca za 1 min.) prezrie izbu (napr. obývačku). Potom všetci odídu preč, v miestnosti ostane len jeden člen (vopred určený), ktorého úlohou je zmeniť 1, 2,… 10 vecí napr. tiež za jednu minútu. Po uplynutí času sa všetci vrátia do miestnosti a hľadajú, čo sa zmenilo. Odporúčame vopred dohodnúť pravidlá (napr. ohľadom presúvania nábytku, nástenných malieb a pod. :)

 

 

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 27. 11. 2016 do 24. 12. 2016.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.

 


 

 

 

Autor: Dominika Hajkovská, Martin Slíž
Fotografia: Juraj Hajkovský
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

14. december 2014 / advent s rodinou

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

Bol to taký spontánny nápad - oplatky nám každoročne pečú naše obe babky. Vždy nám dodajú plné krabice. Ale atmosféra pečenia oplatok v krabici...

Advent s rodinou 2014

21. november 2014 / advent s rodinou

Advent s rodinou 2014

Aj v tomto roku ponúkame v projekte ADVENT S RODINOU pár inšpirácií ako nahromadiť bohatstvo, ktoré sa naplno prejaví nielen pod stromčekom, ale zostane...

N