SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Kukla puberty (1. 12. 2014)
Advent s rodinou 2014Zjedli sme ho (2. 12. 2014)

Kukla puberty (1. 12. 2014)

1. december 2014 / Dominika, Martin

Vytlačiť Vytlačiť
Kukla puberty (1. 12. 2014)

Je presvedčený o tom, že ho nikto nevidí, ale ja mám oči všade…

Vidím ho, keď ju láskavo objíma a ona sa rozkošne smeje. Dojatá sledujem, keď sa jej snaží zapletať vlasy. Potichu sa usmievam, keď ju šteklí na nohách a na brušku… keď prosí o malú pusu…

Vidím ešte mnoho vecí a viem, že to s ním vôbec nie je zlé. Že aj keď často pôsobí naštvane, arogantne, pozerá na nás všetkých z nekonečných výšin, drzo odvrkne… je to stále on, s citlivým a vnímavým srdcom.

A som si istá, že časom, keď zo seba strasie tvrdú kuklu puberty, budú si nášho skvelého chalana užívať všetci, nielen jeho malá sestrička :)

 

Božie slovo + biblický komentár

Keď Ježiš vošiel do Kafarnauma, pristúpil k nemu stotník s prosbou: „Pane, sluha mi leží doma ochrnutý a hrozne trpí.“

On mu povedal: „Prídem a uzdravím ho.“

Stotník mu odpovedal: „Pane, nie som hoden, aby si vošiel pod moju strechu, ale povedz iba slovo a môj sluha ozdravie. Veď aj ja som podriadený človek a mám pod sebou vojakov. Ak daktorému poviem: „Choď!“ – ide; inému: „Poď sem!“ – tak príde; a svojmu sluhovi: „Urob toto!“ – on to urobí.“

Keď to Ježiš počul, zadivil sa a tým, čo ho sprevádzali, povedal: „Veru, hovorím vám: Takú vieru som nenašiel u nikoho v Izraeli. Hovorím vám, že prídu mnohí od východu i západu a budú stolovať s Abrahámom, Izákom a Jakubom v nebeskom kráľovstve.“  ( Mt 8, 5 - 11 )

 

„Stotník“ je výraz z rímskej vojenskej terminológie, ktorý označuje osobu pohana, okupanta, nečistého, nepriateľa na území Palestíny. Je to osoba pre ktorú – podľa mentality Ježišových súčastníkov – niet spásy.

Ježiš praktizuje to, čo ohlásil: "...milujte aj svojich nepriateľov a modlite sa za svojich prenasledovateľov." Spása – podľa Ježiša – je pre všetkých ľudí – nedá sa obmedziť hranicami jedného národa. Nedá sa obmedziť predpismi o obradne čistom a nečistom, nedá sa!

To čo kresťania zľahka upravené vyslovujú pred prijatím Ježiša v eucharistii slovami „Pane nie som hoden...“ je pôvodne vyslovené pohanom stotníkom, ktorý na vlastnej koži zažíva Ježišovu grátis lásku.

Ježiš dáva dar svojej lásky nie preto že ho je človek hodný, ale preto, že On je láskou.

Boh nepozerá na zásluhy človeka, ale na jeho potreby...

(Voľne spracované podľa zdroja)

 

Podnety:

Nemusíme mať v rodine žiadnu “závažnú diagnózu” (ako alkoholizmus, týranie, ťažká choroba a pod.), napriek tomu sú obdobia, ktoré dokážu potrápiť nielen nás, rodičov, ale aj naše deti a nemusí ísť len o pubertu, ale aj o čokoľvek iné, čo život nám ľuďom prinesie.

  • Ako dokážeme v tých chvíľach vidieť ZA vonkajšie prejavy?
  • Čo nám berie a naopak dáva chuť ísť ďalej aj v takýchto chvíľach?
  • Dokážeme vidieť v v našich blízkych aj niečo dobré, pozitívne?
  • Čo môžeme urobiť pre to, aby sme nezatrpkli voči sebe navzájom, ale aj voči výzvam života ako takého?
  • ...

 

Tip na hru: HÁDAJ NA ČO MYSLÍM

Môžeme ju hrať kdekoľvek, my ju využívame najmä na dlhých cestách v aute.

Jeden člen rodiny si predstaví NIEČO (naozaj čokoľvek, ale ideálne to, čo sa dá pomenovať podstatným menom - čiže kto, čo).

Následne sa ostatní hráči pomocou rôznych otázok, na ktoré však opytovaný môže odpovedať len “áno”, alebo “nie”, prípadne “áno, aj” či “nie je to podstatné” snažia dopátrať, na čo naozaj opytovaný myslí. Htu vyhráva ten, kto to uhádne a môže ďalej MYSLIEŤ on :)

Napr.: Je to človek? Nie. Je to vec? Áno. Je to z kovu? Nie… atď.

 

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.

 


Autor: Dominika, Martin
Fotografia: Vjačeslav Mišenko, www.odejana.cz
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čaro spoločného čítania (3. 12. 2014)

3. december 2014 / aktivity, nápady

Čaro spoločného čítania (3. 12. 2014)

Mnoho pre nás už nepotrebných vecí putuje od nás k rôznym ľuďom, ktorí aj keď sami majú málo, dokážu dávať ďalej… tým...

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

14. december 2014 / advent s rodinou

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

Bol to taký spontánny nápad - oplatky nám každoročne pečú naše obe babky. Vždy nám dodajú plné krabice. Ale atmosféra pečenia oplatok v krabici...

N