SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Na pošte (21. 12. 2015)
Lyžiarske okuliare (20. 12. 2015)Čaro okamihu (22. 12. 2015)

Na pošte (21. 12. 2015)

21. december 2015 / Anastázia Strečková, Dominika Hajkovská, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Na pošte (21. 12. 2015)

Čakám na pošte v rade. Okrem toho že je tu veľa ľudí, ešte to niektorí aj komplikujú. To tu zase vystojím jamu...

Pri okienku stojí stará pani a podáva vypísaný lístok, s dlhým komentárom o čo ide – pracovníčka pošty jej však lístok vracia späť, že je zle vyplnený. Pani berie lístok, pridáva ďalší monológ k celej veci a ide ho bokom celý prepísať.

Už mám na ňu trochu nervy – nielen že zdržuje, ale ešte tu všetci musíme počúvať aj jej komentáre. Nuž ale starých ľudí neprerobíš... a hľadám v srdci nejaký kúsok milosrdenstva k tej ktorá ma vytáča...

Naďalej stojím v rade. Pani svoj lístok opravila a vracia sa k okienku...

Ako ide okolo mňa, zadíva sa mi do očí a hovorí mi: „My sa poznáme!“ Ja rýchlo lovím v pamäti či to môžem povedať aj ja – ale nenašla som ani jednu spomienku. „To neviem...“ hovorím. Ale keď vidím v jej očiach istotu že sa poznáme, skúšam jej (a aj sebe) pomôcť...

Predbehne ma: „Chodila ste sem do škôlky!“ Smola: „Nie, ja som chodila do škôlky na opačnú stranu mesta.“ Pani sa však nevzdáva... „Určite sa poznáme.“

Rozmýšľam čo ešte zo spomienok vytiahnuť...: „Ale moja sestra sem chodila do škôlky...“ a pani mi skočí do reči: „Áno, Bohunka!“ Vítazoslavne sa usmeje že ju pamäť neklamala... a bez dodatočných emócií ide s opraveným vyplneným lístkom k okienku.

Ešte stále stojím v rade na pošte. A plná úžasu rozmýšľam, ako je možné, že pani učiteľka si spomenie na tvár a meno dieťaťa, ktoré mala v škôlke pred 35-timi rokmi... a spomenie si naň cez tvár jej staršej sestry.

To bude asi tým, že sa na svoje deti dívala, hrala sa s nimi, žila s nimi ich príbehy... a na to sa predsa nezabúda.

... ... ... 


 

 

Tip: Svetla nikdy nie je dosť

Svetielká, svietničky, sviečky sú obľúbeným doplnkom hádam v každej domácnosti. Aj rúk túžiacich zapaľovať sviečku za sviečkou je u nás dosť. Keďže čím menšie deti, tým skôr potrebujú vidieť výsledok svojej práce, dnes sme zvolili naozaj super rýchlu verziu svietnikov.

Potrebujete čistú zaváraninovú fľašu, práškový cukor (alebo niečo, čo sa podobá na sneh a nehorí:), kahanček alebo sviečku a nejaké ozdôbky (stužka, vian. ozdoby, sušené pomaranče…).

A hotovo, môžeme zapaľovať.

Sneh sa neroztopí ani v lete :)
 

 

Božie slovo + biblický komentár

 

V tých dňoch sa Mária vydala na cestu a ponáhľala sa do istého judejského mesta v hornatom kraji. Vošla do Zachariášovho domu a pozdravila Alžbetu.

Len čo Alžbeta začula Máriin pozdrav, dieťa v jej lone sa zachvelo a Alžbetu naplnil Duch Svätý. Vtedy zvolala veľkým hlasom:

„Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod tvojho života. Čím som si zaslúžila, že matka môjho Pána prichádza ku mne? Lebo len čo zaznel tvoj pozdrav v mojich ušiach, radosťou sa zachvelo dieťa v mojom lone. A blahoslavená je tá, ktorá uverila, že sa splní, čo jej povedal Pán.“ (Lk 1, 39-45)

 

Predstavme si stretnutie dvoch mužov - dajme tomu dvoch teológov (ako bol Zachariáš), ako sa stretnú plní entuziazmu pre niečo. Aké by bolo ich stretnutie? Čo by robili? Čo by povedali? A AKO?

Mária a Alžbeta sú znakmi (znakmi v biblickom význame) života. Nielen preto, že v sebe nosia život - súc tehotné, oni ho tvoria, prúdi z nich a mení realitu. Sú otvorené Duchu Boha - Osobe.

Ony pochopili literu Zákona - "hľa už je tu!!!"
 

 

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     




















 


 

 

Autor: Anastázia Strečková, Dominika Hajkovská, Martin Slíž
Fotografia: rodina Strečková, Juraj Hajkovský
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

14. december 2014 / advent s rodinou

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

Bol to taký spontánny nápad - oplatky nám každoročne pečú naše obe babky. Vždy nám dodajú plné krabice. Ale atmosféra pečenia oplatok v krabici...

Advent s rodinou 2014

21. november 2014 / advent s rodinou

Advent s rodinou 2014

Aj v tomto roku ponúkame v projekte ADVENT S RODINOU pár inšpirácií ako nahromadiť bohatstvo, ktoré sa naplno prejaví nielen pod stromčekom, ale zostane...

N