SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Ranná búrka (14.12.2016)
Môj muž učí naše dcéry odvahe (13. 12. 2016)Čaro spoločného čítania (15. 12. 2016)

Ranná búrka (14.12.2016)

14. december 2016 / Dominika Hajkovská, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Ranná búrka (14.12.2016)

Minulú nedeľu sme nezačali najlepšie.

Hneď ráno sa hľadali kľúče. V role obvineného sa ocitol “násťročný”, žalobcom bol otec. Konflikt na seba nenechal dlho čakať. Zvýšený hlas, obviňovanie z neporiadnosti i z nedôvery, prehľadávanie všetkých možných miest, kde by sa inkriminované kľúče mohli nachádzať. Aj sa nakoniec našli, ale to, čo bolo von sa už späť nedalo vrátiť. Tresnutie dverí naším tínedžerom určite počuli aj v susednej dedine. V takomto sviatočnom naladení sme prežili aj omšu, aj návrat domov. Kontakt obmedzený na minimum. Dusno.

Neviem celkom presne, čo a kedy sa udialo. Až večer, keď sme sa vrátili domov, si k nám syn prisadol a mierne zapýrený, ale už s jemu vlastným humorom nám hovorí: “Ja sa neviem dlho hnevať. Keď si mi ráno neveril, strašne som sa naštval a povedal som si, že sa už nikdy s tebou nebudem rozprávať, ani sa na teba nepozriem, ani zajtra ráno nenastúpim s tebou do auta… ale keď si mi prišiel povedať prepáč, už sa mi nechcelo hnevať…”

Bola som na nich hrdá. Poprosiť, odpustiť, obnoviť chlapsky priateľstvo. Ani pre jedného to nebolo jednoduché, už ich trochu poznám.

Čo má hlboké, zdravé korene, jedna búrka na zem nezloží.

 

Božie slovo + biblický komentár

Ján si zavolal dvoch zo svojich učeníkov a poslal ich k Pánovi s otázkou: „Ty si ten, ktorý má prísť, alebo máme čakať iného?“

Keď muži k nemu prišli, povedali: „Poslal nás k tebe Ján Krstiteľ a pýta sa: ‚Ty si ten, ktorý má prísť, alebo máme čakať iného?‘“

Práve v tú hodinu uzdravil mnohých z neduhov, chorôb a od zlých duchov a mnohým slepým daroval zrak. A tak im odpovedal: „Choďte a oznámte Jánovi, čo ste videli a počuli: Slepí vidia, chromí chodia, malomocní sú čistí, hluchí počujú, mŕtvi vstávajú a chudobným sa hlása evanjelium. A blahoslavený je, kto sa na mne nepohorší.“ (Lk 7, 19-23)

 

Ján je v kríze. Ježiš ohlasuje Boha, ktorý je Dobro - Láska sama.

V Ježišovom kázaní a v skutkoch, ktorými sa skláňa k opovrhovaným hriešnikom chýba hnev boží, ktorým by si (Boh) vyčistil humno a hriešnikov (plevy) spálil v ohni tak, ako to predpovedá Ján. (Ježiš keď cituje Starý Zákon, miesta o trestajúcej ruke Boha zámerne vynecháva).

Ježiš posiela poslov späť k Jánovi s vybranými veršami z proroka Izaiáša (Iz 26, 19; 29, 18-19; 35, 5-6; 61, 1). Blahoslavený - to znamená "šťastný v plnosti" - ten, kto sa na Ježišovi nepohorší.

Ďalšia lekcia o tom, aký je Ježišov Boh.

 

Tip: Pečený čaj

Aj keď možno teraz trávite v kuchyni času viac než dosť a medovníčkov či iných vianočných dobrotiek vám pribúda, skúste si spoločne pripraviť pečený čaj.

Stačia vám rôzne druhy ovocia, ktoré doma práve máte: jablká, pomaranče, hrozno, citróny, slivky (môžu byť aj sušené), úžasné sú aj ríbezle či maliny, hoci mrazené.

K tomu ešte veľa ochotných rúk krájať (aj plastovými nožíkmi - ak im kúsky ovocia “predpripravíte”).

Ovocie nakrájané na kúsky zmiešame na hlbšom plechu (pustí šťavu) a podľa chuti môžeme pridať aj škoricu, klinčeky, príp. nejaké to sladidlo. “Pečieme” v rúre pri teplote 150˚C asi 20 - 30 minút. Ak čaj nechceme hneď skonzumovať, naplníme ešte horúcim zaváraninovú fľašu a uzavretú otočíme hore dnom, aby sa prichytilo víčko. Takto vydrží aj do budúcej zimy :)

 Zopár lyžičiek čaju dáme do pohára a zalejeme vriacou vodou. Všetko čo zostane po vypití môžeme pokojne zjesť.

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 27. 11. 2016 do 24. 12. 2016.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.

 


 

 

 

Autor: Dominika Hajkovská, Martin Slíž
Fotografia: Kaja Kováčová, Dominika Hajkovská
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

14. december 2014 / advent s rodinou

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

Bol to taký spontánny nápad - oplatky nám každoročne pečú naše obe babky. Vždy nám dodajú plné krabice. Ale atmosféra pečenia oplatok v krabici...

Advent s rodinou 2014

21. november 2014 / advent s rodinou

Advent s rodinou 2014

Aj v tomto roku ponúkame v projekte ADVENT S RODINOU pár inšpirácií ako nahromadiť bohatstvo, ktoré sa naplno prejaví nielen pod stromčekom, ale zostane...

N