SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Straty a nálezy (6. 12. 2015)
Maličkí majú prednosť (5. 12. 2015)Nádej a modré trenky (7. 12. 2015)

Straty a nálezy (6. 12. 2015)

6. december 2015 / Dominika Hajkovská, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Straty a nálezy (6. 12. 2015)

Minulú nedeľu sme nezačali najlepšie.

Hneď ráno sa hľadali kľúče. V role obvineného sa ocitol “násťročný”, žalobcom bol otec. Konflikt na seba nenechal dlho čakať. Zvýšený hlas, obviňovanie z neporiadnosti i z nedôvery, prehľadávanie všetkých možných miest, kde by sa inkriminované kľúče mohli nachádzať. Aj sa nakoniec našli, ale to, čo bolo von sa už späť nedalo vrátiť. Tresnutie dverí naším tínedžerom určite počuli aj v susednej dedine. V takomto sviatočnom naladení sme prežili aj omšu, aj návrat domov. Kontakt obmedzený na minimum. Dusno.

Neviem celkom presne, čo a kedy sa udialo. Až večer, keď sme sa vrátili domov, si k nám syn prisadol a mierne zapýrený, ale už s jemu vlastným humorom nám hovorí: “Ja sa neviem dlho hnevať. Keď si mi ráno neveril, strašne som sa naštval a povedal som si, že sa už nikdy s tebou nebudem rozprávať, ani sa na teba nepozriem, ani zajtra ráno nenastúpim s tebou do auta… ale keď si mi prišiel povedať prepáč, už sa mi nechcelo hnevať…”

Bola som na nich hrdá. Poprosiť, odpustiť, obnoviť chlapsky priateľstvo. Ani pre jedného to nebolo jednoduché, už ich trochu poznám.

Čo má hlboké, zdravé korene, jedna búrka na zem nezloží.
 

Zahrajme sa: ČMÁRAME

Potrebujeme:

- veľký papier,

- ceruzky/pastelky

- hrubšie farebné fixy.

Prvý krok: rodina si sadne okolo stola na ktorom leží čistý veľký papier, každý dostáva svoju ceruzku/pastelku a jeho úlohou je čmárať po papieri. Môžeme zvoliť rôzne štýly - napr. že čmárame "štafetovo", tj osoba po mojej pravici čmára dovtedy, kým ja nepoviem STOP a ja môžem čmárať dovtedy, kým osoba po mojej ľavici nepovie STOP atď.

Druhý krok: keď už máme dostatočne počmáraný papier, odložíme ceruzku/pastelky a každý dostane jednu hrubšiu fixu. Pozeráme na čmáraninu a usilujeme sa v tej spleti čiar nájsť skrytý obrázok - kto nájde, obtiahne ho hrubou fixou aby sme ho lepšie videli všetci.

Hra je o tvorivosti, schopnosti prijať iný pohľad/názor, o postrehu a rýchlosti... a všeličom inom :). 

 

Božie slovo + biblický komentár

V pätnástom roku vlády cisára Tibéria, keď Poncius Pilát spravoval Judeu a Herodes bol tetrarchom v Galilei, jeho brat Filip tetrarchom v Itúrei a trachonitídskom kraji a Lyzaniáš tetrarchom v Abilíne, za veľkňazov Annáša a Kajfáša zaznel na púšti Boží hlas nad Jánom, synom Zachariáša.

Chodil po celom okolí Jordána a hlásal krst pokánia na odpustenie hriechov, ako je napísané v knihe rečí proroka Izaiáša: „Hlas volajúceho na púšti: ‚Pripravte cestu Pánovi, vyrovnajte mu chodníky! Každá dolina sa vyplní a každý vrch a kopec zníži. Čo je krivé, bude priame, a čo je hrboľaté, bude cestou hladkou. A každé telo uvidí Božiu spásu.‘“  (Lk 3, 1-6)

 

Dejiny spásy, ktoré tvorí Boh, dôverujúc človeku.

Ján sa pustí do práce, ktorú pochopil ako poslanie a zrejme si vôbec neuvedomuje, že on je ten Eliáš, ktorý má ukázať na Mesiáša. Predstavme si to: dejiny spásy ktoré tvorí Boh dôverujúc človeku.

Dnes som tu ja a ty a ďalší. Máme spoločné to, že nás oslovuje dobrá zvesť Evanjelia. Predstavme si - dejiny spásy ktoré vytvára Boh dôverujúc mne, tebe a každému, kto je členom Božieho kráľovstva. (Samozrejme Boh sa neobmedzuje len na tzv. veriacich).

Zavrime oči a v duchu si predstavme teritórium, ktoré vnímame ako miesto nášho poslania. Predstavme si prostriedky, ktoré používame ako nástroje nášho poslania. Predstavme si ľudí, ktorí sú destinatári nášho poslania. Predstavme si to, čo vďaka nám tvorí Boh v dejinách spásy...

(rozšírený komentár k dnešnému evanjeliu TU)

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     






















    

Autor: Dominika Hajkovská, Martin Slíž
Fotografia: lafiesta.sk
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

14. december 2014 / advent s rodinou

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

Bol to taký spontánny nápad - oplatky nám každoročne pečú naše obe babky. Vždy nám dodajú plné krabice. Ale atmosféra pečenia oplatok v krabici...

Advent s rodinou 2014

21. november 2014 / advent s rodinou

Advent s rodinou 2014

Aj v tomto roku ponúkame v projekte ADVENT S RODINOU pár inšpirácií ako nahromadiť bohatstvo, ktoré sa naplno prejaví nielen pod stromčekom, ale zostane...

N