SpäťÚvod / Články / Naše projekty / zoči-voči médiám / Justín I. - Rytieri v ohrození?
Ako zabrániť roztopeniu OlafaJustín II. - Muž na ceste k zrelosti

Justín I. - Rytieri v ohrození?

7. jún 2014 / Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Justín I. - Rytieri v ohrození?

Nos tento meč so silou

a priprav svoje srdce pre dobro/vľúdnosť.

Nikdy ho nepoužívaj na to, aby si ublížil,  alebo urazil,

ale používaj ho na obranu toho čo je dobré a správne.

Prijmi tieto údery a nie iné, 

ako spomienku/pamiatku na prísahu, ktorú si urobil.

            (slová rytierovej prísahy)

 

Rozprávka (oveľa viac ako menej) pre dospelých „Justín a chrabrí rytieri“ je milou ukážkou diela postmodernej kultúry a to nielen toho literárneho, ale aj štýlu života človeka v tzv. prvom svete. Ak by sme v dnešných časoch postmoderny priznali že autori do rozprávky ukryli pravdy týkajúce sa života človeka (tak ako to vždy v minulosti v rozprávkach bolo), možno by sme zbystrili pozornosť nad jej obsahom.

 

No schválne!

Či nežijeme v čase, keď každý deň vychádzajú nové a nové zákony a predpisy a právna legislatíva vstupuje do súkromí ľudí na rôznych úrovniach ich života? Či aj dnes neexistujú „draci“ aj trojhlaví, ktorí práve protizákonne uchvacujú (požierajú) ľudí, národy, bohatstvá? Aj samotná kontrola väčšiny – čiže domokracie, je na drakov prikrátka! No prosím!!!

Či neexistujú rodičia ktorí v domnienke že najlepšie vedia čo je pre ich ratolesti najlepšie s úsmevom odmietajú deti počúvať a rozumieť im, aby im pomohli nájsť ICH vlastnú cestu životom? Je treba povedať že mnohí rodičia to robia zo strachu – čo je do iste miery poľahčujúca okolnosť – no výsledok je aj tak rovnako žalostný.

 

A práve!

Strach neuróz dnešného človeka sa stal jeho denno denným sprievodcom. Či sa dnes – už dokonca hocikde – nenarieka, že mladí ľudia sú emocionálne labilní a nevedia prijať zodpovednosť za svoj život ani po 30-ke? Že mužnosť mužov (stále aj dnes) je v kríze? A že sústrednosť ....

Postmodernosť sa smeje z postmodernosti. Je možné aby skutoční rytieri boli postavení mimo zákon? Teda medzi tých, ktorí spoločnosti škodia? Zdá sa že áno!

V rozprávke na šťastie nepotrebovali dlhý čas na to, aby si všimli že je to omyl. V realite našej postmodernej reality zdá sa, že časy budú omnoho dlhšie a priamoúmerne k nim i škody...

Drak, ktorý v rozprávkovom svete Európskej kultúry je symbolom moci ktorá škodí, ktorá si uzurpuje nárok na princezné, na kráľovstvá a ich obyvateľov, na poklady... Drak ktorý neváha použiť oheň, čary, úskoky, brutálnu silu,... len aby dosiahol svoj cieľ. Obraz takejto moci tvorí pozadie dejovej línie a aj samotný dej rozprávky „Justín“.

 

Spravodlivosť - záležitosť srdca či papiera?

Dej sa v príbehoch jednotlivých postáv zameriava na hľadanie odpovede na otázku či je možné zvyšovať kvalitu života (šťastie) obyvateľov krajiny právnou legislatívou cestou plnou predpisov, ktoré vstupujú do všetkých oblastí života obyvateľov. Pričom pôvodný úmysel zákonodarcov je rovnoprávnosť všetkých, napomáhanie vzájomného spolužitia a spravodlivosť. Je však v silách zákona zastaviť draka či drakov, ktorí chcú škodiť kráľovstvu a uzurpovať si ho len pre seba? Ak áno, potom má zmysel stať sa právnikom či úradníkom právneho systému!

Ale sú zákony zasahujúce do všetkých oblastí života obyvateľov schopné napomáhať ich šťastiu? Sú schopné poraziť draka?

Ak všetko nasvedčuje tomu že nie, potom toto víťazstvo a reálnu službu dobru dokáže vykonať len chrabrý rytier či chrabrí rytieri a je teda nanajvýš zmysluplné stať sa rytierom a na úrovni spoločnosti venovať sily a prostriedky výchove rytierov.

 

Je možné, že na teoretickej úrovni by sa nastolená problematika „zákon versus rytier“ vyriešila na jedno „posedenie“ keby v hre nebol konkrétny osud mladého Justína a jeho rodiny, osudy rytierov postavených mimo zákon, osudy obyvateľov, ktorí sú stále viac nešťastní, osudu kráľovnej a celého kráľovstva Gabilónie a keby v hre nebola nadmieru reálna hrozba „draka“ Heraklia, ktorý chce typicky „drakovským“ spôsobom uchvátiť kráľovstvo pre seba.

..................

Priatelia, pozývame Vás k spoločnému uvažovaniu nad dejom a posolstvom rozprávky Justin and the Knights of Valour (Justín a chrabrí rytieri). Spracovali sme k nej komentár ktorý Vám uvedieme postupne v niekoľkých článkoch. Dúfame že bude pre Vás inšpiráciou a podnetom pre spoločné uvažovanie vo Vašich rodinách a spoločenstvách.

Pred tým samozrejme odporúčame rozprávku si pozrieť - krátke uvedenie k nej aj s oficiálnym trailerom si môžete pozrieť TU.

 


 

Odporúčame aj komentár:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Autor: Martin Slíž
Fotografia: www.justinandtheknightsofvalour.com
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Justín II. - Muž na ceste k zrelosti

8. jún 2014 / zoči-voči médiám

Justín II. - Muž na ceste k zrelosti

Prvou časťou psychologicko-pedagogického komentára rozprávky Justin and the Knights of Valour (Justín a chrabrí rytieri) sme vstúpili do atmosféry sveta tohto...

Justín III. - S inými na ceste

9. jún 2014 / zoči-voči médiám

Justín III. - S inými na ceste

Prvou časťou psychologicko-pedagogického komentára rozprávky Justin and the Knights of Valour (Justín a chrabrí rytieri) sme vstúpili do atmosféry sveta tohto...

Zamrznuté srdce – dar či prekliatie?

1. apríl 2014 / zoči-voči médiám

Zamrznuté srdce –  dar či prekliatie?

Rozprávky, podobne ako „mýty“, čerpajú zo skúseností ľudstva ako takého. Témy, ich spracovanie – východiská, obrazy, osoby a obsadenie...

Ako pozerať televíziu s deťmi

28. marec 2014 / zoči-voči médiám

Ako pozerať televíziu s deťmi

V dávnych časoch môjho detstva som mala spolužiačku, ktorá doma nemala televíziu. Nevadilo to ani jej, ani nikomu, avšak akonáhle prišla niekam, kde bol zapnutý...

N