SpäťÚvod / Články / Odporúčame / 7 príkladov od priateľa Dávida
Príbeh vzťahu otec a synZáklad stability v rodine - SLOBODA

7 príkladov od priateľa Dávida

3. apríl 2015 / Štefan Moravčík

Vytlačiť Vytlačiť
7 príkladov od priateľa Dávida

Žil jednoduchým a príkladným životom.

Môj šesťnásťročný priateľ Dominik, ktorý mal birmovné meno Dávid, sa stal príkladom pre priateľov, spolužiakov aj pre rodinu. Zomrel v septembri 2014. Ponúkam vám kúsok z jeho života ako príklad do nasledujúcich dní. 

 

1. Robte veci s láskou a naplno

Dávid bol animátorom v mládežníckom stredisku vo Zvolene, kde mal na starosti podujatia. Túto svoju úlohu si plnil naplno. Keď vznikol nejaký nápad a mal niečo vyrobiť a zabezpečiť, nielen že to urobil, ale dal si na tom naozaj záležať. Ak mal urobiť plagát na tábor, urobil aj záložky a videá. Dal do toho srdce a prácu odviedol tak na 110%.

 

2. Rozprávajte sa s ľuďmi

Často ľudia spomínajú, ako sa ich len tak spýtal "Ako sa máš?" Dávid venoval osobný čas tým, ktorí to potrebovali. Problémy radšej riešil osobne a preto si ho ľudia pamätajú ako priateľského a milého človeka, ktorý má záujem o svojich blížnych. Dávidove sestry spomínajú, ako vždy večer, keď sa vrátil z nejakeho podujatia, si sadol k nim a rozprával zážitky, ktore prežil. Tieto spoločné zdieľania ich zbližovali. Rodina mala dôležité miesto v jeho živote.

 

3. Buďte kritický

Byť verným a dobrým priateľom neznamená vždy povoliť. Vyspelosť muža sa hodnotí podľa toho, ako vie byť zodpovedný za svoje činy a stáť si za svojím. Ak sa Vám niečo nepáči, povedzte to. Dávid bol jeden z tých, ktorý vedel povedať kritiku. Ak si myslíte, že to, čo robíte, alebo si myslíte, je správne, stojte si za tým, aj keby to znamenalo ísť proti prúdu.

 

4. Hovorte "ÁNO" výzvam

Dávid bol mužom činu. Ak skrsla myšlienka ísť do lesa, bol nadšený a nedočkavý. Pamätám si, ako sme raz v tábore liezli na strom s lezeckou výstrojou. Bral to ako výzvu - niečo, čo v živote ešte neskúsil. Bol za každú spontánnu akciu. Vedel, že mu to pomôže v jeho osobnom raste stať sa mužom.

 

5. Buďte trpezlivý

Pri organizovaní podujatí sa stretával i s nesúhlasom a nechuťou iných. Ľudia sú rôzni. Tam, kde som to ja vzdával a nevládal som, on začínal odznova a ešte s väčším odhodlaním. Vedel povzbudiť a nevzdávať sa pri prvom páde.

 

6. Nechajte si poradiť

I napriek tomu, že ako animátor mnohých predbehol, vedel, kde je jeho miesto. Hoci bol veľmi šikovný a talentovaný, viedol si zápisník kde si písal nové nápady a najmä rady starších. Spomínam, ako som prišiel na tábor a súkromne sme sa rozprávali. Vytkol som mu pár detailov, na ktoré zabudol a on si vzal pero a papier a písal. Rady starších a skúsenejších sú na ceste k zrelosti na nezaplatenie.

 

7. Myslite na Večnosť

S Dávidom som strávil jeho posledných pár minút predtým, ako sa stala autonehoda. V ten večer bol na sv. spovedi aj na sv. omši. Ak chcete, bojte sa smrti, no to smrť nespomalí ani neoddiali. On sa smrti nebál. Vedel, že raz príde stretnutie s Pánom a chcel byť pripravený. Nezanedbávajte pravidelnú sviatosť pokánia a prijímanie. Myslite na Nebo.

Autor: Štefan Moravčík
Zdroj: zvolen.domka.sk/2014/09/dominik-nas-predisiel/
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ľaváci a ich výchova

27. september 2012 / knihy

Ľaváci a ich výchova

Zhruba každé desiate dieťa je ľavák. Narodí sa do sveta, ktorý je uspôsobený pre pravákov. Može to so sebou prinášať v prvom rade radosť, ale i...

Děti a pět jazyků lásky

27. september 2012 / knihy

Děti a pět jazyků lásky

Ako učiteľka sa pri svojej práci stretávam s rôznymi deťmi. Päť jazykov lásky pre deti mi pomohlo lepšie pochopiť, prečo sú deti, ktoré sa nevedia dočkať...

Poklady pod snehom

20. december 2014 / slovo, video, pieseň

Poklady pod snehom

Vzrušujúci Vianočný príbeh pre mladšie aj staršie deti ako aj ich rodičov. Ponúkame na každý večer až do Vianoc jednu epizóu príbehu Poklady pod...

Od bezbrannosti k partnerstvu

29. január 2013 / knihy

Od bezbrannosti k partnerstvu

V 90. rokoch vznikla iniciatíva VIA IURIS, ktorá stála pri ľuďoch ohrozených právnymi kľučkami "mocných". Aj dnes, po 20-tich rokoch stojí stále...

N