SpäťÚvod / Články / Odporúčame / knihy / Kniha o pastierovi
Civilizácia láskyKniha o dobre

Kniha o pastierovi

17. január 2015 / Anastázia Strečková

Vytlačiť Vytlačiť
kniha o pastierovi

Tajomná neznáma kniha, ktorú odborníci prekladali takmer rok.

Jej výslednú podobu redaktorsky upravila spisovateľka Joann Davisová

Ide o príbeh známej kresťanskej modlitby pripisovanej svätému Františkovi z Assisi a známeho gospelu, ktorý sa spieva v anglofónnych krajinách. Hrdinami príbehu sú pastier Jošua, bývalá otrokyňa Alžbeta a malý chlapec Dávid. Príbeh o pastierovi sa začína na trhovisku, kde chlapca bil otec.

Pastierovi prišlo chlapca ľúto, zastal sa ho, a keď ho otec vyhodil z domu, prichýlil ho.

Pastier sa potuloval po krajine a chlapec ho nasledoval. Zakrátko sa k nim pridala aj Alžbeta, bývalá otrokyňa, ktorej starý otec rozpovedal príbeh o „novej ceste". Pastiera jej rozprávanie zaujalo a všetci traja sa vybrali hľadať novú cestu.

Cestou postupne stretli Rozprávača, Lekárnika a Slepca. Všetci traja im rozpovedali príbehy plné podobenstiev, obrazov, mravných ponaučení. 

 


 

Kniha o pastierovi ukazuje príklad ako pôsobí dobrota, vzájomná pomoc a spoločenstvo nielen na ľudí ktorí do tohto spoločenstva patria, ale aj na tých, ktorí sa s nimi stretnú. A tiež hovorí o tom, že sa oplatí hľadať dobro ktoré je v nás a vyniesť ho na povrch, a rovnako ho hľadať aj v ostatných ľuďoch. Použité sú aj zaujímavé slovné spojenia, ktoré nútia k zamysleniu a pohľadu na vec z inej strany, ako som bola doteraz zvyknutá.

V knihe mi trošku vadilo, že bola opradená tajomnosťou (spôsob nájdenia knihy, čo mi prišlo trochu účelové na zvýšenie záujmu o knihu) a tiež to, ako mal pastier sľúbiť vánku, že sa pokúsi nevzdávať. Osobne si myslím, že by bolo vhodnejšie niečo také sľubovať Bohu a prosiť ho o silu a nie sľubovať to vánku.
 
V knihe sú použité obrazy zo sv. písma a v niečom pripomína aj Alchymistu od Pabla Coelha. Musím však povedať, že mi v knihe chýbala pútavosť a do čítania som sa musela nútiť.
 
Každopádne som rada, že som si knihu mohla prečítať a nájsť tak nový pohľad na život a cestu viery.
Kniha má určite čo povedať čitateľovi, ale nie je to "to pravé orechové" pre mňa.
 
Marianna
 

Autor: Anastázia Strečková
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ľaváci a ich výchova

27. september 2012 / knihy

Ľaváci a ich výchova

Zhruba každé desiate dieťa je ľavák. Narodí sa do sveta, ktorý je uspôsobený pre pravákov. Može to so sebou prinášať v prvom rade radosť, ale i...

Děti a pět jazyků lásky

27. september 2012 / knihy

Děti a pět jazyků lásky

Ako učiteľka sa pri svojej práci stretávam s rôznymi deťmi. Päť jazykov lásky pre deti mi pomohlo lepšie pochopiť, prečo sú deti, ktoré sa nevedia dočkať...

Od bezbrannosti k partnerstvu

29. január 2013 / knihy

Od bezbrannosti k partnerstvu

V 90. rokoch vznikla iniciatíva VIA IURIS, ktorá stála pri ľuďoch ohrozených právnymi kľučkami "mocných". Aj dnes, po 20-tich rokoch stojí stále...

Otec, máš na to!

18. február 2013 / knihy

otec máš na to 1

Čo by mal vedieť každý otec? Odpovedať na základné otázky svojich detí. A ktoré sú to? Akú skrytú otázku vám každý deň kladie...

N