SpäťÚvod / Články / Odporúčame / knihy / Lásku dať, lásku brať
Knižní hrdinoviaPríkaz na zabitie

Lásku dať, lásku brať

13. apríl 2014 / Červienka

Vytlačiť Vytlačiť
Lásku dať, lásku brať

Malá útla brožúrka, iba niekoľkostránková. Keď som ju dostala od mojej mamy, mala som už ako slobodná matka 2-ročné dieťa.

No nemala som v tom čase veru ani najmenšej potuchy, čo je to láska. A už vôbec nie čo je pravá láska medzi mužom a ženou. To mi práve prezradila táto knižka.

Knižočku odporúčam chlapcom a dievčatám, ktorí začínajú budovať svoje prvé vzťahy a hľadajú lásku. Tú skutočnú lásku im môže pomôcť nachádzať práve knižka od Josha McDowella a Paula Lewisa „Lásku dať, lásku brať“. Je tu odporúčanie ako nedostať „po hube“, tak ako som po nej – neskúsená a neostrieľaná – dostala ja.

Preto milý mladý priateľ, priateľka, pokiaľ je ešte čas, nájdi si čas a prečítaj si túto knižočku. Sú tu odpovede na to, či ten partner/ka, s ktorým/ou práve chodíš, je ten pravý/á, ako aj všetko ostatné, pekne, postupne a „po lopate“.

Dozvieš sa tu veci o sexe, ktoré nás na prírodovede neučili a tiež veci, ktoré sa nám naši rodičia ostýchajú povedať. Pravdupovediac, my by sme od nich tieto veci aj tak nechceli počuť.

Revolučným zistením pre mňa bola existencia troch druhov lásky:

 

Lásky ak ...

t.j. lásky typu: ak sa so mnou vyspíš, budem Ťa mať rád“; „ak budeš  dobré dievčatko, otecko ťa bude mať rád, atď.

 

Lásky, pretože ...

t.j. napr. milujem ťa, pretože si pekná....“; „milujem Ťa, pretože si slávny...“.

 

Lásky: milujem Ťa a bodka“.

Tu ide o lásku bez akýchkoľvek podmienok. Túto lásku sú schopní prežívať len úplne zrelí jedinci, ktorí nepotrebujú zo životných vzťahov len stále brať, aby zaplnili svoje prázdne miesta vo svojej osobnosti. Zrelej osobnosti nič nebráni v tom aby do vzťahu dávala, bez toho, aby za to niečo požadovala.“

 

Práve tretí typ lásky je najvyšším typom lásky medzi dvoma ľuďmi. Toto dávanie / branie je vyvážené a obe strany sú naplnené. Takýto vzťah medzi dvoma osobami je možný iba za podmienky, že do nej vstupuje ten, kto nás naprojektoval, ten, kto nás najlepšie pozná, lebo nás stvoril. Zdrojom tejto lásky je sám Boh. A môže do vzťahu dvoch ľudí vstupovať v plnosti najmä vo sviatostnom manželstve.

Myslím, že tento typ lásky nie je možné prežívať medzi mužom a ženou inak, než vo sviatostnom manželstve.

Keď sa mi do rúk dostala táto knižočka, bola som ešte neveriaca. Vďaka Bohu, v tejto knižočke som sa mnohé dozvedela a chápem teraz veci inak. Hoci ju  lásku „milujem Ťa a bodka“ stále hľadám, viem, že existuje. Určite pre každého z nás.

Prežila som „lásku ak“ a aj „lásku pretože...“ . Z vlastnej skúsenosti neodporúčam. Neostávajte pri týchto láskach! Ony sú iba karikatúrami pravej lásky. Pochopte to čím skôr! Nech nie je aj pre Vás neskoro. Mať nemanželské dieťa alebo pokazené manželstvo, to určite z nás nikto nechce. Vystríham Vás predtým. Keby som bola túto knižočku dostala o niečo skôr, možno by som pochopila svoje omyly  a možno by som sa nedostala do šlamastiky, ktorá poznačila celý môj život.

Chodíte spolu? Pustite medzi seba Pána, a uvidíte, že nič nestratíte. Možno Vám táto knižka povie, že treba urobiť vo vzťahu krok späť, alebo Vás utvrdí v tom, že ste v správnom vzťahu a so správnym človekom, alebo Vám otvorí oči a zistíte, že chodíte s človekom, ktorého nemilujete alebo, ktorý nemiluje Vás.

Táto knižka určite nie je jediná ktorá nám pomáha zorientovať sa v hľadaní zmyslu, pravdy, pravej podstaty či základných pravidiel našich vzájomných vzťahov – ale pre mňa osobne je práve tou najdôležitejšou, ktorá mi otvorila oči. Poznanie a ochota rozlišovať naozaj otvára oči. Otvára ich tým , ktorí hľadajú pravdu a skutočnú lásku s úprimným srdcom. Nečudujte sa ale, že pri tom vašom túžobnom hľadaní skutočnej pravej lásky, s veľmi veľkou pravdepodobnosťou, stretnete Boha.

Dúfam, že sa k tejto vzácnej knižke ešte dá dostať aj dnes. Ak nie, ochotne požičiam (adresa v OZ Zaostri), aj keď ju mám v trocha šalátovom prevedení.

Knihu odporúčam aj ľuďom sklamaným a zraneným „láskami“ rôzneho typu. Určite stojí zato!

 

Pozn. ZAOSTRI: časti tejto knihy sú spracované na webe http://zdravysex.sk kde nájdete aj mnohé iné zaujímavé zdroje, úvahy a videá na túto tému.

Autor: Červienka
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ľaváci a ich výchova

27. september 2012 / knihy

Ľaváci a ich výchova

Zhruba každé desiate dieťa je ľavák. Narodí sa do sveta, ktorý je uspôsobený pre pravákov. Može to so sebou prinášať v prvom rade radosť, ale i...

Děti a pět jazyků lásky

27. september 2012 / knihy

Děti a pět jazyků lásky

Ako učiteľka sa pri svojej práci stretávam s rôznymi deťmi. Päť jazykov lásky pre deti mi pomohlo lepšie pochopiť, prečo sú deti, ktoré sa nevedia dočkať...

Od bezbrannosti k partnerstvu

29. január 2013 / knihy

Od bezbrannosti k partnerstvu

V 90. rokoch vznikla iniciatíva VIA IURIS, ktorá stála pri ľuďoch ohrozených právnymi kľučkami "mocných". Aj dnes, po 20-tich rokoch stojí stále...

Otec, máš na to!

18. február 2013 / knihy

otec máš na to 1

Čo by mal vedieť každý otec? Odpovedať na základné otázky svojich detí. A ktoré sú to? Akú skrytú otázku vám každý deň kladie...

N