SpäťÚvod / Články / Odporúčame / knihy / Nečakané dieťa
Dobrodružné hry a cvičení v příroděPovolaní milovať

Nečakané dieťa

10. január 2014 / Slávka, slodobná mamička

Vytlačiť Vytlačiť
Nečakané dieťa

Kniha Dieťa zmierenia od americkej spisovateľky Francine Riversovej je jedným slovom vydarená. Tematika večne aktuálna. Nečakané počatie dieťaťa. Nečakané dieťa. Nechcené dieťa. Dilema mladej ženy, ktorá ešte nechcela byť mamičkou. Dokonca za to, že sa ňou stala predčasne, ani nemohla, na rozdiel od nás mnohých. Zaujímavo a do hĺbky popísané prežívanie hlavnej hrdinky ako aj všetkých ostatných postáv.

Dej začína dramatickým počatím dieťaťa - znásilnením mladej študentky Dynah. Dynah bola šťastne zasnúbená a zaľúbená, resp. si to myslela. A predsa, zoči-voči krutej realite sa ukazuje charakter jej snúbenca, ambiciózneho mladého muža, tak veľmi zmýšľajúceho pro-life... 

V realite života - ako zobrazujú aj mnohé príbehy v knihe - nestačí mať len plné ústa nádherných slov o ochrane nenarodených detí; krásne ideály a krásne sny, ako zachránime milióny nenarodených detí. A potom... Potom, keď príde na lámanie chleba, keď sú niektorí postavení pred skutočný a jeden jediný „problém" - počatie jediného dieťaťa, ale dieťaťa, ktoré sa ma bytostne týka - reagujú inak.

Takmer nik z nich nereaguje v súlade so svojimi ideálmi. Priam zhnusený je čitateľ z postojov ľudí, ktorí majú Dynah najviac radi a ktorí sú jej najbližší: snúbenec, matka, otec. Kto iný ju mohol v tejto situácii podržať, ak nie práve oni?

Ona, zranená a zmätená, pociťujúca hanbu a hnev súčasne, tak potrebovala ich podporu a pomoc. A predsa, práve oni boli tí, ktorí ju v tejto situácii najväčšmi zraňovali, mysliac si pritom, že konajú z lásky k nej. Avšak, ak niekto koná proti životu, zväčša vždy koná z lásky k sebe, sebecky.

Priateľky? Nie, ani tie ju nechápali. A prečo aj, veď ich sa to bytostne netýkalo.

Veľmi negatívne pôsobí osoba dekana kresťanskej univerzity, na ktorej Dynah študovala. Pravá hodnota - Kristus ukrytý v Dynah a jej malom nenarodenom dieťati - ostáva na druhej koľaji. Ba ešte horšie. Svojským spôsobom bol vyriešený „problém neželaného tehotenstva" na škole, kde Dynah študovala.

Dočítate sa viac, čoho až bol dekan schopný kvôli „zachovaniu reputácie školy".

Ani očakávaná rada od kňaza neprichádza. Hoci v danom okamihu bol on poslednou slamkou záchrany, nevšimol si, že jeho rada je pre toto tehotné dievča bytostne dôležitá. Nezastal sa jednoznačne života. Mal na to svoje „dôvody". Aké? A aká bola reakcia Dynah na takýto postoj kňaza? Viac neprezradíme.

Našťastie sa objavujú aj dve pozitívne postavy, a síce postava Dynahinho spolužiaka Joea a Dynahinej starej mamy Evie. Práve tieto postavy sú tak pohládzajúce dušu nielen pre Dynah, ale aj pre čitateľov. Zvlášť to pocítite vtedy, ak ste niečo podobné prežili alebo sa až príliš stotožníte s hlavnou hrdinkou Dynah.

Aby sa tak nestalo, to Vám autorka tejto knižky určite nedovolí a svojím majstrovským podaním Vás ponorí hlboko do deja. A to až tak, že väčšina čitateľov číta knižku na jeden dych. Počas celého deja mladučká Dynah tichým a jemnocitným spôsobom bojuje, ani o tom nevediac, no z hĺbky svojho krehkého čistého srdca, za život.

Odporúčame knihu prečítať pre jej silný pro-life nádych. S ničím podobným sme sa doteraz nestretli. Odporúčame prečítať mladým dievčatám a chlapcom a tiež ich rodičom. Odporúčame prečítať ženám, ktoré podstúpili potrat a aj ženám, ktoré bojujú alebo už zvíťazili nad svojím okolím - ktoré často nie je pro-life orientované, aj keď sa tak môže navonok tváriť.

Odporúčame prečítať každému.

Odporúčame prečítať, ale nielen to. Veľmi odporúčame PRO-LIFE skutočne ŽIŤ.

RIVERSOVÁ, F.: Dieťa zmierenia [The Atonement Child], Kumran, ISBN 978-80-89487-34-9


Autor: Slávka, slodobná mamička
Zdroj: www.rosa.sk/sk/katalog-tovaru/knihy/beletria/dieta-zmierenia
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Taliansko: 70% gynekológov nerobí potraty

28. január 2014 / zo sveta...

Taliansko: 70% gynekológov nerobí potraty

V Taliansku klesá počet potratov. Ministerka zdravotníctva Livia Turcová predložila parlamentu najnovšie údaje, ako informovala ANSA. V roku 2007 sa v Taliansku oficiálne...

Dcéra má šestnásť - je čas na...

16. apríl 2013 / knihy

náramok

... niečo výnimočné! Ako to však urobiť, keď chceme povedať tak veľa dôležitého a pritom nevyrobiť ničnehovoriaci "trápny okamih"? Inšpirujme sa -...

Ľaváci a ich výchova

27. september 2012 / knihy

Ľaváci a ich výchova

Zhruba každé desiate dieťa je ľavák. Narodí sa do sveta, ktorý je uspôsobený pre pravákov. Može to so sebou prinášať v prvom rade radosť, ale i...

Děti a pět jazyků lásky

27. september 2012 / knihy

Děti a pět jazyků lásky

Ako učiteľka sa pri svojej práci stretávam s rôznymi deťmi. Päť jazykov lásky pre deti mi pomohlo lepšie pochopiť, prečo sú deti, ktoré sa nevedia dočkať...

N