SpäťÚvod / Články / Rodina ... / Čo ešte mohlo zaznieť pod lampou
Výzvy namiesto výčitky (4)Referendum - čo s ním?

Čo ešte mohlo zaznieť pod lampou

5. december 2014 / Marek Domes

Vytlačiť Vytlačiť
Čo ešte mohlo zaznieť pod lampou

Potešil som sa pokojnej diskusii "Večer pod lampou", ktorá odznela 4. 12. 2014 na tému "Referendum o ochrane rodiny".

Diskusia prebehla bez atakov a emočných útokov. Myslím si však, že niektoré veci mohli ešte zaznieť a byť povedané, alebo pomenované. Tak pridám niekoľko svojich názorov.

Ak platí, že úspešné referendum a následný zákon neovplyvní spoločnosť a nezmení krízu rodiny, potom rovnaký princíp sa dá uplatniť aj opačne – čiže schválením zákona o registrovaných partnerstvách sa nič nezmení na homofóbnej spoločnosti (ktorá tu podľa aktivistov je) a ani na vzájomnej láske, ktorá je medzi týmito osobami rovnakého pohlavia – takže je zbytočný.

Avšak pravda je taká, že aj zákony formujú spoločnosť.

Extrémny príklad: Ak by sme schválili, že vražda je možno brutálny ale prípustný spôsob riešenia konfliktu, tak náš dospelý a sformovaný názor na vraždu to nezmení. No deti vychovávané vo vedomí, prípustnosti tohto riešenia to už nebudú považovať za neprípustné.

Ovocie takéhoto zákona sa ukáže v plnej miere tak o 40 rokov. Podobne ako vidíme súčasné dôsledky takzvanej sexuálnej revolúcie v 60-tych rokoch. Uvoľnenie a liberalizácia mravov má za následok, absenciu vernosti, monogamie, absenciu chuti žiť v celoživotných zväzkov a neschopnosť riešiť problémy vo vzťahu – ľahšie je predsa utiecť a vytvoriť nový vzťah (čo mimochodom nie je pravda).

Kríza rodiny pominie ak budeme aj v školách učiť deti o hodnote a význame manželstva nielen pre štát a spoločnosť, ale aj pre formáciu ďalších generácií. Ak ich pripravíme na to, že aj v tomto zväzku budú zažívať problémy a konflikty. A ak ich budeme učiť konflikty a problémy vo vzťahoch riešiť nie pred nimi utekať. Znehodnotenie manželstva zrovnoprávnením len prehĺbi krízu, ktorá tu už je a bude to ďalší úder na klin, ktorý sa snaží manželstvo rozseknúť.

Ak sociológia a psychológia prišla k záveru (a to prišla, viď. vyjadrenie odborníkov z oblasti psychológie, pedagogiky a iných vied v SR), že pre zdravý vývoj dieťaťa nie je nič lepšie, ako láskyplné fungujúce celoživotné manželstvo muža a ženy, ktorí sú zároveň jeho rodičia, povinnosťou štátu je snažiť sa vytvárať také podmienky a formovať spoločnosť takým spôsobom, aby tento model čo najviac podporila a dala mu aj prostredníctvom zákonov náležitú úctu a rešpekt.

 

Prečo zákon a čo nás učí západ?

Prečo máme potrebu ukotviť tieto hodnoty tradičnej rodiny do zákona? Ja si myslím, že môže za to práve vývoj na západe (na ktorý sa aktéri diskusie obracali ako na pokrok). Ten nám jasne ukazuje kam liberalizácia zákonov dospela.

Bohužiaľ nestačilo zrovnoprávniť práva homosexuálnej menšiny, ale pokračuje cielený boj a napádanie väčšiny a ľudí, ktorí chcú vychovávať deti konzervatívnym spôsobom. 

Čo zlé robím ako rodič, ak sa rozhodnem svoje dieťa vychovávať, staromódnym a konzervatívnym spôsobom a to: že sa mu budem snažiť vštepiť, aby si vážilo svoju sexualitu, svoje panenstvo a panictvo, vychovávať ho tak, aby si našlo lásky plný celoživotný vzťah. Aby si vážilo partnera opačného pohlavia, s ktorým sa rozhodne sexuálne žiť až po svadbe a spoločne prijmú dar detí koľko oni dvaja uznajú za vhodné (1,2,3,...7), tak aby z nich boli schopní vychovať slušných ľudí.

Čo je na takejto výchove zlé pre štát i spoločnosť? Sú tu tendencie takejto výchove zabraňovať dokonca ju právne trestať (poučenie zo západu). Na západe napriek zrovnoprávneniu boj neustal .

A ak sa bavím o niečom tak osobnom ako je viera prečo mne veriacemu chce niekto prikazovať ako má vyzerať moja cirkev a aké hodnoty má vyznávať. Pre túto cirkev som sa rozhodol práve preto aké hodnoty vyznáva. A toto nerešpektovanie slobody sa na západe deje.

Mimochodom ak zazneli argumenty o vyspelej západnej spoločnosti a jej nasledovaní asi by stál za zamyslenie enormný až alarmujúci nárast duševných chorôb a porúch (depresie, schizofrénia, maniodepresia) a stúpajúci počet samovrážd v týchto vyspelých krajinách. Tento trend môžeme významne pociťovať aj u nás na Slovensku.

Isteže nie jedinou, ale určite podstatnou príčinou bude uvoľňovanie a relativizovanie hodnôt. Vytváranie spoločnosti, kde nie je jasné čo je dobré a čo zlé. Spoločnosti, kde „plávajú“ ľudia životom a nedokážu si nájsť pevný bod, lebo všetky morálne hodnoty a piliere sú relativizované.

 

Záverom

Netvrdím a ani si nemyslím, že západ je zlý a môže za všetko zlo vo svete. Demokracia, vedecko-technický  pokrok, kapitalizmus ak nie je chamtivý a aj mnohé iné veci – to všetko je úžasné. Ale bez morálnych zásad a hodnôt sa stávajú prázdnym a teda zbytočným obalom.    

Rád by som odkázal všetkým homosexuálom, že ako kresťan katolík nemám voči nim ani najmenšiu nenávisť, dokonca som povinný ich milovať (mať rád).

Mám milovať hriešnikov (čo sme všetci aj my katolíci aj ja sám) a hriech nenávidieť – teda nemať v ňom záľubu. Mám milovať Boha nadovšetko a každého jedného blížneho ako seba samého – čo je mimochodom veľmi náročné.

Tolerovať  – znamená  trpieť (zle znášať) niečo, čo nemám rád, ale rozhodnem sa to tolerovať vo svojom živote.

Ja vás nechcem tolerovať ja vás chcem mať rád.

 



 

Prezident Andrej Kiska vyhlásil REFERENDUM O OCHRANE RODINY na 7. februára 2015.

Referendum iniciovala ALIANCIA ZA RODINU, ktorá pozýva všetkých k spolupráci - od organizácie podpory, šírením propagácie, tvorbou článkov... ale aj účasťou na organizácii v okrskových komisiách počas referenda.

 

Záujemcovia ktorí chcú vstúpiť do niektorej formy spolupráce - sa môžu prihlásiť prostredníctvom

TOHTO FORMULÁRA

Autor: Marek Domes
Fotografia: Franz Klossek
Diskusia (1)
Anastázia Strečková 6.12.2014 12:23

inak... ked som si vsimla, ze diskutovali sami muzi, a este aj hudobnici boli dvaja muzi... (kto vie ako to bolo v ostatnom stabe rtvs) tak si hovorim... a je to tu.

Ako to že o zásadných životných otázkach diskutujú muži bez žien... ako môžu sami hľadať pravdu... ? Mozeme diskutovat kolko chceme - zivot/pravda su jednoduche, a všetko ostatne je zlozite ...

muž a žena sa jednoducho vzájomne doplňajú... ak sú jeden bez druhého... všetko sa stáva zložitým.

Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Referendum - čo s ním?

5. december 2014 / z domova...

Referendum - čo s ním?

Téma referenda pokračuje ... sú tu výzvy, diskusie, možnosti ako mobilizovať obyvateľstvo "aby to vyšlo". Osobne neverím v rýchle riešenia. Na...

Mienkotvorné médiá a referendum

8. december 2014 / Rodina ...

Mienkotvorné médiá a referendum

Prezident vyhlásil referendum k ochrane rodiny a manželstva ako unikátneho zväzku muža a ženy. Po skúsenostiach s prehrou homoloby v Chorvátsku SME nenecháva nič na...

Manželstvo ako dar

6. marec 2014 / pre manželov...

Manželstvo ako dar

Čo hovoria účastníci posledného realizovaného víkendu pre bezdetných manželov? Ahojte priatelia, spolu s manželom sme sa zúčastnili víkendu na...

Rozvod nie je bežná vec...

4. február 2013 / pre slobodných...

Rozvod nie je bežná vec...

„V dnešnej dobe je rozvod úplne bežná vec a nikto sa už nad tým nepozastavuje.“ Možno niečo podobné napadlo aj vás pri prečítaní témy....

N