SpäťÚvod / Články / Rodina ... / pre hľadajúcich ... / Kedy je rodina zdravá, kedy chorá?
Skúsenosť životaDuchovná obnova 30.10.2010 - Spoločenstvo rodín

Kedy je rodina zdravá, kedy chorá?

23. január 2014

Vytlačiť Vytlačiť
Kedy je rodina zdravá, kedy chorá?

Pozor - pri čítaní článku sa môžete dozvedieť či máte doma zdravú alebo chorú rodinu. Ak patríte medzi tých, ktorí ocenia "nastavenie zrkadla" aj za cenu pokorujúcej pravdy - nech sa páči. Pripravení? 

(hovorí Max Kašparû)

Organizmus rodiny môžeme prirovnať k ľudskému organizmu, v ktorom všetko so všetkým súvisí. Ak je chorý jeden orgán tela, trpia tým i tie ostatné. Ak sú zasiahnuté životne dôležité orgány srdce a mozog - organizmus zahynie a rozpadne sa. V porovnaní s rodinou sú týmito životne dôležitými orgánmi matka a otec. Rodina najprv zlyháva a nakoniec sa rozpadne.

...

Ako sa dá dobre pripraviť na zdravú rodinu?

Príprava na založenie zdravej rodiny jednoduchá nie je. Napriek tomu sú tu dve, i keď malé riešenia. Odolávať mentalite doby, ktorá si až chorobne zamilovala povrchnosť. Povrchné záujmy, povrchné vzdelanie, povrchnú zábavu, povrchné vzťahy, povrchnú vieru v "niečo". Je nutné urobiť opak a ísť vo všetkých spomínaných veciach do hĺbky. I to je Ježišova výzva. A za druhé -  návrat k obyčajnej ľudskej slušnosti.

...

Významným problémom je, že rodičia nemajú čas na svoje deti. Nezaujímajú sa o ich svet, svedomie si zaplátajú veľkými peniazmi a štedrým vreckovým. Môže to tieto deti v budúcnosti ovplyvniť?

V prvom rade ich to ovplyvní v súčasnom čase, keď deti berú materiálnu náhradu za neprejavený cit. Naučí sa to, bohužiaľ. A potom to má vplyv aj na ich konanie v budúcnosti. Veľmi často konajú tzv. cez "kopirák". Konajú ako ich rodičia, nič iného totiž nepoznali a televízne kanály ich inému nenaučia.

...

Hovorí sa, že správanie v rodine ovplyvňuje to, z akých rodín sme vyšli. Je vôbec možné vytvoriť zdravú rodinu, ak obaja manželia vyšli z chorých rodín? Ovplyvní to tieto rodiny?

Ovplyvní a dosť podstatne. Napriek tomu je však možné vytvoriť slušne fungujúce vzťahy. Vyžaduje si to z oboch strán veľkú prácu, viac na sebe samom, než na tom druhom. Poznám takéto prípady.

...

Mnohí hovoria, že z našich kresťanských rodín sa stráca Boh. Modlitba sa zúžila na tú pred jedlom. Čím to je?

Ak mám byť úprimný, musím povedať niečo, čo spôsobí, že tento rozhovor neuzrie svetlo katolíckeho sveta, pretože Cirkev je veľmi citlivá na kritiku z vlastných radov.

Cirkev je rodina sui generis (svojho rodu, lat.). Pojem živého Boha sa vytráca nielen z našich rodín, ale i všeobecne z Cirkvi. Je nahradený formalizmom, obradníctvom, hľadaním tzv. nových pastoračných ciest, niekedy až násilne zavedenými modernistickými prvkami do liturgie.

Predovšetkým ale na jednej strane nekritickou láskavosťou a na druhej strane neláskavou kritickosťou. Cirkev hľadá na jednej strane prostredníctvom ekumenizmu jednotu s inými cirkvami a na druhej strane sa rozbíja jednota medzi duchovnými vo vnútri vlastnej Cirkvi. A všetci sa tvárime ekumenicky navonok a spokojne dovnútra.

To už nie je o hlbokom duchovnom živote, ale o povrchnom divadielku pred Božou tvárou.

...

celý rozhovor s psychiatrom Maxom Kašparů TU  

 

A ešte jedno odporúčanie

Objavujete vo svojej rodine prvky, ktoré naznačujú že vaša rodina nie je úplne zdravá?

Ruku na srdce - môže niektorá rodina o sebe tvrdiť že je úplne zdravá?

Rodinu tvoria konkrétne osoby, ktoré majú svoju históriu. Na ceste k zrelosti sa ich dotýkajú rôzne zranenia a oni sa rôznym spôsobom ku nim stavajú. Okrem toho každý z nás ma inú mieru schopnosti odhaľovať falše za ktoré sa skrývame - lebo pravda je pokorujúca. 

Rodinu teda tvoria osoby ktoré majú svoje limity a ktoré len kráčajú za zrelosťou. K tejto zrelosti nám pomáha bezpodmienečné prijatie tých ktorí nás ľúbia, ale aj osobná odvaha prijať pravdu, priznať realitu, snažiť sa pochopiť druhú stranu.

Cesta k zrelej rodine je teda proces, úsilie každého jej člena. A v tomto procese môžeme siahnuť po dobrej rade alebo dobrom sprevádzaní odborníkov alebo ľudí z praxe. Pre posilnenie "základnej bunky rodiny" ktorou je manželský pár odporúčame kurz maželské večery.

Všetko o kurzoch manželských večerov a o ich zakladateľoch nájdete TU.

Prajeme všetko dobré na ceste dozrievania...

 

Foto: spmh.cz

Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Modlitba útechy

4. február 2013 / pre hľadajúcich ...

Modlitba útechy

Každého z nás z času na čas prevalcujú problémy. Možno nevieme ako zvládnuť situáciu, nevieme čo robiť, ako ďalej. Vtedy je ten správny čas zveriť svoje...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / pre hľadajúcich ...

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

Skúsenosť života

27. december 2013 / pre hľadajúcich ...

Skúsenosť života

Dieťa ma veľkú moc. Moc vťahovať nás do reality. Pomáha všímať si dôležité veci ... na prvý pohľad sa nám, dospelým, často zdá že...

Láska nie je bez konfliktov

6. marec 2014 / pre hľadajúcich ...

Láska nie je bez konfliktov

Už si zažil pocit zlyhania, že si ublížil/a milovanej osobe? Alebo, dávaš všetko z lásky a predsa si zraňovaný/á? Pozývame ťa hľadať odpovede s nami...

N