SpäťÚvod / Články / Rodina ... / pre rodičov... / Prístup s trvalým účinkom
Prečo by sme deti nemali posielať do jaslíBoh v rodinnom živote

Prístup s trvalým účinkom

16. apríl 2013 / Karol Lovaš

Vytlačiť Vytlačiť
márnotratný

Rodičia, obvykle, keď sa dieťa rozhodne ísť do prava a oni si myslia, že by malo ísť vľavo, začnú s výčitkami: „Veď ty ešte uvidíš, ty sa vrátiš, ty si ústa nabiješ." Keď sa potom vrátime a ústa nás bolia, najčastejšie si vypočujeme: „Veď sme ti to hovorili. Prišlo na naše slová. Mal si to za potrebné?"
Ako v podobných situáciách reaguje Boh? O tom je príbeh márnotratného otca.

Príbeh o márnotratnom synovi by sa mal skôr volať príbehom o márnotratnom otcovi. On jediný je v ňom totiž márnotratný. Márnotratný na lásku. Obraz nášho Boha. Vzor každého rodiča. Nádej veriaceho človeka.

Márnotratný otec rešpektuje rozhodnutie syna. V slobode ho necháva ísť kľudne do prava. Vie, že cesta vľavo by bola vhodnejšia, no rovnako mu je jasné, že tam, kam sme sa v živote dostali, nie je to vďaka sterilnému prostrediu v ktorom by sme žili, ale vďaka všetkým pádom, kopancom a fackám, ktoré sme dostali a rozdali. Trpezlivo kráča s nami po ceste, ktorú si volíme, pripravený pomôcť. Pri stretnutí potom nepadá slovko výčitky. V návrate je predsa vyjadrené všetko. Pokánie, túžba po odpustení, uvedomenie si chybného kroku. Boh, keď trestá, trestá láskou. A to je pre mňa najväčšie utrpenie.


Nedávno ma pri ceste na zámok Červená Lhota zastavili policajti. „Viete, čo ste urobili, pán vodič?" „Netuším," nebola asi najsprávnejšia odpoveď. Ukazáli na neďaleké železničné priecestie a STOPKU, ktorá pred ním stála. „Minuli ste ju. Ak by šiel vlak, nestáli by ste tu. Dnes to bude formou dohovoru, ale dávajte si pozor." Sadol som si do auta a dlho nemohol uveriť, čo sa mi stalo. Priznám sa, ak by mi dali pokutu, zanadával by som si na nich a za pár hodín na všetko zabudol. Ich prístup je pre mňa trestom s trvalým účinkom. Dodnes sa hanbím, že som tú stopku prehliadol. Cieľom trestu je vychovávať. Pánom policajtom sa vo vzťahu ku mne podarilo niečo, čo už veľmi dlho nedokázal nikto iný. Na prekvapenie im stačil láskavý prístup. Niečo, čo nevedel pochopiť brat márnotratného syna. Akýsi zakuklený katolík. Tiež s obľubou radšej trestáme ako odpúšťame. Dokážeme sa rozpamätať, kedy trestal Ježiš? Nenamáhajte sa. Nenájdete nič. Jeho etika bola etikou príkladu.

Aj vďaka tým, ktorí pochopili túto pedagogiku a z nej vychádzajúci Ježišov vzťah k ľuďom, môže a má čím kresťanstvo stále inšpirovať. Český prezident Miloš Zeman označujúci sám seba za tolerantného ateistu ukončil svoj inauguračný prejav modlitbou Thomasa Mora:

„Bože, dej mi odvahu, abych se snažil ovlivňovat věci, které ovlivnit mohu. Bože, dej mi pokoru, abych se nesnažil ovlivňovat věci, které ovlivnit nemohu. A Bože, dej mi moudrost, abych dokázal rozlišit mezi prvním a druhým."

P.S.

Odstúpenie pápeža Benedikta XVI. považujú poniektorí za slabosť. Svojou „slabosťou" dáva priestor reforme Cirkvi. Ako chorý a slabý by potrebné reformy presadzoval ťažko. Vymeniť kúriu nie je pre pápeža jednoduché a snáď je to i prakticky nemožné. Benedikt XVI. ponúka alternatívu pri ktorej musí byť kúria vymenená. Poistkou mu je tristo stranová správa vyšetrovacej komisie o jej praktikách. Má to ale jeden háčik. Aby došlo k žiadanej reforme, musí obetovať seba. Niečo, s čim nikto z jeho okolia nepočítal. Boh sa pri záchrane človeka stáva človekom. Pápež, zachraňujúci Cirkev vyzlieka pápežské rúcho. Ako márnotratný syn vydáva sa v ústrety Otcovi, aby okúsil lásku, prijatie a odpustenie. Cirkev je na ne čoraz chudobnejšia. Preto ich ľudia chodia hľadať inam. Božia vernosť je jedinou istotou, prečo tak už dávno neurobil aj Boh. Náš márnotratný Boh. Môj márnotratný Otec.

brat Šavol

Brat Šavol (Karol Lovaš) je rímskokatolícky kňaz a rehoľný kanonik premonštrátskeho rádu. Za kňazské heslo si vybral: "Fac bonum!" (Buď dobrý!).

Narodil sa 1. októbra 1976 v Trnave. Pred vstupom do kláštora pracoval ako politický reportér a moderátor rádia Twist. V roku 1998 vyspovedal bývalého tajomníka ÚV KSS Vasila Biľaka. Stál za zverejnením legendárneho prejavu Jána Slotu "Do tankoch na Budapešť". Je autorom nahrávky, na ktorej Ivan Gašparovič ako predseda parlamentu označil prezidenta Michala Kováča za „starého uja". Komentoval zatýkanie bývalého slovenského premiéra Vladimíra Mečiara vo vile Elektra. Živý vstup monitorovala americká CNN. V roku 1999 prinášal ako vojnový reportér spravodajstvo z Belehradu a kosovskej Prištiny. Ako spolutvorca a moderátor Žurnálu Rádia Twist dostal cenu Literárneho fondu. Neskôr vyštudoval katolícku teológiu na Karlovej univerzite v Prahe (Mgr.). V postgraduálnom štúdiu teórie a dejín žurnalistiky pokračoval na Katolíckej univerzite v Ružomberku (PhDr. PhD.).

Vo vydavateľstve Cathedra vyšla jeho kniha "Boží šašo" a kniha rozhovorov s tromi slovenskými prezidentami "Kováč, Schuster, Gašparovič v rozhovore s Karolom Lovašom".

Aktuálne je v predaji Šavlova knižka "Kto sa chce naučiť bicyklovať, musí aj padnúť". Psychiater a spisovateľ Max Kašparů po jej prečítaní napísal:

"Publikace bratra Šavla, kterou právě drží čtenář v ruce, mi připomíná pestré, polyfonní dílo vážné hudby. Od jemného pianissima poezie přes espressivo víry, altissimo živých myšlenek, až po forte fortissimo života. Jde o koncert pro jedno srdce a orchestr mozkových závitů."

Text evanjelia: Lk 15, 1-3. 11-32

foto: www.bratsavol.sk, archív ZAOSTRI  

Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako vychovať neisté dieťa

4. február 2013 / pre rodičov...

Ako vychovať neisté dieťa

Predpokladáme že nikto sa neusiluje vštepovať do svojho dieťaťa neistotu. Keby to tak bolo - šlo by skutočne o patologický jav. Vieme však rozlíšiť tie prvky...

Ideme do škôlky

14. február 2013 / pre rodičov...

nástup do mš

V týchto dňoch ste možno viacerí absolvovali zápis vášho dieťatka do materskej školy. Rozhodnutie v akom veku, kam, na aký čas je čisto individuálne. O...

O pomoci, pokore a pýche

18. marec 2013 / pre rodičov...

nadácia Polis - Kuffa

V každom dni sme konfrontovaní s novými udalosťami - ktoré tu ešte neboli, a je potrebné na ne reagovať. Ako to robia iní? Ako to robí psychologička Soňa...

Poď, ideme upratovať!

27. marec 2013 / pre rodičov...

upratovanie 1

Ako zvládnuť upratovanie s deťmi? Pozrime sa čo navrhuje Petra. Upratovanie hračiek pravdepodobne nie je najobľúbenejšia činnosť detí. Ak aj vy patríte k tým,...

N