SpäťÚvod / Články / Rodina ... / pre rodičov... / Z popolušky princezná
Festival mladých rodín 2015Kurz EFEKTÍVNE RODIČOVSTVO

Z popolušky princezná

24. jún 2015 / Eva a Ľubo Šarközyoví

Vytlačiť Vytlačiť
Rituál pre 12-ročnú dcéru

...

alebo ako sme korunovali našu pubertiačku ;)

Pred vyše rokom vzišla v našej rodine, od našej vtedy dvanásť ročnej dcéry otázka, prečo by aj ona nemohla mať nejakú dlhodobú hru, ako hrajú naši synovia.

Keďže ide o tzv. Cestu rytiera, ktorá začína v čase prvého svätého prijímania, nezdalo sa nám vhodné, aby bola do tejto hravo-dobrodružnej formy výchovy chlapcov zapojená aj ona. Predsa len vývin a dospievanie dievčat je trochu iné ako u chlapcov...

No jej dievčenská žiarlivosť na svojich štyroch bratov nás donútila preštudovať adekvátnu literatúru, a porozmýšľať nad dievčenskou alternatívou.

Laické pochopenie psychológie dievčaťa vo veku cca 12-14 rokov, a naštudovanie skúseností iných, nás doviedlo k nápadu, ktorý by sme vám radi popísali.

 

Cesta princezny

Keď dcéra dovŕšila 12 rokov, zobrali sme ju s manželom na „babskú jazdu“ – menšie babské nákupy, a spoločný obed v reštaurácii. Keďže sme veľká rodina, deťom je veľmi vzácne, ak môžu prežiť spoločný čas s rodičmi bez iných súrodencov. Bolo s nami len naše bábätko – jej jediná sestrička.

Pri obede dostala darčeky – dva obrazy. Jeden so svojou fotkou, kde v náručí drží svoju malú vysmiatu sestričku, s názvom „Princezná dnešnej doby“, a druhý, v ktorom boli úlohy, ktoré by mala splniť, ak sa chce stať princeznou.

Korunovácia bola naplánovaná o rok, keď dovŕši 13 rokov.

Deň „D“ sme sa snažili starostlivo naplánovať. Nebola to nakoniec príliš veľká akcia, no pozvali sme niekoľko menších či väčších princezien.

Pozn.: naším pôvodným plánom, či túžbou bolo urobiť celú hru v spoločenstve mám a dcér, a zavŕšiť ju spoločnou korunováciou za prítomnosti aj otcov – pre naše dcéry rovnako dôležitých osôb. Takto nejako to vo svete funguje a veľmi sa nám to páčilo. Inšpirovali sme sa tu: http://moderndayprincess.net//

Krstná mama bola naša pravá ruka. Zobrala našu popolušku do kaderníctva a pomohla jej nahodiť sa do krásne princeznovských šiat. So šatami bol zo začiatku problém, keďže sme nevedeli nájsť žiadne, ktoré by neboli ani príliš detské, ani príliš dospelácke. Nakoniec som jej také akurát ušila, a vlastne až do poslednej chvíle nevedela, ako budú vyzerať, akej budú farby, odkiaľ vlastne budú... A ja som tŕpla, či trafím, či dosť dobre poznám svoju dcéru a jej preferencie;). No keď mi hovorila, že si dá urobiť účes podľa popolušky z rozprávky „Tři oříšky pro popelku...“, vedela som, že plus - mínus som trafila :)

Doma sa zatiaľ vyzdobovala „korunovačná sála“. Zvolili sme k tomu najväčšiu izbu v dome, t.j. detskú chlapčenskú izbu. Pôvodne malo ísť o záhradnú slávnosť, ale počasie nám tento plán prekazilo. Použili sme všetky zostatky starých záclon, vyrobili princeznovské kreslo, baldachýn, svietniky ... (korunovácia sa konala za tmy).

Krstná s princeznou zatiaľ vyzdvihli ostatné princezny, a rituál sa mohol začať.

Ocko voviedol dcéru, uvítali sme hostí, a premietli video, ktoré vyrobil prvý princ našej dcéry – ocko. Išlo o krátky prierez videí a fotografií z jej detstva s adekvátnym – niekedy humorným, inokedy vážnym – komentárom. Celý film sa niesol v atmosfére toho aké by mali byť princezné, ako by sa mali správať... Viac-menej vo videu boli prezentované aj úlohy, ktoré počas uplynulého roka naša dcéra plnila.

Odkaz bol jasný a to bolo to podstatné, čo sme sa pri tomto rituáli rozhodli našej dcére formulovať:

Aj keď naša popoluška všetky tieto úlohy ovláda,

nerobí ju to princeznou,

rovnako, ako ju neurobí princeznou ani princ.

Princeznou je totiž len preto, lebo je dcérou Kráľa.

 

Hlavný odkaz našej dcére:

...si našou krásnou milovanou princeznou...,

ale najmä si Jeho krásna a milovaná dcéra.

On si ťa už dávno zamiloval, si vyformovaná Jeho rukami, vysnívaná Jeho srdcom

a umiestnená do tohto sveta s určitým špeciálnym zámerom...

A preto sa nemusíš skrývať za žiadne masky, pretože si krásna taká aká si.

 

Nasledovalo slovo toho veľmi dôležitého v živote dievčaťa – ocka, ktoré bolo nádherným vyjadrením lásky voči nej. Zaslzili sa mi oči pri uvedomení si, aké to musí byť krásne v tomto veku zameranom na seba, veku hľadania vlastnej identity a uvedomovania si svojich nedokonalostí, počuť slová bezpodmienečnej lásky, slová krásy a čistoty srdca princezny.

Korunovácia princezny vyvrcholila nasadením nádhernej korunky.

Potom naša dcéra dostala niekoľko symbolických darov. Dôležitým bol najmä obraz, ktorý zmenil obsah. Namiesto úloh, ktoré plnila a splnila, obsahoval už spomínaný odkaz do najbližších náročných adolescentných rokov ;)

Celú ceremóniu uzavrel tanec ocka s princeznou :)

Autor: Eva a Ľubo Šarközyoví
Fotografia: Eva Šarközyová
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako vychovať neisté dieťa

4. február 2013 / pre rodičov...

Ako vychovať neisté dieťa

Predpokladáme že nikto sa neusiluje vštepovať do svojho dieťaťa neistotu. Keby to tak bolo - šlo by skutočne o patologický jav. Vieme však rozlíšiť tie prvky...

Ideme do škôlky

14. február 2013 / pre rodičov...

nástup do mš

V týchto dňoch ste možno viacerí absolvovali zápis vášho dieťatka do materskej školy. Rozhodnutie v akom veku, kam, na aký čas je čisto individuálne. O...

O pomoci, pokore a pýche

18. marec 2013 / pre rodičov...

nadácia Polis - Kuffa

V každom dni sme konfrontovaní s novými udalosťami - ktoré tu ešte neboli, a je potrebné na ne reagovať. Ako to robia iní? Ako to robí psychologička Soňa...

Poď, ideme upratovať!

27. marec 2013 / pre rodičov...

upratovanie 1

Ako zvládnuť upratovanie s deťmi? Pozrime sa čo navrhuje Petra. Upratovanie hračiek pravdepodobne nie je najobľúbenejšia činnosť detí. Ak aj vy patríte k tým,...

N