SpäťÚvod / Články / Tipy na výlet / Trenčiansky hrad
Čermeľ – AlpinkaRužbachy v lete/zime

Trenčiansky hrad

26. jún 2014 / Mária Češková

Trenčiansky kraj / Trenčín

Vytlačiť Vytlačiť
Trenčiansky hrad

Tento skvost dávnych čias sa týči ako ochranca nad stredným Považím. Neraz v histórii zohral dôležitú úlohu v bojoch prebiehajúcich na území Slovenska. Hrad je druhým najväčším hradom v strednej Európe, hneď po hrade Spišskom. Stáročia jeho existencie sú opradené rôznymi legendami. Uchváti malého i veľkého návštevníka, pokiaľ v ňom horí iskra dobrodruha, nádejného historika, alebo milovníka rozprávok :).

Dostať sa do Trenčína je pomerne ľahké. V meste je železničná stanica, kde priamo stoja aj rýchliky, a pri nej aj autobusová stanica.

K hradu by vás mali sprevádzať značky, ale potrafíte k nemu aj bez nich, keďže hrad uvidíte hned po východe zo stanice. Cesta vedie cez historické centrum, ktoré tiež stojí za vzhliadnutie. Tu, v centre mesta je i platené parkovisko.

Po ceste uvidíte hotel Elizabeth, ktorý stojí pod trenčianskym bralom a kde sa pravdepodobne dá nahliadnuť na originál rímskeho nápisu, pozostatok styku nášho územia s Rímskym impériom v časoch jeho najväčšieho rozmachu.

V historickom centre sa nachádza Mestská veža, od ktorej sa návštevníkovi naskytne výhľad na historické centrum z nadhľadu. Tiež je tu Synagóga, kde sa uskutočňujú rôzne kultúrne podujatia. Pod hradom je možnosť navštíviť Katov dom. Neďaleko vstupu do dolnej brány hrady sa nachádza kostol Narodenia Panny Márie spolu s Karnerom sv. Michala.

Vstup do hradu je spoplatnený - lístky sa kupujú pri prvej hradnej bráne. Za ňou vás čaká cesta k samotnému hradu. Mali by ste sa pripraviť na to, že v celom areály hradu bude cesta stúpať do kopca. Nenechajte si ujsť na dolnom nádvorí Studňu Lásky a nechajte si rozpovedať jej legendu. Ak budete vládať, okrem hradných siení, si určite nenechajte ujsť výstup na Matúšovu vežu, z ktorej vidno na široko na ďaleko.

Všetko o historických pamiatkach v meste Trenčín TU.


Približná dĺžka výletu (km alebo čas): zo stanice asi 1 km, tj 15-30 min. k hradnej bráne

Odhad prevýšenia (m): 410 m

Zvládnu to deti veku: už od najmenších bábätiek

Možnosť zahnať cestou hlad: viacero možností cestou z mesta na hrad

Hrad a jeho súčasti patria pod správu Trenčianskeho múzea ďaľšie praktické informácie, ako vstupné a otváracie hodiny, či prebiehajúce akcie (historické dni, šermiarske slávnosti a podobne) nájdete tu http://www.muzeumtn.sk/.

Autor: Mária Češková

Odkaz na webstránku: www.trencin.sk/13123
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Dukliansky priesmyk

Prešovský kraj / Svidník, Dukla
21. január 2013 / Tipy na výlet

Dukliansky priesmyk

Tento výlet odporúčame, najmä ak vás i deti zaujíma dejepis a druhá svetová vojna, alebo máte doma samých bojovných chlapov:) Ak sa vyberiete s...

Farma Hrašovík

Košický kraj / Hrašovík
1. február 2013 / Tipy na výlet

Farma Hrašovík

Nachádzame sa 4 km od Košíc v obci Hrašovik. Ponúkame jazdenie na koni pre deti aj dospelých, začiatočníkov a pokročilých. Naučíme Vás nielen...

Na zrúcaninu s rodinou

Banskobystrický kraj / Šášovské podhradie
1. máj 2013 / Tipy na výlet

Na zrúcaninu s rodinou

Skutočne nenáročný výlet pre rodinu aj s malými deťmi ponúka v plnej paráde zrúcaninu Šášovského hradu, strmé vyhliadky, možnosť...

Katarínka

Trnavský kraj / Dechtice - Katarínka
1. november 2013 / Tipy na výlet

Katarínka

Navštíviť Katarínku, znamená vstúpiť do ticha a vidieť ovocie práce, ktorou tu prispeli tisícky mladých ľudí od roku 1994, kedy bola...

N