SpäťÚvod / Články / Aktuality / zapoj sa... / Spoznajme Sýriu s Dominikom
DOBROMAT - nákup, ktorý pomáhaKONCERT PRE RODINY, DETI A MLADÝCH V SÝRII

Spoznajme Sýriu s Dominikom

18. január 2016 / Zuzana Suchová

Vytlačiť Vytlačiť
Spoznajme Sýriu s Dominikom

Navštívte nové zaujímavé miesta. Zažite nezvyčajné udalosti. Stretnite tamojších mladých ľudí, ktorých sa priamo dotýka vojna a napriek tomu sa snažia žiť v nádeji, spolupatričnosti a vzájomnej pomoci. To všetko vďaka Dominikovmu cestopisu z putovania po Sýrii. Cesta začína už 9. februára a končí 27. marca v Damasku. Pridajte sa k nám a prežite 6 týždňov Sýrii.

Dominik prichádza do Sýrskej púšte. “ Krajina je krásna, videl som púšť, rieky pri ktorých sa napájajú zvieratá či stáda oviec … No na druhej strane, mnohé mestá, ktoré som pozoroval v diaľke, boli zničené.“ hovorí cestovateľ Dominik. Pomocou indícií a materiálov na stránke si môžete vytvoriť vlastnú cestovateľskú mapu Sýrie, ktorá vás bude sprevádzať počas cesty a môžete ju využívať aj ako herný plán jednoduchej spoločenskej hry.

Navštívite aj historické miesto Palmýru, zničené útokom, a uvidíte, aké sú následky vojny. Pokúste sa aspoň vo fantázii o reštaurovanie zničenej pamiatky formou koláže, či skladania puzzle.

Zažijete trošku zo Sýrie v jej tradičných prejavoch na festivale v dedinke blízko mesta Homs. Vypočujte si hudbu. Navarte podľa sýrskych receptov. Poobzerajte si tradičné oblečenie a porovnajte ho s naším. Preskúmajte arabské písmo a vyskúšajte písať sprava doľava. Inšpirácie nájdete na webstránke.

V Aleppe zažijete, čo znamená, keď je voda nad zlato a tiež mladých, ktorí žijú nielen pre seba.

Po ceste do Damasku mal Dominik komplikácie a dohodnuté stretnutia sa odsúvali. Vypočul si však príbehy ľudí, ktorých domov sa vďaka vojne zmenil na väzenie a už nič nie je také, ako bývalo pred vojnou.

V závere cesty Dominik zažije závan nádeje a podpory v Damasku na mieste, kde deti a mladí snívajú svoj sen o novej Sýrii.

Ak sa Vám zapáčila myšlienka spoznať Sýriu vo Vašej triede, škole či rodine, tak sa zaregistrujte verejnej zbierky Tehlička v sekcii Zapojte sa na  www.tehlicka.sk do 18.januára 2016.  Zabezpečíme, aby sa k Vám včas dostali animačné materiály. Ich súčasťou je aj cestovateľská mapa Sýrie, námety na aktivity, jednoduchá spoločenská hra, ktorú môžete hrať na našej cestovateľskej mape Sýrie. Zaujímavosťou tohto ročníka zbierky a Dominikových príbehov sú citácie vyznačené v brožúrke kurzívou v úvodzovkách, ktoré sú priamymi výpoveďami ľudí žijúcich v Sýrii – mladých ľudí, detí či saleziánov.

Peniaze zo zbierky budú použité na zabezpečenie materiálnej pomoci (základné veci, ktoré sú pre nás samozrejmosť – jedlo, pitná voda, lieky, elektrina, palivo, školské potreby), zdravotnej starostlivosti, podporu 400 rodín, prípravu vzdelávacích a voľnočasových aktivít, prácu so školami, prípravu kurzov a letných táborov 2000 pre deti a mladých.

Spoločne ukážme rodinám deťom a mladým zo Sýrie, že sme na nich nezabudli.

Viac o celej kampani tu:

Autor: Zuzana Suchová
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Rozhodnime o svojich 2%

21. apríl 2016 / zapoj sa...

Rozhodnime o svojich 2%

Každý daňovník môže rozhodnúť, komu venuje 2% (3%) zo svojich daní. Podporte tento rok ZAOSTRI NA RODINU ...

FestHry Trnava 2013...

29. január 2013 / zapoj sa...

FestHry Trnava 2013...

... ponúkajú možnosť aktívne stráviť spoločný čas. V dňoch 18. - 20. januára 2013 zaplnia stoly v Mestskej športovej hale v Trnave stovky spoločenských...

Mária Kráľovičová v spovednici Karla Lovaša

3. január 2014 / zapoj sa...

Mária Kráľovičová v spovednici Karla Lovaša

Stalo sa tradíciou, že v Trojkráľový večer brat Šavol (Karol Lovaš) privíta v Trnavskom divadle osobnosť umeleckej scény, aby s ňou viedol dialóg o živote....

Sudán volá o pomoc... teraz...

23. január 2014 / zapoj sa...

Sudán volá o pomoc... teraz...

Saleziáni ktorí pracujú v misii v Južnom Sudáne začiatkom januára volali veľmi naliehavo o pomoc do celého sveta. Všetko o tejto potrebe a volaní vo...

N