SpäťÚvod / Články / Aktuality / zo sveta... / 3000 ľudí v Južnom Sudáne hladuje
Pápež František: "Radosť z lásky"Kľúčový zápas o rodinu

3000 ľudí v Južnom Sudáne hladuje

20. máj 2016 / Zuzana Suchová

Vytlačiť Vytlačiť
Tábor pre 3000 ľudí pri saleziánskom centre v Gumbo (zdroj: ANS)

„Znásilnenia, vraždy, systematické ničenie: situácia ľudských práv v Južnom Sudáne sa ponára do zničujúcej vojny,“ hovorí Herve Ladsous, vedúci mierovej operácie OSN. Varoval tiež, že vývoj v africkej krajine je aj naďalej veľmi znepokojujúci a krehký. Situácia v oblasti ľudských práv patrí medzi najhoršie na svete s rozšíreným používaním znásilnenia.

„Prítomnosť saleziánov v tejto časti sveta je nielen dôležitá, ale životne dôležitá, pretože oni pomáhajú v časoch núdze, podporujú národné zmierenie a záväzok k pokroku. V minulých dňoch prezident Salva Kiira a zástupca prezidenta Rieka Machara, dosiahli dohodu. To znamená pacifikáciu krajiny,“ hovorí Martin Lasarte, SDB.

Do saleziánskej komunity, ktorá sa nachádza v časti Gumbo, na okraji hlavného mesta Juba, každé ráno prichádza 2 500 detí a mladých ľudí: navštevujú školu, predškolské zariadenia a centrá odborného vzdelávania. Nachádza sa tu aj 3 000 vnútorne vysídlených ľudí, ktorí utiekli zo svojich domovov kvôli vojne. Stredisko je domovom takmer výlučne ženám a deťom, pretože muži zomreli v boji.

Saleziáni koordinujú humanitárnu pomoc. Potrebujú zabezpečiť jedlo pre ľudí a ak nedostanú podporu medzinárodných organizácií, budú musieť kúpiť jedlo pre 3000 ľudí. Pomôcť môžete aj Vy.

Okrem poskytovania denného jedla, saleziáni zabezpečujú základnú školu a predškolské centrum pre deti z tábora. Vyhĺbili studne a pripravujú pôdu pre poľnohospodárstvo.

Ozbrojené strety, ktoré začali v roku 2013 zanechali takmer 70 000 mŕtvych a 2,3 milióna ľudí bolo nútených opustiť svoje domovy.

SAVIO o. z. od roku 2005 saleziánskym štýlom vytvára priestor pre solidaritu s chudobnými a skvalitňuje život mladých v menej rozvinutých krajinách. Prostredníctvom projektov,  zbierok a práce dobrovoľníkov pomáhame ľuďom v neľahkej životnej situácii. Vďaka programu Adopcie deti v Keni poskytuje pomoc 130 chlapcom – Deťom ulice . Prostredníctvom programu Adopcie tried v Južnom Sudáne podporuje 85 tried základných a stredných škôl. SAVIO vytvára priestor pre aktívne šírenie dobra.

 

Zabezpečte jedlo pre 3 000 ľudí v Južnom Sudáne jednorazovo alebo pravidelne

(mesačne) sumou 10, 30, 50, 100 eur

alebo vo výške, ktorú Váš rozpočet dovolí. Každý dar pomôže! Ďakujeme.

CHCEM DAROVAŤ

 


 

Kontakt: Zuzana Suchová, fundraising a PR, tel.:0910 123 579, email: suchova@savio.sk

Autor: Zuzana Suchová
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Skôr z Tour de France k rodine

4. február 2013 / zo sveta...

Skôr z Tour de France k rodine

Švajčiarsky časovkársky špecialista Fabian Cancellara odstúpil z cyklistickej Tour de France a odcestoval do vlasti za svojou tehotnou manželkou. Jeho tím RadioShack si musel bez...

Pieseň na želanie - europoslancom

13. január 2014 / zo sveta...

Pieseň na želanie - europoslancom

„Chcela by som touto pesničkou pozdraviť pánov a panie z Európskeho parlamentu. Tiež tých, ktorí za nimi stoja, s obrovskými balíkmi peňazí...

Miss World 2013: "Sex patrí do manželstva"

23. január 2014 / zo sveta...

Miss World 2013: "Sex patrí do manželstva"

"Som proti interrupciám a verím v manželstvo ako nerozlučné spojenie muža a ženy na celý život." Filipínsky senát prijal rezolúciu, ktorou sa...

Can I Live? (Môžem žiť?)

20. marec 2017 / zo sveta...

Can I Live? (Môžem žiť?)

Spevák Nick Cannon dnes žije vďaka rozhodnutiu svojej mamy ujsť z potratovej kliniky. Jeho pieseň má o to väčšiu výpovednú hodnotu... Nech sa páči, vďaka...

N