SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Pečieme oblátky (14. 12. 2014)
Čas na príbehy... (13. 12. 2014)Kadiaľ sa ide na černice? (17. 12. 2014)

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

14. december 2014 / Evka Šarkozyová, Martin Slíž, Anastázia Strečková

Vytlačiť Vytlačiť
Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

Bol to taký spontánny nápad - oplatky nám každoročne pečú naše obe babky. Vždy nám dodajú plné krabice. Ale atmosféra pečenia oplatok v krabici nebola nikdy pribalená. Tak sme si povedali, že to vyskúšame. 

Dohodli sme sa že to bude záležitosť len pre "veľkáčov". Malé deti sme teda uložili spať a s tými ostatnými (už školákmi) sme sa stretli v kuchyni. Urobili sme cesto a rozdelili sme si úlohy

Nedali sme na dobré rady našich babiek, ktoré nás odstrašovali, že je to veľmi komplikované. Našli sme jednoduchý, vraj overený recept na "naozaj rovné" oplatky:

  • 70 dkg hl. múka špeciál 00
  • 15 dkg kryšt. cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vajce alebo len žĺtok
  • 1/2 dcl mlieko
  • 4 PL olej
  • domiešať na správnu hustotu vodou

Správna hustota nám bola známa až po niekoľkých oplátkach - vždy sme kúsok doliali :-).  

Najmladší z pekárov (Patko) nalieval cesto na vopred dohodnuté miesto (aby sa rovnomerne rozlialo po forme, a príliš nevytekalo, a zároveň aby ho ani nebolo málo).

Ocko zatláčal formu a ďalší dvaja "obtierali" cesto, ktoré vytieklo z formy. Ja s Peťom sme vyberali upečené oplátky, a rýchlo - kým boli ešte teplé - sme ich zaťažovali hrncami aby sa nezvlnili.

A najstaršia (Emči) pripravovala v mištičkách rôzne príchute "na vyskúšanie". A tak sme mali oplátky vanilkové, kakaové, škoricové, jahodové (z jahodového granka). Cesto sme celé neminuli, a oplátok bolo dosť ešte aj na raňajky

Bol to príjemný večer. Nádherná vôňa vylepšovala náladu a tiež sme sa dosť nasmiali. My s manželom sme piekli oplátky po prvý krát - a čakali sme, že to bude tak komplikované že sa deti nebudú môcť zapájať, ale každý si nakoniec vyskúšal všetko čo chcel.

Pohode prospelo aj to, že sme najmladších uložili spať. Ich prítomnosť robieva "velkáčske" aktivity nervóznejšími.

 

Podnety:

Spoločná práca je výborným priestorom pre dopĺňanie "emočnej" rodinnej banky a popritom aj niečo užitočné urobíme. 

Vedomie "tu ma majú radi", alebo "sem patrím" alebo "mám svoje miesto" sa nezrodí len tak z ničoho nič. Je k tomu potrebných veľa skúseností v ktorých môžeme zažiť že sme prijatí, rešpektovaní, a aj potrební. A to sa najlepšie deje v reálnych situáciách života.

 

 

Božie slovo + biblický komentár

Bol človek, ktorého poslal Boh, volal sa Ján. Prišiel ako svedok vydať svedectvo o svetle, aby skrze neho všetci uverili. On sám nebol svetlo, prišiel iba vydať svedectvo o svetle.

A toto je Jánovo svedectvo: Keď Židia z Jeruzalema poslali k nemu kňazov a levitov, aby sa ho pýtali: „Kto si ty?“, on vyznal a nič nezaprel. Vyznal: „Ja nie som Mesiáš.“

„Čo teda, „pýtali sa ho, „si Eliáš?“

Povedal: „Nie som.“

„Si prorok?“ Odpovedal: „Nie.“

Vraveli mu teda: „Kto si? Aby sme mohli dať odpoveď tým, čo nás poslali. Čo hovoríš o sebe?“

Povedal: „Ja som hlas volajúceho na púšti: ‚Vyrovnajte cestu Pánovi,‘ ako povedal prorok Izaiáš.“

Tí vyslaní boli spomedzi farizejov. A pýtali sa ho: „Prečo teda krstíš, keď nie si Mesiáš ani Eliáš, ani prorok?“ Ján im odpovedal: „Ja krstím vodou. Medzi vami stojí ten, ktorého nepoznáte. On prichádza po mne a ja nie som hoden rozviazať mu remienok na obuvi.“

To sa stalo v Betánii za Jordánom, kde Ján krstil. (Jn 1, 6-8, 19-28)

 

„Bol človek ktorého poslal Boh, volal sa Ján. Prišiel svedčiť o svetle...“ . Text evanjelia tretej adventnej nedele naznačuje, že Svetlo to nebude mať ľahké v ľudskej histórii. Okamžite sa totiž hlásia tmy a posielajú svojich ľudí. Výraz „židia“ sa v Jánovom evanjeliu vzťahuje na náboženských predstaviteľov – nie na národ. Strach, obava židov vzniká z predstavy, že by potenciálne mohlo ísť o mesiáša a chcú ho (to) mať kontrolou. Náboženskú elitu – farizejov  (120 % realizátorov zákona) – zasa zaujímajú praktické náboženské otázky.

Napriek tomu, že mesiáš stojí „medzi nimi“ nikdy ho neobjavia, nikdy sa nenechajú osvietiť (osvetliť)  Božím svetlom. V Jánovom evanjeliu sa stanú symbolom spiatočníctva k Duchu, ktorý veje kam chce a nie je možné ho kontrolovať a ani predpismi usmerňovať.

(Spracované podľa zdroja)

 

Zahrajme sa: HRYZ TANIEROVÝ

Všetci si posadajú okolo stola, každý má pred sebou plytký tanier s predmetom na zjedenie (chlieb s lekvárom, keksík, puding, jablko a pod. - všetci hráči majú ten istý druh potraviny).

Každý má za úlohu zjesť čo najskôr predmet z taniera bez pomoci rúk - ktoré má za chrbtom.

Hru je možné robiť aj vo dvojiciach kde jeden je "kŕmič/podávač" a druhý je "hryzač". To, čo sa rozhodneme jesť z taniera závisí aj od veku a šikovnosti našich detí - resp. od toho čo doma na zjedenie máme :)

Dobrá rada pre "rozhodcu" - zjedené má ten, kto zapíska.

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     





    

Autor: Evka Šarkozyová, Martin Slíž, Anastázia Strečková
Fotografia: www.sashe.sk
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Kolesá mením so synom (15. 12. 2014)

15. december 2014 / advent s rodinou

Kolesá mením so synom (15. 12. 2014)

Rád pracujem s mojimi synmi, či už všetkými naraz, alebo len s niektorým. Nám chlapom ťažšie ide rozhovor z očí do očí, ale vo chvíľach, keď...

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

Advent s rodinou 2014

21. november 2014 / advent s rodinou

Advent s rodinou 2014

Aj v tomto roku ponúkame v projekte ADVENT S RODINOU pár inšpirácií ako nahromadiť bohatstvo, ktoré sa naplno prejaví nielen pod stromčekom, ale zostane...

N