SpäťÚvod / Články / Naše projekty / duchovné cvičenia / ... a tí, čo ho počujú, budú žiť
Boh oslobodzujeZviditeľňovať tvár Otca

... a tí, čo ho počujú, budú žiť

13. marec 2024 / Alberto Maggi, OSM

Vytlačiť Vytlačiť
... a tí, čo ho počujú, budú žiť

Biblický komentár k dnešnému evanjeliu:

Jn 5, 17 - 30

"Veru, veru, hovorím vám: Kto počúva moje slovo a verí tomu, ktorý ma poslal, má večný život a nepôjde na súd, ale prešiel zo smrti do života.
 
Veru, veru, hovorím vám: Prichádza hodina, ba už je tu, keď mŕtvi počujú hlas Božieho Syna, a tí, čo ho počujú, budú žiť". 
 
Dnešná liturgia nám ponúka ďalší zaujímavý text. Čo si myslíte, kto sú mŕtvi? Zosnutí? Tí, ktorí zomreli a opustili tento svet?
 
Vôbec si nemyslím. Spomeňme si na prológ: "Prišiel do svojho vlastného a vlastní ho neprijali... Ale tým, ktorí ho prijali dal moc stať sa Božími deťmi...".
 
Ponuka stať sa synom či dcérou (v zmyse úplného sebadarovania) je daná všetkým, ktorí zažívajú skúsenosť smrti: smrti, ktorá pochádza z nepochopenia Otcovej tváre, smrti spôsobenej podriadenosťou náboženstvu, v ktorom Boh je istým druhom Molocha, ktorému treba obetovať všetko, aby bolo možné aspoň niečo dosiahnuť, smrti, ktorá je temnotou útlaku v mene Boha (ide tu o všetky formy útlaku, vrátane tých, ktoré vyplývajú z fanatizmu a fundamentalizmu rôzneho druhu), smrti tých, ktorí žijú v strachu z boha, ktorý súdi a odsudzuje, a tak ďalej.
 
Práve k tým všetkým prichádza hlas Syna a pozýva ich k životu: "a tí, čo ho počujú, budú žiť", čiže vstúpia do novej dimenzie, kde kvalita života bude nakoľko vysoká, že bude silnejšia než samotná smrť.
 
Treba však mať odvahu opustiť všetko a nasledovať Syna a silu, aby sme s ním zostali na kríži, čo znamená každodenne sa učiť sebadarovaniu, tomuto konkrétnemu štýlu svojej vlastného bytia.
Autor: Alberto Maggi, OSM
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Nebo je stretnutie

28. november 2023 / duchovné cvičenia

Nebo je stretnutie

Pri čítaní evanjelia dnešného dňa nám až behá mráz po chrbte, keď si predstavíme že by sme toto všetko mali zakúsiť na vlastnej...

Tri podmienky slobody

8. november 2023 / duchovné cvičenia

Tri podmienky slobody

Aby sme správne chápali evanjeliá, treba ich čítať v pôvodnom jazyku a v aktuálnom historickom kontexte ich vzniku. Málo kto z nás však na to má...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / duchovné cvičenia

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

N