Vstaň a choďViera je skúsenosť ...

Pomiatol sa!

20. január 2024

Vytlačiť Vytlačiť
Pomiatol sa!
Biblický komentár k dnešnému evanjeliu:
 

Mk 3, 20-21

 

Ježiš vošiel so svojimi učeníkmi do domu a znova sa zišiel toľký zástup, že si nemohli ani chleba zajesť. Keď sa to dopočuli jeho príbuzní, išli ho zajať, lebo hovorili: „Pomiatol sa“.

Ježiš čelí odmietnutiu náboženských autorít a dopúšťa sa skutočného šialenstva: rozchádza sa so svojím ľudom.
 
Ľud Izraela reprezentovalo 12 kmeňov. Ježiš si vyvolil dvanásť učeníkov, aby reprezentovali dvanásť kmeňov. Je to spôsob, ako povedať, že starý ľud skončil, bol neverný zmluve a nový pravý ľud Izraela, ľud zmluvy s Bohom, je ten, ktorý nasleduje Učiteľa. Toto je čisté šialenstvo! 
 
Práve po tomto šialenstve „Ježiš vošiel so svojimi učeníkmi do domu a znova sa zišiel toľký zástup, že si nemohli ani chleba zajesť“. Toto je pozitívna odpoveď na Učiteľovo konanie. Ľudia boli unavení z útlaku náboženskej inštitúcie, a preto cítili v Ježišovi alternatívu a prichadzajú k nemu. „Keď sa to dopočuli jeho príbuzní“ – tento výraz označuje celý rodinný klan – „išli ho zajať". Niekedy, keď sa prekladatelia ocitnú tvárou v tvár tejto nepohodlnej epizóde, pokúšajú zmierniť výrazy a preložiť slovom „odviesť“: nie je to „odviesť“, sloveso je „zajať, chytiť“ (gr. kratéo), to isté, čo Marek použil na zajatie Jána Krstiteľa Herodesom a potom na zajatie Ježiša. Rodinný klan ide, aby ho chytil, „lebo hovorili: «Pomiatol sa»“, úplne sa zbláznil. Takže pre zákonníkov je Ježiš rúhač. Ježiš nemá dobrú povesť, pre jeho rodinných príslušníkov, ktorí ho poznajú a vedia, že nemôže byť ani rúhačom, ani posadnutý démonom, je jednoducho blázon.
 
Pretože niekto, kto tvrdí, že je poslaný Bohom a nerobí všetko, čo Boh prikazuje, a namiesto toho robí všetko, čo Boh zakazuje, je blázon!
 
Drahý Učiteľ, prečo musíš uzdraviť práve v sobotu a v synagóge onoho človeka s vyschnutou rukou? Veď v sobotu nie je dovolené ani navštevovať chorých. Ak by si ho uzdravil na druhý deň, bol by menej šťastný?
 
Drahý Učiteľ, prečo chodíš na prechádzky v sobotu, kedy je zakázané prejsť viac ako niekoľko stoviek metrov? Samozrejme, že si myslia, že si sa zbláznil.
 
A ty?  Čo si myslíš?  Kto je Ježiš? Rúhač,  posadnutý či blázon?
Rastislav Dvorový
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Nebo je stretnutie

28. november 2023 / duchovné cvičenia

Nebo je stretnutie

Pri čítaní evanjelia dnešného dňa nám až behá mráz po chrbte, keď si predstavíme že by sme toto všetko mali zakúsiť na vlastnej...

Tri podmienky slobody

8. november 2023 / duchovné cvičenia

Tri podmienky slobody

Aby sme správne chápali evanjeliá, treba ich čítať v pôvodnom jazyku a v aktuálnom historickom kontexte ich vzniku. Málo kto z nás však na to má...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / duchovné cvičenia

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

N