Výzva k oživeniuŠtedro ponúkať život

Pôst 2023

22. február 2023 / Rastislav Dvorový

Vytlačiť Vytlačiť
Pôst 2023

Dnes sa začína pôstne obdobie 2023.

Teda ŠTYRIDSAŤDŇOVÝ PÔST ...

Štyridsať dní. Dôležité obdobie plné odkazov a odpovedí, ozvien, príležitosti a ponúk. Konkrétny čas, skutočne, kairos, priaznivý čas. Maj čas pre seba; nedovoľ, aby sa niekto iný stal faraónom tvojho času. Spravuj a ži čas vždy; chráň ho a miluj ho ako lono ťarchavé príležitosťami.

Vybuduj v sebe jednotu. Znovu daj dokopy to, čo sa roztrieštilo nepozornosťou, nedostatočnou starostlivosťou, únavou a bolesťou. Znovu daj dohromady tvoju vnútornú jednotu tak, že opustíš modlu roztrieštenia, ktorá ťa robí otrokom „dňa živého bez cieľa a bez smerovania“.

Počúvaj. Sám seba, tvoj život, Slovo. Umlč v sebe zvádzanie márnych a bezcenných slov, ale aj ohlušujúce ticho ľahostajnosti. Počúvaj, aby si sa stal hlasom Slova. Nauč sa počúvať, aby si „správne hovoril“.

Pokús sa o návrat. Naber odvahu a vráť sa k tým, ktorí na teba dlho čakali. Otup ostrie tvojej hrdosti, zníž bralá tvojej pýchy a nájdi cestu späť. Ak budeš počúvať seba, budeš počuť hlasy tých a Toho, kto na teba čaká: neboj sa. Budú ťa bolieť nohy, možno sa ti podlomia, ale ty sa rozhodni a kráčaj Cestou.

Ži život ako udalosť. Ži každý deň ako nezištný dar s nadšením z každodennej novosti. Začni svoj deň kultiváciou uvedomovania si neočakávanej udalosti, ktorá nadobudne tvár toho druhého a Druhého. Stoj na stráži neočakávaných udalostí.

Zastav sa. Neutekaj ako blázon, nenechaj sa unášať šialenstvom. Maj odvahu sa zastaviť, rozhodni sa a zabrzdi, „zaparkuj“, aby ti nič neušlo. Je pravda, že „tempus fugit“, ale nepodľahni uponáhľanosti: pestuj trpezlivosť a trpezlivosť ťa sformujeme tak, že sa staneš strážcom a pánom tvojho životného príbehu.

Stretnutie. Znova nájdi spôsob ako sa stretnúť a zanechaj ľahkú cestu vonkajšej okázalosti. Staraj sa o každé stretnutie; prijmi ho a opatuj ako vzácny dar schopný prezradiť ti niečo o tebe. Učiteľ pri svojich stretnutiach „stratil čas“! Stretnutie je vzácne, nepremrhaj ho: obdaruj seba i druhého časom.

Milosrdenstvo. Obnaž sa pred sebou a nahliadni do tvojho vnútra. Prekop sa až do toho temného kúta, ktorý si vždy pred sebou, pred druhým a pred Druhým tajil. Nebuď otrokom hanby, strachu pred úsudkom druhých. Nechaj sa objať Odpustením a odpusť sám sebe: len tak sa naučíš umeniu ponúknutého a zdieľaného odpustenia, ktoré oživuje, obnovuje a vracia dych.

Vstaň. Postav sa na nohy. Znovu objav a vychutnaj si svoju dôstojnosť ako milovanej dcéry, ako milovaného syna. Otec nechce, aby si sa pred ním padal do prachu, Otec ťa nechce na kolenách: postav sa, nechaj sa objať a prines toto objatie, ktoré sa rodí v srdci z mäsa tým, ktorí potrebujú počuť slová Evanjelia života. Každý deň vstávaj a vstávaj z mŕtvych. Zlato milosrdenstva vliate do prasklín tvojho popraskaného života zažiari a stane sa piesňou chvály a tancom radosti.

Autor: Rastislav Dvorový
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Nebo je stretnutie

28. november 2023 / duchovné cvičenia

Nebo je stretnutie

Pri čítaní evanjelia dnešného dňa nám až behá mráz po chrbte, keď si predstavíme že by sme toto všetko mali zakúsiť na vlastnej...

Tri podmienky slobody

8. november 2023 / duchovné cvičenia

Tri podmienky slobody

Aby sme správne chápali evanjeliá, treba ich čítať v pôvodnom jazyku a v aktuálnom historickom kontexte ich vzniku. Málo kto z nás však na to má...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / duchovné cvičenia

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

N