SpäťÚvod / Články / Odporúčame / Na dedinku sadol tieň (2)
Piaty bozkPius a Margareath

Na dedinku sadol tieň (2)

18. december 2015 / Štefan Moravčík ml.

Vytlačiť Vytlačiť
Na dedinku sadol tieň (2)

(pokračovanie príbehu : Na dedinku sadol tieň (1))

Krok za krokom kráčala nebojácne vpred, a dedinka za ňou sa pomaly vzdialovala. Kráčala neuvedomujúc si čas a jediné, čo vnímala, bola tma a a až priam strašidelné ticho, ktoré ju obkolesilo. Stella v tomto ticho, zmocnená obavou zastala a vložila si hlavu do dlaní. Zaplakala. 
Zrazu však pocítila teplo a to teplo vychádzalo z jej rúk. Jej ruky žiarili jasným svetlom, ktoré v sebe skrývalo širokú paletu farieb - farieb, ktoré jakživ nevidela. Po chvíli údivu zistila, že to nie jej ruky svietia, ale kvapky sĺz, ktoré dopadali na jej dlane. A toto svetlo privolalo zvláštnu bytosť, ktorú ani dávne báje nespomínajú. Vynorila sa spoza krovia. Stella nevedela, kde sa vzala a ani ako prišla, však nepočula nič živé, ale keď ju zazrela, srdce jej poskočilo od radosti a slzy prestali svietiť.

Bol to jeleň. Jeleň dva, možno aj tri razy tak veľký ako Stella, s bielou srsťou a mocnými parohmi. Svetlo z jeho parožia svietilo, už pre Stellu známym a čarovným svetlom. Od jasu dokázala rozoznávať i tie najmenšie štrbinky na kôrach stromov. Ich zraky sa spojili a ona nemohla premôcť túžbu vykročiť k nemu. Ale akonáhle  urobila krok, praskla jej pod nohou halúzka a jeleň odskočil.

"Počkaj! Neutekaj!" kričala za ním. Jeleň však neušiel ďaleko, odkočil pár metrov a opäť sa zahľadel na dievčatko, akoby pozorovalo, či kráča za ním. A tak Stella bežala a bežala nasledujúc hlbšie stopy mocného zvieraťa. 

Utekala a jeleň pred ňou cválal a cválal, až do času, kedy ostal stáť pred veľkým stromom. Stella sa preľakla, lebo vyzeral presne ako strom, ktorý na ňu zaútočil. Pozrela so strachom v očiach na jeleňa a zazdalo sa jej, že mu vyšla mala slza z oka. Zmätená a s otázkami, ktoré jej srdcu brali pokoja, sa chcela priblížiť, no v tom ju zastavilo opäť jasné svetlo. Stella si zakrila oči a priam mala pocit, že je to svetlo ešte silnejšie než všetky, ktoré sa jej doteraz zjavili. Jeleň sa postavil na zadné nohy, a svetlo, ktoré vyžaroval sa v podobe gule premiestnil do stromu, pred ktorým stál. A jeleň padol na zem bez známky života, bez slzy i svetla.
"To nie!" skríkla Stella a rozbehla sa za ním. No skôr ako k nemu prišla, telo jeleňa zmizlo nevädno kam. Zmätene obzerajúc navôkol kričala a rozhadzovala rukami.

A v tomto zmätku začula zvuk. Zvuk, ktorý dlho jej uši nepočuli, zvuk, o ktorom sa hovorilo, že už ani nie je. Bol to vrabec. A nie jeden, ale mnoho vrabcov. Zdvihla hlavu ku stromu a strom, ktorý pred chvíľou pôsobil pusto, bez života a hrozivo, teraz žiaril mnohými farbami. V jeho korunách sídlilo mnoho vrabcov, po jeho kmeni sa šplhali mravce a spod koreňov vyvieral malý potôčik.Všetko v okolí ožilo ,les sa zmenil na krásne svetlé miesto a v pozadí bolo počuť tón Prvého a Druhého.

A strom prehovoril hlasom sladším než najsladší med. Nikto však nevie, čo jej ten hlas hovoril, lebo to hovoril priamo jej srdcu, a slová ostali v jej srdci. Presedela pri strome hodiny a hodiny, hľadiac na strom. Nakoniec vstala a s úsmevom na tvári sa pobrala domov, tentokrát už nie skrz tmu a noc, ale cez život a svetlo. 

Keď prišla k okraju lesa, odkiaľ už videla svoju dedinku, pozrela zrakom na mračná, ktoré vyzerali ako puzzle pospajáné v jeden obraz. A v tomto puzzle bol jeden biely dielik, ktorý silne svietil. A jej oči hľadeli na tú krásu na nebi.

(dokončenie: Na dedinku sadol tieň (3))

Autor: Štefan Moravčík ml.
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ľaváci a ich výchova

27. september 2012 / knihy

Ľaváci a ich výchova

Zhruba každé desiate dieťa je ľavák. Narodí sa do sveta, ktorý je uspôsobený pre pravákov. Može to so sebou prinášať v prvom rade radosť, ale i...

Děti a pět jazyků lásky

27. september 2012 / knihy

Děti a pět jazyků lásky

Ako učiteľka sa pri svojej práci stretávam s rôznymi deťmi. Päť jazykov lásky pre deti mi pomohlo lepšie pochopiť, prečo sú deti, ktoré sa nevedia dočkať...

Novy clanok

3. február 2013 / Odporúčame

Novy clanok

text clanku    

Zbierka nielen skautských hier

4. február 2013 / hry, súťaže

Animátori

Hľadáte rýchlo inšpiráciu na hru? http://www.hranostaj.cz/ Výborný web s množstvom jednoduchých aj zložitých, ale najmä overených...

N