SpäťÚvod / Články / Rodina ... / pre slobodných... / Rozvod nie je bežná vec...
1. Rodina - spoločenstvo lásky

Rozvod nie je bežná vec...

4. február 2013 / Dominika

Vytlačiť Vytlačiť
Rozvod nie je bežná vec...

„V dnešnej dobe je rozvod úplne bežná vec a nikto sa už nad tým nepozastavuje.“ Možno niečo podobné napadlo aj vás pri prečítaní témy. Omyl. Rozvod nikdy nie je normálny a je smutné, že málokedy niekoho prekvapí.

Rozvod dvoch normálnych, bežných ľudí, milujúcich rodičov, kde nejde o alkoholizmus, týranie, zneužívanie a pod. Ak ste niečo také prežili, alebo práve prežívate, iste budete súhlasiť, že je to ťažké, smutné a energiu berúce. Vždy, keď rodičia prežívajú dlhodobý konflikt, keď sa hádajú, vzájomne sa obviňujú, alebo sa jednoducho nerozprávajú... bolí to, a veľmi. Rodičia sú tu predsa s nami odjakživa, sú naša istota, dôverujeme im, predstavujú náš DOMOV – a nemôže nám byť jedno, keď sa nám odrazu rúca.
To, že vaši práve prežívajú ťažké obdobie, že sa stále hádajú, kričia po sebe, obviňujú sa, alebo naopak, vôbec spolu nekomunikujú, ovplyvňuje všetkých vo vašej rodine.

POCITY

Pravdepodobne sa odrazu budeš cítiť veľmi neisto. Asi začneš rodičom nedôverovať a budeš sa báť na nich spoľahnúť možno aj v bežných veciach (napr. že zajtra určite prídu na rodičko). Budeš sa trochu hanbiť za to, čo sa u vás deje a nebudeš mať chuť to niekomu rozprávať. Možno sa zhoršíš v škole, lebo sa nemôžeš sústrediť na učenie. Pravdepodobne si hovoríš, že sa nikdy neoženíš či nevydáš a keď aj áno, určite sa nebudeš takto správať. Možno sa budeš cítiť odsunutý na vedľajšiu koľaj, budeš mať pocit, že nikoho nezaujímaš a že všetci riešia len seba. A možno ťa aj napadne, že keby si niečo urobil alebo neurobil... bolo by to iné a všetkému si ty na vine. Sú to normálne pocity a prežívajú ich takmer všetci tvoji rovesníci, v rodinách ktorých to nejako škrípe. Chcem iba zdôrazniť, že za hádky a rozvod svojich rodičov nie si vinný ty ani žiadne tvoje skutky. Nemôžeš za to. Tvoji rodičia sú dvaja dospelí ľudia, ktorí riešia svoj vzťah a ty ich neovplyvníš. A bohužiaľ, je veľmi málo pravdepodobné, že ich znova dáš dokopy. Rozhodnutie je iba na nich.

RODIČIA

Ani pre tvojich rodičov nie je rozvod „normálna“ vec a možno sa začnú správať tak, ako si ich doteraz nepoznal. Je dosť možné, že sa ťa budú snažiť získať za spojenca a budú žiarliť na tvoje pozitívne prejavy voči druhému. Ak chodíš svojho druhého rodiča (najčastejšie to býva otec) pravidelne navštevovať, môžu vyzvedať a vypytovať sa podrobne na všetko, čo ste spolu robili, o čom ste sa rozprávali, čo presne on či ona povedal/a. Často hovoria, že TO (rozvod, ohováranie, vypytovanie) robia pre tvoje dobro a možno budú chcieť, aby si im robil sudcu. S týmto všetkým sa môžeš stretnúť, ak sa tvoji rodičia práve rozvádzajú, alebo sa už rozviedli. Určite ti to bude liezť na nervy a hlavne to bude veľmi zraňovať tvoje city voči obom a zneisťovať tvoj vzťah k nim.

ČO S TÝM?

Skús byť múdrym ty a dôrazne im povedz niečo ako:“ Mami, oci, to, že ste sa rozviedli (rozvádzate sa), mení vašu situáciu, nie moju. Obaja ostávate rovnako mojimi rodičmi, ako keď ste boli spolu. Oboch vás mám rovnako rád a chcem, aby to tak zostalo. Preto nechcite, aby som sa o vašich hádkach s vami bavil, alebo vám robil sudcu. Je to vaše rozhodnutie a ja som samozrejme PROTI, lebo vás mám oboch rád.“ Môžeš im to aj napísať, hoci do mailu či SMSky, niekedy je to ľahšie, ako hovoriť priamo. A aj keď nemáš chuť a ide to ťažko, rozprávaj sa o všetkom s niekým, komu dôveruješ a o ktorom vieš, že ťa bude brať vážne. Nie je dobré, ak to zakopeš v sebe. Nezanedbávaj školu a venuj sa naplno aj svojim záujmom. Komunikuj s oboma rodičmi a povedz im svoj názor, aj keď si myslíš, že ho neprijmú, alebo ťa odpíšu. Filtruj a overuj si, ak ti niečo rozprávajú o tom druhom a zdá sa ti to podozrivé. Aspoň im dáš najavo, že všetko vnímaš a dotýka sa ťa to viac, ako si myslia. Nezanevri na rodičov a buď lojálny, nezneužívaj túto situáciu na presadenie či získanie niečoho pre seba. Aj táto skúška ťa posunie ďalej, aj keď to tak možno teraz ešte nevyzerá.
 

Autor: Dominika
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

1. Rodina - spoločenstvo lásky

14. február 2013 / pre slobodných...

Rodina - spoločenstvo lásky

Súradnice lásky. Má ich každý človek. Základným spoločenstvom pre vytváranie vzťahov je rodina. Tam každý z nás nachádza svoje miesto, odtiaľ...

2. Milovať a byť milovaný

14. február 2013 / pre slobodných...

Milovať a byť milovaný

Odkiaľ sa berie šťastie? Človek bol stvorený pre lásku, preto potrebuje milovať a byť milovaný. Keďže tieto túžby sú hlboko zakorenené v ľudskom srdci, iba ich...

3. Telesná a citová sexualita

14. február 2013 / pre slobodných...

Telesná a citová sexualita

Sloboda radosti. Sexualita sa týka najhlbšej prirodzenosti ľudského života a človek hľadá jej identitu u seba aj u druhých. Svojimi životnými postojmi ju deceňuje alebo...

Prečo láska stroskotáva

14. február 2013 / pre slobodných...

Prečo láska stroskotáva

"Mladí mu hovoria, že počas prednášok pred ich očami ukladá kamene v mozaike lásky, a tak stále viac poznávajú a rozumejú tomuto živému...

N