SpäťÚvod / Články / Tipy na výlet / Ako sa nenudiť pod hradom Ľubovňa
Harmanecká jaskyňaBachledka - leto 2016

Ako sa nenudiť pod hradom Ľubovňa

26. november 2015 / Miriam

Prešovský kraj / Stará Ľubovňa

Vytlačiť Vytlačiť
Ako sa nenudiť pod hradom Ľubovňa

     Ak máte chuť zažiť poriadny kus histórie, pravý stredovek na vlastnej koži alebo poriadne prevetrať bicykel, či bežky, kráľovské mesto Stará Ľubovňa je pre Vás ako stvorené. Na svoje si prídu úplne všetci, rodinky s deťmi, historici, vášniví cyklisti i gurmáni slovenských špecialít.

     Bohatou históriou dýcha Ľubovniansky hrad z 13. storočia patriaci k najnavštevovanejším hradom na Slovensku, ktorý postavil uhorský kráľ Ondrej III. Avšak v 16. storočí bol prestavaný na veľkolepú renesančnú pevnosť. Významný je tým, že tu boli uchované i poľské korunovačné klenoty a uväznený slávny dobrodruh Móric Beňovský. K najcennejším objektom hradu patrí hlavná veža, z ktorej budete mať neopakovateľný výhľad na celé mestečko. V barokovom paláci je prezentovaný dobový nábytok a vo vysokom bastióne expozícia Zamoyských. Prehliadka vám zaberie asi 80 minút a možno ju uskutočniť so sprievodcom alebo individuálne.

    Ak sa vám ale nechce štverať po hradných múroch, nevadí. Navštívte o kúsok nižšie múzeum ľudovej architektúry - Ľubovniansky skanzen, ktorý vám dopodrobna priblíži život na dedine v minulosti. Zaspomínajte si pohľadom na zrubové obytné domy, hospodárske objekty, maštale, stodoly, sýpky na detstvo u babičky. Dominantou expozície je zrubový gréckokatolícky kostolík z Matysovej z roku 1833.

    Ak však chcete nechať svoje malé ratolesti vyšantiť sa dosýta, nesmiete vynechať návštevu jedinečného Stredovekého vojenského tábora v podhradí. Zažiť pravý stredovek, ako vyskúšať si streľbu z luku, kuše, zajazdiť si na koni, pozrieť si vystúpenia sokoliarov môžete iba tu.

      Tí, ktorí zasa radi spoznávajú okolie mesta po vlastných a nebaví ich história, prídu si na svoje zdolaním náročnejšej poldennej trojhodinovej túry známej ako Ľubovniansky turistický okruh. Na 12 km dlhých potulkách vás čaká vrch Osly (859 m), výhľad na Ľubovniansku vrchovinu i sedlo Marmon (750 m), známy zrútením sovietskeho bombardéru. Po trase si môžu cykloturisti oddýchnuť na viacerých oddychových zónach ľubovnianskeho lesoparku.

      Nadýchať sa najzdravšieho vzduchu na Slovensku môžete aj zo sedla svojho bicykla. Okolie najnavštevovanejšieho hradu Prešovského kraja je možné absolvovať s prehľadom už aj na bicykli. Vystačí k tomu dobrá kondícia, horský bicykel a radosť z pobytu v prírode. Pre adrenalínovejších nadšencov cyklistiky sú ako stvorené singletracky Cyklostopy - Vlčia, Medvedia a Rysia, ktoré predstavujú nové poňatie cyklistického zážitku. Jednosmerné chodníčky určené iba pre bicykle sa nachádzajú priamo pod Oslím vrchom za Ľubovnianskym hradom. Cyklisti tak môžu spojiť príjemné s užitočným v podobe maximálneho zážitku z bicyklovania a rozmanitosti okolitej prírody. Ani v zime sa ale nemusíte vzdať spoznávania okolia mesta.

    Prírodu pokrytú ligotavým snehom si môžete vychutnať aj na bežkách okruhom Lesoparku. Na dĺžke 3,5 km sa nadýchate zimného vzduchu a pochválite sa zdolaním mierne náročnej bežeckej trasy. Ak sa chcete dozvedieť, ako sa žilo, bývalo a pracovalo obyvateľom v perle severného Spiša v meste Stará Ľubovňa na konci 19. storočia, urobte si prehliadku Domu ľubovnianskeho mešťana priamo na Námestí sv. Mikuláša. Umelcov zasa na námestí nadchne Provinčný dom – mestská galéria s pravidelnými výstavami. Nachádzajú sa tu pamätné izby osobností spojených so Starou Ľubovňou, radošínca Jána Melkoviča, či poetky Terézie Vansovej.

    Keď toto všetko zažijete, bolo by hriechom vynechať návštevu vychýreného Salaša u Franka, povestného svojimi jedinečnými slovenskými špecialitami. Pretože "Kto nebol na Ľubovnianskom hrade a na Salaši u Franka, ako keby ani nebol v Starej Ľubovni." Na pravých kávičkárov sa teší hradná kaviareň Penziónu Gurmen, kde vaše chuťové poháriky potešíte lahodnou kávou.

      Ubytovať sa môžete priamo v penzióne na námestí kráľovského mesta, ktorý sa nachádza v jednom z meštianskych domov zo 17. storočia. Pohodlné ubytovanie poskytuje tiež moderný Hotel Familia blízko centra mesta, kde prístup k hosťom je vždy s maximálnou starostlivosťou. Príjemne zladené izby a štýlová reštaurácia ponúkajú svoje služby pre prácu aj voľný čas.

Odkaz na webstránku: www.visitspis.sk
Podobné články

Dukliansky priesmyk

Prešovský kraj / Svidník, Dukla
21. január 2013 / Tipy na výlet

Dukliansky priesmyk

Tento výlet odporúčame, najmä ak vás i deti zaujíma dejepis a druhá svetová vojna, alebo máte doma samých bojovných chlapov:) Ak sa vyberiete s...

Farma Hrašovík

Košický kraj / Hrašovík
1. február 2013 / Tipy na výlet

Farma Hrašovík

Nachádzame sa 4 km od Košíc v obci Hrašovik. Ponúkame jazdenie na koni pre deti aj dospelých, začiatočníkov a pokročilých. Naučíme Vás nielen...

Na zrúcaninu s rodinou

Banskobystrický kraj / Šášovské podhradie
1. máj 2013 / Tipy na výlet

Na zrúcaninu s rodinou

Skutočne nenáročný výlet pre rodinu aj s malými deťmi ponúka v plnej paráde zrúcaninu Šášovského hradu, strmé vyhliadky, možnosť...

Katarínka

Trnavský kraj / Dechtice - Katarínka
1. november 2013 / Tipy na výlet

Katarínka

Navštíviť Katarínku, znamená vstúpiť do ticha a vidieť ovocie práce, ktorou tu prispeli tisícky mladých ľudí od roku 1994, kedy bola...

N