SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Hľadajte ma prosím (15. 12. 2015)
Mamin úsmev (14. 12. 2015)Meno pre každého (16. 12. 2015)

Hľadajte ma prosím (15. 12. 2015)

15. december 2015 / Dominika Hajkovská, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Hľadajte ma prosím (15. 12. 2015)

Bytom sa rozlieha hlasné odratávanie: “ Jeden, dva, tri, štyri… schovaný neschovaný idéééém!” Sem tam sa na nezvyčajných miestach mihne nejaká tá ruka, noha či spoza gauča trčí štica vlasov rôznych odtieňov. Decká hrajú schovávačku.

Po chvíli za mnou príde Miško so zvesenými kútikmi: “To nie je fér, mňa nikto nehľadá! A ja tiež hrám, ale bol som dobre schovaný tak už ich to nebavilo!”

Boli sme obdarovaní rôznymi typmi ratolestí. Niektoré sú číre a priezračné už na prvý pohľad, radi rozprávajú, vedia povedať, čomu žijú, čo ich teší či trápi. Iným stačí malá investícia rodičovského času, priestoru a záujmu a vložené sa stonásobne vráti. Ale máme aj také, ktorých poklady ostávajú hlboko schované a napriek rôznym naším vkladom, lúšteniu kódov mysle i srdca len sem-tam navonok prebleskne lúč, ktorý dáva tušiť, že bohatstvo vo vnútri je nesmierne.

Niekedy sa darí viac, niekedy vôbec, ale my to nevzdávame. Chceme, aby každý mal istotu, že ho niekto hľadať bude, aj keby bol akokoľvek dobre a akokoľvek dlho ukrytý.
 

 

Tip: zahrajme sa spolu STORY - CUBES

Nie je to typická hra na víťaza, skôr spôsob, ako si spríjemniť spoločné chvíle trochu inak. V podstate ide o rozprávanie príbehov na základe symbolov. Hra obsahuje 9 kociek, na každej z nich je 6 rôznych symbolov. Hra začína hodením kociek… a potom už len použiť fantáziu a vytvoriť príbeh či rozprávku. Kde bolo, tam bolo…

Hra môže mať toľko variácií, koľko vás len napadne - hráči sa striedajú po jednom symbole a spolu vytvárajú jeden príbeh, každý vytvorí vlastný príbeh, na základe symbolov vytvoríte charakter hlavných postáv alebo kocky použijete ako vodítko k večernej rozprávke pred spaním.

Hra je určená pre staršie, resp. verbálne zdatnejšie deti, naša 6 ročná to už v pohode zvláda.

Jestvuje už mnoho variácii tejto hry, nám zatiaľ stačí táto základná.

P.S. Najbližšie máme v pláne vytvoriť špeciálne rodinné story cubes s našimi menamí a špecifickými znakmi… Dáme vedieť, ako to dopadlo :)


(Viac o hre TU)
 

Božie slovo + biblický komentár

 

Ježiš povedal veľkňazom a starším ľudu: „Čo poviete na toto? Istý človek mal dvoch synov. Prišiel k prvému a povedal mu: ‚Syn môj, choď dnes pracovať do vinice!‘ Ale on odpovedal: ‚Nechce sa mi.‘ No potom to oľutoval a šiel.

Išiel k druhému a povedal mu to isté. Ten odpovedal: ‚Idem, pane!‘ Ale nešiel. Kto z týchto dvoch splnil otcovu vôľu?“

Odpovedali: „Ten prvý.“

Ježiš im povedal: „Veru, hovorím vám: Mýtnici a neviestky vás predchádzajú do Božieho kráľovstva. Lebo k vám prišiel Ján cestou spravodlivosti, a neuverili ste mu. Ale mýtnici a neviestky mu uverili. A vy, hoci ste to videli, ani potom ste sa nekajali a neuverili ste mu.“ (Mt 21, 28-32)

 

Potvrdené z úst samého Ježiša! Kategória dokonalých - veľkňazov a starších z ľudu - je "zabetónovaná vo svojej spravodlivosti" a taktiež je potvrdené, že dve najinkriminovanejšie kategórie - mýtnici a neviestky predbiehajú "dokonalých".

Toto je kázeň o Bohu.

Toto je príležitosť opraviť si obraz, predstavu o ňom.

Toto je predpoklad zažiť ho na vlastnej koži.

Boh, ktorý miluje človeka nezávisle od skutkov človeka.

Boh, ktorý nehľadí na zásluhy, ale na potreby človeka.
 

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     






















    

Autor: Dominika Hajkovská, Martin Slíž
Fotografia: Juraj Hajkovský
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

14. december 2014 / advent s rodinou

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

Bol to taký spontánny nápad - oplatky nám každoročne pečú naše obe babky. Vždy nám dodajú plné krabice. Ale atmosféra pečenia oplatok v krabici...

Advent s rodinou 2014

21. november 2014 / advent s rodinou

Advent s rodinou 2014

Aj v tomto roku ponúkame v projekte ADVENT S RODINOU pár inšpirácií ako nahromadiť bohatstvo, ktoré sa naplno prejaví nielen pod stromčekom, ale zostane...

N