SpäťÚvod / Články / Naše projekty / advent s rodinou / Najlepší deň (12. 12. 2015)
Predplatené nebo? (11. 12. 2015)Prekvapenia puberty (13. 12. 2015)

Najlepší deň (12. 12. 2015)

12. december 2015 / Katka Klenovičová, Martin Slíž

Vytlačiť Vytlačiť
Najlepší deň (12. 12. 2015)

Takmer každé ráno vozím naše dve dievčatá do školy a do škôlky. Pri chystaní sú niekedy stresy, hádky sestier, môj nervózny krik, že už nestíhame a musíme si švihnúť.

Ale keď nasadneme do auta, všetok stres z nás opadne akoby mávnutím čarovného prútika a tešíme sa na ďalší deň. Najmä moja mladšia dcéra, ktorá ma zakaždým dostane svojim ranným vyhlásením: „Dnes bude môj najlepší deň!“ A hovorí to každé ráno a stále ju to neomrzelo.

Keď ju potom vyzdvihnem zo škôlky, tak sa jej pýtam, či bol naozaj jej najlepší deň. Odpoveď býva rôzna, ale väčšinou nájde dôvod na pozitívnu odpoveď. Keď sa opýtam prečo, tak sú to rôzne detské radosti, napr. že jej Dávid dal tik-taky, Terezka jej požičala svoju hračku, vonku pri hre našla niečo zaujímavé, alebo prišla do škôlky Evka, ktorá je tam len zriedka. Každopádne, dôvod sa vždy nájde.

Neprestáva ma fascinovať, že takéto maličkosti pre ňu tak veľa znamenajú, že ich neváha označiť za tie NAJ.

A pre mňa je to dôvod na zamyslenie. Aj keď nestihnem rannú modlitbu, Boh ma cez moje deti privedie aspoň k malému zastaveniu a zamysleniu sa, čo pekné si vo svojom dnešnom dni nájdem ja pre seba. A často si pri tom uvedomím, ako často chodím po svete a nevšímam si veci a ľudí okolo seba. Väčšinou stačí zdvihnúť zrak a pozerať sa na svet s otvoreným srdcom.

 

Tip na aktivitu

Večer pred spaním si sadneme, zapálime sviečku a každý za seba porozpráva, čo pekné by si z dnešného dňa chcel zapamätať.

Potom sa spolu pomodlíme takým spôsobom, že sa poďakujeme za toho člena rodiny, ktorý je po našej ľavici (alebo si určíme iný spôsob zastúpenia) a za jeho pekný zážitok z dňa. Napr. ja sa poďakujem za to, že sa Emka dnes mohla zahrať s Evkou, Emka sa poďakuje za to, že sa ockovi darilo pri práci a pod. 

To spôsobí, že sa budeme lepšie počúvať a naučíme sa odovzdávať toho druhého do našich modlitieb.

 

Božie slovo + biblický komentár

 

   Keď zostupovali z vrchu, učeníci sa pýtali Ježiša: „Prečo zákonníci hovoria, že najprv musí prísť Eliáš?“

On odpovedal: „Áno Eliáš príde a všetko obnoví. Ba hovorím vám, že Eliáš už prišiel, no nespoznali ho a urobili s ním, čo chceli. Takisto bude od nich trpieť aj Syn človeka.“ Vtedy učeníci pochopili, že im hovoril o Jánovi Krstiteľovi. (Mt 17, 10-13)

 

Čakáme.... Neschopní žiť to, čoho sme sa už dočkali a keď sa dočkáme, zas budeme čakať. V čakaní "schizofrenicky" rozdelení zažívame strach a anticipujeme sklamanie, či to, čo alebo koho čakáme bude také/í aké to/akého čakáme.

Koľkokrát sa nám už stalo, že sme nespoznali Mesiáša a bol to On!

Byť "tu" a "teraz" v prítomnosti! S celou svojou pozornosťou mysle a otvorenosťou srdca. To je cesta dočkať sa toho, čo čakáme a koho čakáme!

Už ste sa niekedy dočkali?

 


 

Zaujal vás ADVENT S RODINOU?

Prihláste sa k pravidelnému odoberaniu každodenných noviniek počas projektu, od 29. 11. 2015 do 24. 12. 2015.

Zároveň sa môžete aj Vy podeliť o svoje skúsenosti a zážitky z Vašich rodín. Prispejte do spoločnej pokladnice ADVENT S RODINOU - napíšte nám.

Tešíme sa na spoločný čas v našich rodinách, a aj spoločný čas s Vami na stránkach ZAOSTRI.


     






















    

Autor: Katka Klenovičová, Martin Slíž
Fotografia: Milan Klenovič
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako byť spolu (01)

4. december 2013 / advent s rodinou

Ako byť spolu (01)

Ako si spoločne "užiť" očakávanie Vianoc? Ako v týchto dňoch prípravy byť viac spolu? My v ZAOSTRI sme trochu nad tým rozmýšľali... a chceme sa s Vami...

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

29. november 2014 / advent s rodinou

Prvá sviečka (29. 11. 2014)

Už je u nás tradíciou, že sa rozčúlim, keď sa v letákoch hypermarketov koncom septembra objavia prvé, jemné upozornenia na príchod Vianoc. Myslím si, že...

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

14. december 2014 / advent s rodinou

Pečieme oblátky (14. 12. 2014)

Bol to taký spontánny nápad - oplatky nám každoročne pečú naše obe babky. Vždy nám dodajú plné krabice. Ale atmosféra pečenia oplatok v krabici...

Advent s rodinou 2014

21. november 2014 / advent s rodinou

Advent s rodinou 2014

Aj v tomto roku ponúkame v projekte ADVENT S RODINOU pár inšpirácií ako nahromadiť bohatstvo, ktoré sa naplno prejaví nielen pod stromčekom, ale zostane...

N