K slobode vedie chudoba... odmietnutie Boha

Cesty k bratstvu

31. máj 2023 / Alberto Maggi, OSM

Vytlačiť Vytlačiť
Cesty k bratstvu

Biblický komentár k dnešnému evanjeliu:

Mk 10, 32 - 45

Viete, že tí, ktorých pokladajú za vládcov národov, panujú nad nimi a ich veľmoži majú nad nimi moc.
Medzi vami to tak nebude.
Ale kto sa bude chcieť stať medzi vami veľkým, bude vaším služobníkom. A kto bude chcieť byť medzi vami prvý, bude sluhom všetkých.
 
Týmito slovami Učiteľ demaskuje slávu, ktorú apoštoli hľadajú: idú za Ježišom a hľadajú slávu, ktorá im nepatrí. Nenecháva ich teda napospas ich nepochopeniu, záleží mu na nich, nechce, aby kráčali po tejto nesprávnej ceste.
 
Keď hovoríme o vládcoch, často hovoríme o hierarchii. Hierarchia nie je kresťanské slovo, mocenský postoj by sa tak stal posvätným.
 
Nie je posvätný ten, kto rozkazuje. Všetci sme svätí a Svätý svätých je služobníkom všetkých, nerozkazuje.
 
Obrátili sme všetko hore nohami, používame slová zvrátene, budujeme pyramídu moci a hovoríme, že tento mocenský rebrík kariérného vystupovania je božský! Nie, je to diabolské! Potom, čo sa vyjadril o tých, ktorých považujú za vládcov, Učiteľ hovorí: že „medzi vami to tak nebude“, chce povedať, že v jeho spoločenstve to tak nefunguje!
 
Ide o skutočne radikálne rozlišovanie, je to obrovské pozvanie pre Dvanástich, ktorí ho nasledujú. Túžbu tých, ktorí sa chcú stať veľkými, tých, ktorí chcú byť prví, Ježiš prijíma: táto túžba existuje a Ježiš ju nechce uhasiť, ale orientuje.
 
Chceš byť prvý? Staň sa služobníkom, buď sluhom všetkých bez rozdielu, lebo je to povolanie k bratstvu. Stotožnenie sa so Synom človeka nám umožňuje žiť bratské vzťahy s druhými ľuďmi, s každým, nikoho nevynímajúc. Nehovorí so všetkými, ktorí zdieľajú vašu vieru, vaše presvedčenie. So všetkými, lebo všetci sú synmi/dcérami človeka.
 
Ježiš nás pozýva do tohto radikálneho spoločenstva, do tohto bratstva, čo znamená uznať Boha ako Otca. Toto je cesta, ktorou Ježiš kráča smerom k Jeruzalemu. Je to cesta Syna človeka.
Autor: Alberto Maggi, OSM
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Nebo je stretnutie

28. november 2023 / duchovné cvičenia

Nebo je stretnutie

Pri čítaní evanjelia dnešného dňa nám až behá mráz po chrbte, keď si predstavíme že by sme toto všetko mali zakúsiť na vlastnej...

Tri podmienky slobody

8. november 2023 / duchovné cvičenia

Tri podmienky slobody

Aby sme správne chápali evanjeliá, treba ich čítať v pôvodnom jazyku a v aktuálnom historickom kontexte ich vzniku. Málo kto z nás však na to má...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / duchovné cvičenia

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

N