SpäťÚvod / Články / Naše projekty / duchovné cvičenia / K slobode vedie chudoba
Nový vzťah s BohomCesty k bratstvu

K slobode vedie chudoba

30. máj 2023 / Alberto Maggi, OSM

Vytlačiť Vytlačiť
K slobode vedie chudoba

Biblický komentár k dnešnému evanjeliu:

 

Mk 10, 28 - 31

A mnohí prví budú poslednými a poslední prvými.

Týmito slovami Učiteľ prevracia bežný spôsob myslenia alebo nastavenia života a pomáha nám vyliečiť sa z našej slepoty, najmä pokiaľ ide o otázku kto je prvý a kto posledný. Medzi jeho učeníkmi vznikajú diskusie o tom, kto je väčší, kto je prvý, kto je dôležitejší. Téma veľmi rozšírená a diskutovaná aj dnes medzi nami, Jeho nasledovateľmi. Riskujeme, že nadobudneme presvedčenie, že prvý je ten, kto má najviac, kto najviac vlastní.
 
Podstatou svetového zla je to, že považujeme za hodnoty to, čo nie sú hodnotami. Čiže hodnotou nie je vlastnenie vecí, nie je vlastnenie ľudí, nie je ani vlastnenie Boha. Ak vlastníme veci, sme nimi posadnutí; ak vlastníme ľudí, zotročujeme ich a stávame sa otrokmi. Ak vlastníme Boha, to už nie je Boh.
 
Preto všetka naša túžba mať je presne to, čo nás vedie k smrti. K životu nás privádza dar. Život nám je daný, vzťahy sú dar.
 
Ak sa dávam, vstupujem aj do vzťahu. Láska, ktorá je vzájomným vzťahom, je pokora, je služba. Presný opak vládnutia, moci nad druhým, vlastnenia vecí. Veci slúžia na to, aby slúžili jednému i druhému. Je to teda svet hodnôt postavený presne naruby.
 
Bohatstvo je prvým stupňom o ktorý sa potkneme: bohatstvo, moc, sláva. Učiteľ hovorí, že prvým krokom k slobode je chudoba. Takto vstupujeme do života.
 
Solženicin tiež povedal: „Keď si chceš udržať otroka, neber mu všetko, inak sa stane slobodným“. Musíš ľuďom niečo nechať, aj tým v koncentračných táboroch: ak im všetko vezmeš, stanú sa slobodnými.
Autor: Alberto Maggi, OSM
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Tri podmienky slobody

8. november 2023 / duchovné cvičenia

Tri podmienky slobody

Aby sme správne chápali evanjeliá, treba ich čítať v pôvodnom jazyku a v aktuálnom historickom kontexte ich vzniku. Málo kto z nás však na to má...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / duchovné cvičenia

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

Bohatstvo slúži

10. november 2023 / duchovné cvičenia

Bohatstvo slúži

Ak mám bohatstvo a viem sa s ním deliť – robím si priateľov. Používam ho správne, som ten, ktorý pochopil, že život nemám pre seba ale pre druhých. Som...

N