SpäťÚvod / Články / Naše projekty / duchovné cvičenia / Pôst - návrat k Prameňu
Nik nesmie byť vylúčenýHľa, Tvoj syn! Hľa, Tvoja matka!

Pôst - návrat k Prameňu

2. marec 2022 / RD

Vytlačiť Vytlačiť
Pôst - návrat k Prameňu

"Dávajte si pozor, aby ste nekonali svoju spravodlivosť pred ľuďmi len preto, aby vás obdivovali; inak nemáte odmenu od vášho Otca, ktorý je v nebesiach" (Mt 6,1-6.16-18).

Týmito Učiteľovými slovami začína intenzívne obdobie pôstu. Žiaľ, často sa to považovalo za čas smútku, odriekania, pokánia vystaveného zamračenému pohľadu Boha, ktorý takmer akoby chcel každému povedať: „Daj si pozor! Sledujem ťa!“.

Pôstny čas môžeme venovať tomu, čo hebrejčina definuje ako „tešuvá“, čo v istých aspektoch charakterizuje dynamiku pokánia, predovšetkým však ide o návrat, odpoveď.

Návrat k čomu? K zdroju, k prameňu, k tej nevyčerpateľnej studni, ktorou je Jeho Slovo. Pôst je pre nás osobitným časom počúvania, chvíľou, v ktorej je každý pozvaný, aby realizoval Máriinu evokujúcu definíciu východnej tradície: „Celé ucho“. Pôst je časom radostného a úprimného počúvania, plného dôvery a schopného oddanosti.

Toto počúvanie nám pomáha vrátiť sa na správnu cestu, pozrieť sa do tváre pokušeniam pokrytectva, ktoré nosíme v srdci, ktoré nás nútia konať pre naše dobré meno, na obranu jedine našich definitívnych a slávnostných ideí. Pôst je cestou počúvania, aby sme sa naučili konať ako Učiteľ a spolu s Učiteľom, aby sme znovu objavili ľudskú identitu, ktorá je ešte viac „podobná“ tomu „Obrazu“, ktorý nám bol daný ako dar.

Pôst: čas ponechať našu „prašnú hlinu“ v rukách múdreho Hrnčiara, ktorý nás formuje, kým zo surovej podoby nevyformuje v nás ukrytú krásu Obrazu, často znečistenenú a zanesenú náboženskými praktikami, ktoré nemajú nič spoločné s vierou, ale ktoré na druhej strane usilovne podporujú naše bytie ako malých pokrytcov v neustálom hľadaní moci, slávy a bohatstva.

Pôstne obdobie, čas počúvania, aby sme sa stali poslucháčmi príbehu, ktorý si dnes viac ako kedykoľvek predtým vyžaduje prorokov, autentických mužov a ženy, zranených uzdravovateľov, hriešnikov, ktorým bolo odpustené, mužov a ženy, ktorí nežijú vyhláseniami a predvolebnými sľubmi, ktoré sú dobré pre všetky bruchá, ale mužov a ženy, ktorí sa odvážia otvoriť veľkonočné trhliny v hnedej oblohe celého ľudstva.

Autor: RD
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Čo obnoví rodinu?

18. február 2013 / duchovné cvičenia

teologie těla pro začátečníky

Ak budúcnosť ľudstva stojí na manželstve a rodine, je nutné aby aj manželstvo a rodina prešli obnovou. Táto obnova nespočíva v tvorbe akéhosi iného či...

Nebo je stretnutie

28. november 2023 / duchovné cvičenia

Nebo je stretnutie

Pri čítaní evanjelia dnešného dňa nám až behá mráz po chrbte, keď si predstavíme že by sme toto všetko mali zakúsiť na vlastnej...

Tri podmienky slobody

8. november 2023 / duchovné cvičenia

Tri podmienky slobody

Aby sme správne chápali evanjeliá, treba ich čítať v pôvodnom jazyku a v aktuálnom historickom kontexte ich vzniku. Málo kto z nás však na to má...

Približovali sa k nemu hriešnici

5. november 2020 / duchovné cvičenia

Približovali sa k nemu hriešnici

Včera sme počuli radikálne podmienky slobody voči Ježišovi - zbavenie sa falošnosti, rodinných pút, svojej povesti a oslobodenie sa od vlastnenia majetku a tak vziať kríž....

N