SpäťÚvod / Články / Odporúčame / rozprávku, film, divadlo / Justin - malý veľký rytier
7 magických rokovNedeľné kino - Strážca divočiny

Justin - malý veľký rytier

13. január 2014 / nasienka

Vytlačiť Vytlačiť
Justin

"Prichádzajú nové časy a noví hrdinovia."

Chlapec z dobrej rodiny tajne číta knihu o rytieroch. Je ňou nadšený. Sníva o veľkých dobrodružstvách a túži sa stať rytierom. Jeho otec má však iné predstavy. Synovi už naplánoval štúdium a kariéru právnika. Je tu však ešte stará mama, ktorá chlapcovi dobre rozumie a sama ho pozve na neznámu cestu. Justin je rozhodnutý. Necháva otcovi list na rozlúčku a ...

... vyberá sa do neznámej krajiny, veriac svojmu srdcu ktoré ho bezpečne vedie.

Príbeh rozvíja myšlienky hrdinstva, čestnosti, vytrvalosti, sily, odvahy - ktoré hlboko driemu v srdci každého chlapca.

Justin je veľmi neistý a zároveň vie že nechce ísť inou cestou. Nájde starých mužov, ktorí ho naučia pravidlám rytierstva a vycvičia ho v boji. Zocelí sa. Prvá skúška však ukáže - že to nestačí. Skôr než by mal možnosť sa vylepšiť, je potrebné zachrániť kráľovstvo.

Zaujímavý je vývoj vzťahu otca a syna - kde otec sa učí rešpektovať rozhodnutia syna, a syn sa učí chápať svojho otca.

Film krásne odráža dnešnú kultúru - od nasledovania samoľúbych rečníkov zmanipulovanými davmi, cez zmätených čarodejníkov, až po reálnu službu a odvážny boj jednoduchých rytierov. Je tu veľa pasáží kde sa v konkrétnom konaní odhaľuje charakter a prekvapivo sa objavuje kus dobra v zlom bojovníkovi, žiadny kúsok pochopenia a lásky v krásnej princeznej, schopnosť zapojiť sa do služby aj v pomýlenom čarodejníkovi.

Oceňujeme tiež vykreslenie úcty k predkom, túžbu spoznať ich osobné príbehy a odhodlanie nasledovať ich chrabré činy.

V dnešnom svete tak pomiešaných hodnôt a kultúr - naozaj pekná škola rozlišovania. Aby sme život a svet vnímali podľa ovocia a nie podľa výzoru či gesta. Podľa skutkov a nie podľa slov.

Film odporúčame nielen chlapcom ale aj dievčatám, a nielen deťom ale aj rodičom. 

 

 

Oficiálny text distribútora

Justin je stredoveký chlapec z dobrej rodiny a v kráľovstve kde žije, panuje zákon a poriadok. Osvietená kráľovná tu zaviedla spolu so svojím kancelárom, Justinovým otcom, nekonečné množstvo predpisov a hlavným náboženstvom je byrokracia. Na veci, ktoré sa predtým riešili mečom a súbojom, je tu po ruke vyhláška či nariadenie a rytieri boli z kráľovstva vykázaní.

Otec naplánoval Justinovi výnosnú kariéru právnika, ale Justin má úplne iný sen: stať sa rytierom. Veď jeho dedo bol jedným z najslávnejších a najudatnejších. Rozhodne sa odísť z domu a vydáva sa za dobrodružstvom, na ktorého konci vidí brnenie, meč a večnú slávu.

Stretáva odvážnu a prostorekú dievčinu Tali, zmäteného kúzelníka a predovšetkým starého šermiara a dvojicu mníchov, ktorí začnú Justina v starobylom kláštore naozaj cvičiť na skutočného rytiera.

Predstava Justina ako chrabrého rytiera začína byť len o malú trochu pravdepodobnejšia, keď sa objaví ozajstná výzva. Do kráľovstva sa vracia Sir Heraclio, kedysi vyhnaný rytier, so svojou armádou a s túžbou sa pomstiť a nasadiť si korunu. A pretože rytieri boli v mene poriadku vyhnaní, pochlapiť sa musí aspoň učeník ... Justin.

So šikovnou a statočnou dievčinou Tali, ktorá sa Justinovi tak nejako asi začína páčiť, a s kúzelníkom, ktorý vie do piatich počítať, ale ďalej už nie, stojí Justin pred svojou prvou veľkou úlohou. Zachrániť kráľovstvo. Našťastie je tu ešte krokodíl Gustav. Hoci starý krokodíl má byť múdry a rozvážny, Gustav má rovnako ako Justin svoj sen: Chce byť drakom. A mať na svojej strane draka a jeho leteckú podporu sa môže hodiť.

Autor: nasienka
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Ako pozerať televíziu s deťmi

28. marec 2014 / zoči-voči médiám

Ako pozerať televíziu s deťmi

V dávnych časoch môjho detstva som mala spolužiačku, ktorá doma nemala televíziu. Nevadilo to ani jej, ani nikomu, avšak akonáhle prišla niekam, kde bol zapnutý...

Bolo nás päť - premiéra

29. január 2013 / rozprávku, film, divadlo

Bolo nás päť - premiéra

Nová hra od Kamila Žišku v Starom divadle Nitra. Dramatizácia románu českého spisovateľa, novinára a humoristu židovského pôvodu Karla Poláčka....

Chcem porozumieť otcovi

9. marec 2013 / rozprávku, film, divadlo

nový život

Film dokumentaristu Adama Oľhy "Nový život" v kinách. Adama k filmu inšpiroval rodinný archív - ktorý vytváral jeho otec. V momente, kedy otec...

Vzťahová výchova

9. marec 2013 / rozprávku, film, divadlo

rodina sm

Vzťahová výchova je pomerne nový pojem. No ako prístup k výchove to nie je žiadna novinka. Vzťahová výchova z angl. attachment parenting (alebo kontaktné...

N