SpäťÚvod / Články / Rodina ... / Mienkotvorné médiá a referendum
Valentín 2015Prečo muž nič nevie nájsť (6)

Mienkotvorné médiá a referendum

8. december 2014 / Martin Brestovanský

Vytlačiť Vytlačiť
Mienkotvorné médiá a referendum

Prezident vyhlásil referendum k ochrane rodiny a manželstva ako unikátneho zväzku muža a ženy.

Po skúsenostiach s prehrou homoloby v Chorvátsku SME nenecháva nič na náhodu, obetuje posledné karty zdanlivej žurnalistickej nestrannosti a začína ideologicky masírovať verejnú mienku v miere, ktorá prevyšuje akékoľvek doterajšie skúsenosti. A to sme viac ako dva mesiace od konania referenda. Neviem si predstaviť, čo príde po Vianociach.

Akokoľvek, ľudia, ktorým záleží na úspešnom riešení v tejto dôležitej oblasti, nemôžu zostať pasívni. Už teraz sú mnohé známe osobnosti pod tlakom, pretože oni rozvíjajú svoje aktivity najmä vďaka médiám, a tie sú spravidla liberálne. Preto je pre ne rizikom verejne sa postaviť za svoj názor.

Myslím, že mienkotvorné médiá (o bulváre nemá zmysel diskutovať) budú pracovať najmä týmito stratégiami:

 

1) Zľahčovať problém

("referendum je zbytočné míňanie peňazí"; "sú oveľa podstatnejšie témy"; "nikto nikomu rodinu nejde rozbíjať, tak čo riešite...?!".)

Nesúhlasím. Uznanie nadštandardných práv na základe osobného citu je jeden krok. Druhým je kriminalizácia tých, ktorí majú opačný názor. Ešte podstatnejšie ale je, že argument „nikomu z vás to nezasahuje do súkromia, tak sa netlačte vy do súkromia druhým“ je veľmi nebezpečný. Stačí si dosadiť do tejto vety iný problém (napr. domáce násilie alebo užívanie návykových látok) a hneď je zrejmé, že povinnosť túto tému verejne diskutovať vyplýva z princípu, a nie z toho, či sa mňa aktuálne jej dopady týkajú.

 

2) Vytvárať zdanie prevažujúcej verejnej mienky

("čo si myslia známe osobnosti:..." /výber osobností je samozrejme na novinárovi/; budú sa zaraďovať ankety so sugestívnymi otázkami typu "myslíte si, že homosexuáli nedokážu vychovávať deti rovnako dobre ako bežní rodičia?" a pod.; budú pozývať tzv. zdanlivé autority na potvrdenie vlastného názoru, napr. nadpis v Sme: "Teológ: Cirkev sa svojou aktivitou diskvalifikuje" - aký je to teológ? prečo bol oslovený práve tento?).

Obraz o verejnej mienke bude kľúčový.

 

3) Vytvárať zdanie vedeckých dôkazov

(naposledy tzv. "homosexuálny gén", ktorý bol mimochodom "dokázaný" od roku 1993 už niekoľkokrát) a zároveň ignorovanie protichodných záverov vo výskumoch, či dokonca ignorovanie kľúčových kritických odoziev na samotné štúdie v renomovaných časopisoch.

Je dôležité neustále si vytvárať prehľad z viacerých informačných zdrojov a naozaj až do hĺbky študovať metodológiu, diskusiu a závery jednotlivých realizovaných výskumov.

 

4) Pracovať metódou skrytej persuázie

(Ilowieckeho pojem), ktorá využíva funkčný analfabetizmus – neschopnosť čítať implicitne prítomné ideové presvedčenie autora textu. Touto metódou sa prezentujú diskutabilné až falošné názory ako prirodzené a samozrejmé, v súlade so zdravým rozumom, ktorý akceptuje väčšina.

 

5) Vytvárať zdanie homosexuálov ako obetí homofóbie

(pričom homofóbmi sú nazývaní najmä kresťania).

Nepočul som o jedinom slovnom (tobôž nie fyzickom) útoku voči homosexuálom od kresťanov. Ak niečo ľudia hlasno napádajú, tak je to skôr pochybné sebaprezentovanie typu Pride. Naopak, verejná diskusia je už dnes oveľa dôstojnejšia smerom k homosexuálom. Dnes už si málokto dovolí používať termíny ako „homoš“, „teplý“, „buzerant“ a pod., ktoré boli ešte nie tak dávno medzi ľuďmi bežné a v anonymných online diskusiách prevládajúce.

 

6) Napádať opozičné názorové spektrum

("kresťan = homofób"; "Cirkev = mafia"; "kňaz = pedofil"). Medzi kresťanmi je mnoho zlyhania (sám o tom veľa viem na vlastnej skúsenosti), ale aj veľmi veľa konštruktívneho a dobrého. Taktikou bude to druhé jednoznačne ignorovať a to prvé vytiahnuť vždy, keď to len trochu bude možné.

 

Verím, že kampane pred referendom nebudú nevraživé.

Verím aj tomu, že kresťania nebudú vidieť v politike jadro svojej viery a nebudú prežívať svoju vieru neosobne a "politicky" ako náhradu za svoj vlastný slabý charakter.

Na druhej strane, nie je možné ignorovať stav, kedy hrozí nástup novodobého marxizmu, ktorý stále viac získava výkonnú moc. Tam, kde ju už má, si neberie voči oponentom rukavičky.

Autor: Martin Brestovanský
Fotografia: DOMKA, Škola pre animátorov
Diskusia (0)
Zatiaľ žiadny komentár
Nový komentár
Pridať príspevok
Registrovať sa môžete TU. Prihlásiť sa môžete TU.
Podobné články

Referendum - čo s ním?

5. december 2014 / Rodina ...

Referendum - čo s ním?

Téma referenda pokračuje ... sú tu výzvy, diskusie, možnosti ako mobilizovať obyvateľstvo "aby to vyšlo". Osobne neverím v rýchle riešenia. Na...

Manželstvo ako dar

6. marec 2014 / pre manželov...

Manželstvo ako dar

Čo hovoria účastníci posledného realizovaného víkendu pre bezdetných manželov? Ahojte priatelia, spolu s manželom sme sa zúčastnili víkendu na...

Rozvod nie je bežná vec...

4. február 2013 / pre slobodných...

Rozvod nie je bežná vec...

„V dnešnej dobe je rozvod úplne bežná vec a nikto sa už nad tým nepozastavuje.“ Možno niečo podobné napadlo aj vás pri prečítaní témy....

Deň otcov...

4. február 2013 / pre manželov...

Deň otcov...

Máš čo povedať svojmu otcovi? Povedz mu teraz!

N