SpäťÚvod / Články / Tipy na výlet / Na potulkách severným Spišom a Pieninami – po vlastných, na bicykli aj na bežkách.
Opekačka s pánom BinderomBachledka - leto 2016

Na potulkách severným Spišom a Pieninami – po vlastných, na bicykli aj na bežkách.

26. november 2015 / Miriam

Prešovský kraj / Severný Spiš Pieniny

Vytlačiť Vytlačiť
Na potulkách severným Spišom a Pieninami – po vlastných, na bicykli aj na bežkách.

     Región severného Spiša a Pienin je ako stvorený na pešiu turistiku. 222 km značených turistických chodníkov od skalných brál Pienin až po zelené poľany Ľubovnianskej vrchoviny a Spišskej Magury sú ideálnym miestom na ľahké a stredne náročné túry.

      Zvoľte si spomedzi 10 NAJ turistických trás severného Spiša a Pienin. Prostredie popri Dunajci je ukážkové pre nenáročných peších turistov. Vychutnajte si čistý pieninský vzduch prostredníctvom nenáročnej poldennej túry z Červeného Kláštora popri Dunajci cez najstaršiu obec Pienin, Lesnicu až do poľského kúpeľného mestečka Szczawnica. Nenáročnú poldennú túru najatraktívnejším prielom Slovenska môžu absolvovať aj rodiny s deťmi a tiež handicapovaní, pretože je bezbariérová. Na trase dlhej 19,4 km Vás istotne nadchne aj nádherný pohľad na majestátne Tri koruny (982 m) a na štíhle bralo Sokolica (747 m).

   Ak máte túlavé topánky, vyberte sa spoznávať okolie po vyznačených turistickým chodníkoch - okruhom slovenských Pienin. Na tejto stredne náročnej 4 hodinovej túry, dlhej  10,6 km vás budú sprevádzať nádherné výhľady a neopakovateľné scenérie.

     Navštívte aj menej frekventovaný okruh Ľubovnianskych Kúpeľov. Z tejto nenáročnej krátkej dvojhodinovej túry, dlhej asi 6,8 km, Vás ohromí jedinečná borovica hladká (vejmutovka) stará vyše 350 rokov s obvodom 590 cm. Okrem vejmutoviek Vás zaujmú aj staré jedle biele. Súčasťou okruhu je výstup na Vyhliadku (720 m), z ktorej je za jasného počasia neopísateľný pohľad na vzdialenú panorámu Tatier.

     Priamo pod Ľubovnianskym hradom si môžete vychutnať stredne náročný Ľubovniansky turistický okruh. Miernym stúpaním vystúpite na vrch Osly (859 m) i na sedlo Marmon (750 m), známy zrútením sovietského bombardéru. Viac turistický trás, ich presný popis spolu s výškovým profilom, východiskovým i cieľovým bodom nájdete na www. visitspis.sk  v sekcii "Pešia turistika."

     Región severného Spiša a Pienin však myslí aj na priaznivcov cyklistiky. Čerstvou novinkou sú singletracky nachádzajúce sa priamo pod Ľubovnianskym hradom známe pod názvom Vlčia, Medvedia a Rysia stopa, ktoré predstavujú nové poňatie cyklistického zážitku. Sú to jednosmerné chodníky určené iba pre bicykle a povolený je len zjazd. V podhradí na vás čakajú aj technicky nenáročné trasy s dĺžkou 22 km vhodné pre horské bicykle so spevneným lesným povrchom, príp. asfaltom. Trasy sú stredne náročné so stúpaniami, ale veď v okolí majestátnej pevnosti predsa nemožno očakávať rovinatý terén.

       Fyzicky náročnejšia cyklistická trasa zo Starej Ľubovne až na sedlo Rozdiel s unikátnou panorámou slovensko-poľského pohraničia vás ohromí hneď niekoľkými neopakovateľnými výhľadmi. Z vrchu Kotník na Levočské vrchy, Popradskú kotlinu aj Vysoké Tatry, zo sedla Vabec zasa krásny výhľad na masív Vysokých Tatier.

       Ďalšou nenáročnou cyklotúrou, prekrásnou scenériou prielomu rieky Dunajec, známou pod názvom Pieninská cesta, sa dostanete až k poľskému susedovi. Zo sedla bicykla môžete obdivovať Jánošíkov skok,  skalné veže Sedem mníchov (70 m) a dominantné vysoké štíhle bralo Sokolica (747 m). V závere zosadnete až v poľských klimatických kúpeľoch Szczawnica, kde máme možnosť kultúrneho i športového vyžitia.

     Cesta vhodná pre náročnejších cyklistov, ktorí radi prekonávajú aj nejaké tie výškové metre, taká je tzv. Kráľovská cesta. Trasa začína v poľskom kúpeľnom mestečku Szczawnica a vedie okolo Chaty Pieniny a obce Lesnica na stúpanie smerom na Lesnické sedlo. Odmenou za výstup je určite výhľad na rozsiahle údolie Pieninského národného parku, ale aj na Spišskú Maguru a Vysoké Tatry. Podrobnosti o cyklistických trasách nájdete na www.visitspis.sk v sekcii "Cykloturistika".

     Ani v zime však nebudete odkázaní na pasívne leňošenie. Praví bežkári istotne nepohŕdnu  nenáročným okruhom po Ľubovnianskych Kúpeľoch, ak ale uprednostňujete klasické lyžovanie, tak neodoláte lyžiarskym vlekom, ktoré sú pre Vás pripravené aj v nočných hodinách.

      Pod hradom Ľubovňa vás opäť poteší mierne náročná bežecká trasa ľubovnianskym lesoparkom okolo Stredovekého vojenského tábora a skanzenu. Pre rodiny s deťmi je najvhodnejšia ľahká bežecká trasa popri rieke Poprad z mesta Stará Ľubovňa do obce Hniezdne k Nestville Parku a späť  a tiež bežecká trasa majestátnym prielomom Dunajca z Červeného Kláštora do obce Lesnica a späť. V Pieninách sa nechajte nahovoriť na Malý pieninský kúpeľný okruh v areáli Kúpeľov Červený Kláštor – Smerdžonka  s dĺžkou iba 1,5 km.

        Ak však patríte medzi skúsených a vytrvalých bežkárov, pre vás  je ako stvorená trasa Červený Kláštor - Lesnica a späť. Pripraviť sa ale musíte na to, že náročná bežecká trasa vedie zväčša cez les. Viac informácií o  okruhoch a bežeckých stopách nájdete opäť na stránke www.visitspis.sk v sekcii "Mapa bežky".

Odkaz na webstránku: www.visitspis.sk
Podobné články

Dukliansky priesmyk

Prešovský kraj / Svidník, Dukla
21. január 2013 / Tipy na výlet

Dukliansky priesmyk

Tento výlet odporúčame, najmä ak vás i deti zaujíma dejepis a druhá svetová vojna, alebo máte doma samých bojovných chlapov:) Ak sa vyberiete s...

Farma Hrašovík

Košický kraj / Hrašovík
1. február 2013 / Tipy na výlet

Farma Hrašovík

Nachádzame sa 4 km od Košíc v obci Hrašovik. Ponúkame jazdenie na koni pre deti aj dospelých, začiatočníkov a pokročilých. Naučíme Vás nielen...

Na zrúcaninu s rodinou

Banskobystrický kraj / Šášovské podhradie
1. máj 2013 / Tipy na výlet

Na zrúcaninu s rodinou

Skutočne nenáročný výlet pre rodinu aj s malými deťmi ponúka v plnej paráde zrúcaninu Šášovského hradu, strmé vyhliadky, možnosť...

Katarínka

Trnavský kraj / Dechtice - Katarínka
1. november 2013 / Tipy na výlet

Katarínka

Navštíviť Katarínku, znamená vstúpiť do ticha a vidieť ovocie práce, ktorou tu prispeli tisícky mladých ľudí od roku 1994, kedy bola...

N